StoryEditorOCM
Svijetstrah od mrtvaca

Sutrašnji pokop Alekseja Navaljnog mogao bi prerasti u golemi prosvjed protiv Putina. Kremlj sprema masovna uhićenja

29. veljače 2024. - 19:29

   Sprovod smaknutog arhineprijatelja Vladimira Putina, ruskog oporbenog vođe Alekseja Navaljnog, zakazan je za sutra u Moskvi. Putinove su vlasti, nakon pokušaja da natjeraju obitelj na tajni pokop, proteklog tjedna ipak popustile pod pritiskom odvjetničkog tima i javnosti te su predale obitelji tijelo ruskog heroja koji je tragično skončao u Putinovoj kaznenoj koloniji Polarni vuk u Sibiru.  

     Ceremonija ispraćaja održat će se u pravoslavnoj crkvi u rezidencijalnom području jugoistočne Moskve, a Navaljni će biti sahranjen na lokalnom groblju. No sutrašnji posljednji ispraćaj Alekseja Navaljnog mogao bi se lako pretvoriti i u masovni ruski politički prosvjed protiv Putina. Pripremu događaja od samog početka predano opstruiraju ruske državne službe, pa je odvjetnički tim pokojnog oporbenog čelnika još u utorak izvijestio da je svim pogrebnim agencijama u Moskvi zabranjeno surađivati s disidentovom obitelji i pristašama oko ispraćaja i pronalaženja adekvatnoga grobnog mjesta. Nakon što su suradnici Navaljnog usprkos blokadama očito uspješno premostili teškoće oko organizacije pogreba i pronalaženja groba, zločinački režim iz Kremlja pripremio je novu trapulu svima koji mu planiraju doći iskazati posljednju počast. Cijeli pogreb Navaljnog Putinove će tajne službe i policija snimati dronovima i kamerama te evidentirati sve pridošlice, a nisu isključena ni masovna hapšenja iznad otvorenoga groba – upozorio je tim ubijenog oporbenjaka.

image

Počast Navaljnom na europskim trgovima

Remko De Waal/Anp Via Afp

     I Julija Navaljna, udovica ruskog oporbenog čelnika, obratila se međunarodnoj javnosti sa saznanjem kako ruski predsjednik Vladimir Putin planira uhićenja na samom sprovodu njezina supruga u petak. Obraćajući se Europskom parlamentu u Strasbourgu u srijedu, pepeljasto blijeda Navaljna rekla je da je glavninu vremena od smrti svoga supruga u arktičkoj kaznenoj koloniji provela u pregovorima s ruskim vlastima oko vraćanja njegova tijela.

      "Još nisam sigurna hoće li sve proteći mirno ili će policija uhititi one koji se dođu oprostiti od mojeg supruga", rekla je udovica Navaljna zastupnicima u Europskom parlamentu. Njezina je objava uslijedila nakon 12-dnevnog spora oko predaje mrtvog tijela Putinova kritičara između ruskih vlasti i političareve obitelji.

image

Udovica Julija Navaljna

Frederick Florin/Afp

      "Po Putinovu nalogu, Alekseja su mučili u zatvoru pune tri godine. Izgladnjivali su ga u malenoj kamenoj ćeliji potpuno odsječenoj od vanjskog svijeta i uskraćivali mu posjete, telefonske pozive, pa čak i pisma. Nakon svega su ga ubili, a nakon toga su nastavili zlostavljati njegovo mrtvo tijelo i zlostavljati njegovu ucviljenu majku", rekla je udovica Alekseja Navaljnog europskim zastupnicima. Pozvala je europske zakonodavce da Putina ne tretiraju kao političara, nego kao kriminalnog šefa mafije, jer jedino to zaslužuje.

     "Ne možete povrijediti Putina novom rezolucijom ili drugim skupom sankcija jer on nije čovjek od načela koji ima moral ili pravila. Aleksej je to davno shvatio. Nemate posla s političarem, nego s prokletim mafijašem", rekla je Navaljna i dobila spontani pljesak većine europskih zastupnika.

image

Putine, ubojico

Remko De Waal/Anp Via Afp

     Bivša glasnogovornica pokojnog Alekseja Navaljnog i ruska spisateljica Kira Jarmiš pozvala je sve simpatizere i pristaše pokojnog ruskog političara da dođu na njegov sprovod u petak. Diktatorov režim i represivne strukture imat će pune ruke posla odazove li se njezinu apelu masa od nekoliko stotina tisuća ruskih ljudi: u tom slučaju neće ih moći dovoljno pohapsiti i popisati, pa se vjerojatno predano radi na drugim restriktivnim mjerama koje će smanjiti mogućnost masovnog žalobnog skupa nad grobom Putinove žrtve.  

     Neke mjere prevencije već su obavljene. Otac Grigorije Mihnov-Vojtenko, koji je želio blagosloviti jedno od mjesta na kojem su građani palili svijeće i ostavljali cvijeće u spomen na Navaljnog, priveden je. Na crkveni sud predan je iguman Jevmenije iz Ivanovske oblasti jer je rekao da je "Aleksej prošao Isusov put". Još dvojica moskovskih pravoslavnih svećenika koji su još prije izrazili podršku i solidarnost s Navaljnim maknuti su iz Crkve slizane s Putinovim režimom. Protojerej Aleksej Uminski brzopotezno je razriješen svećeničke dužnosti, a jeromonah Ioanije (Gujate) po kratkom je postupku premješten u Španjolsku.

      Tim Alekseja Navaljnog izvijestio je u više navrata kako je svim pogrebnim agencijama i salonima strogo zabranjen rad s njima. Nepoznato je kako su uopće i uspjeli organizirati otvoreni pokop u petak bez službi koje su naprosto nužne u takvim prilikama. Kad su sprovod i ukop već bili dogovoreni, suradnički tim pokojnog ruskog oporbenjaka dodatno je objavio kako su im moskovske vlasti odbile dodijeliti lokaciju i dozvolu za civilnu komemoraciju Alekseju Navaljnom.

image

Smaknuti ruski oporbeni lider

Remko De Waal/Anp Via Afp

   Njegova majka Ljudmila i moskovski dio obitelji pod kontinuiranim su pritiskom da sve okolnosti i detalji oko sprovoda za širu javnost ostanu strogom tajnom, uključujući i adresu mrtvačnice gdje će ležati lijes ubijenog političara. U strogoj je režimskoj konspiraciji čak i broj leta aviona kojim će tijelo Alekseja Navaljnog biti dopremljeno iz daleke sibirske kaznionice u Moskvu. Ruske službe sve to rade s očiglednim ciljem da preveniraju bilo kakva masovnija okupljanja Moskovljana ili izraze javnoga poštovanja herojskoj figuri ubijenoga Putinova protivnika. Ako im sve to ne pođe za rukom i na događaj usprkos svemu nagrne masa građana, koji će time javno oponirati strahovladi Vladimira Putina, više je nego realno da bi suradnički tim Alekseja Navaljnog ubrzo mogao biti utamničen, a ista sudbina lako bi mogla snaći i njegovu udovicu.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:51