StoryEditor
Splitkome zvono zvoni

Žnjan: gradska škola čeka, privatna se otvara

Piše PSD.
12. ožujka 2008. - 16:35
Dok 25 milijuna kuna čeka na sređivanje papira za novu osnovnu školu “Žnjan-Pazdigrad”, prva privatna osmoljetka “Libar” otvorit će vrata najesen

Dičica s Pazdigrada i Žnjana odavno čekaju da in se napravi
pučka škola
/ Nikola VILIĆ / CROPIX
I dok 25 milijuna kuna iz državnog proračuna i zajma Svjetske banke čeka da se sredi projektna dokumentacija za izgradnju Osnovne škole “Žnjan-Pazdigrad”, stiže informacija kako će se u toj četvrti, napučenoj brojnim mladim obiteljima u novogradnjama, uskoro otvoriti prva splitska privatna osnovna škola.

Riječ je o školi “Libar” koja ima dopusnicu za rad Ministarstva obrazovanja i koja će prve učenike primiti tek na jesen, i to najvjerojatnije u zgradi “žnjanski blizanci”.

Djeca bez klupa

- Još lani smo potpisali predugovor sa školom “Bol” u kojoj smo htjeli održavati nastavu, ali iz nekog razloga nikada nismo sklopili ugovor o najmu s Gradom koji je vlasnik osnovnih škola. U neku ruku ispalo je i bolje tako budući da na Žnjanu i Pazdigradu ima puno djece, a nema škole - kaže Karmen Jerković, osnivačica i vlasnica škole “Libar”.

“Libar” će ove godine imati tek organiziranu nastavu za prvašiće i učenike drugog razreda. A što to, u stvari, “Libar” nudi, a druge škole nemaju? Kako naglašava Jerković, u prvom redu to je individualizirani rad s djecom u malim odjeljenjima od 15-ak učenika s kojima će uz učiteljicu razredne nastave raditi i nastavnici talijanskog i engleskog jezika.

U prvoj privatnoj školi svaki đak će imati svoje računalo, a oni učenici koji budu na cjelodnevnom boravku imat će osiguran prostor za igru i učenje. Koliko će sve to roditelje koštati? Još nije definirano, ali barata se s lanjskom cifrom od 2600 eura za godinu.

Znači li to da će “Libar” biti rezerviran isključivo za djecu bogatih roditelja? - Ne bih rekla. Ima puno ljudi koji su mi rekli da će radije ulagati novac u obrazovanje djece nego u kupnju novog automobila ili skupe odjeće - ističe Karmen Jerković, koja se ne brine da neće imati dovoljno učenika za upise.

Zapelo je...

Radimo na tome da već ove godine započnemo gradnju OŠ “Žnjan-Pazdigrad” - rekao nam je Ivan Veštić, član Poglavarstva zadužen za prosvjetu, ističući kako je “zapelo” kod rješavanja projektne dokumentacije za izgradnju, za koju je Grad izdvojio 11 milijuna kuna. U međuvremenu djeca sa Žnjana i Pazdigrada putuju u škole “Trstenik” i “Mertojak”, ali i druge škole, autobusima ili ih voze roditelji.


 

Izdvojeno

01. kolovoz 2020 21:49