StoryEditorOCM
Splitpredstavljena knjiga

Za desničare vrag, za partizane svetac; o Titovu životu večeras se u Splitu čulo pregršt detalja: Pao je s prvog kata...

Piše Božidar Lončar
21. ožujka 2024. - 22:42

U organizaciji Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista (VEDRA) i u suradnji s "Fakturom" večeras je u hotelu "Park" promovirana knjiga "Tito povjerljivo i osobno" autora Borisa Rašete.

Knjigu su predstavili Pero Jurišin, Dragan Markovina i sam autor, a moderator je bio Zoran Radman.

Ovo je treće izdanje knjige na kojoj je novinar radio tri godine od čega dvije godine pišući svakog dana po dva sata što je pak dio dvadesetogodišnjeg istraživanja, kazao je pred punom dvoranom.

image

Dragan Markovina, Boris Rašeta i Pero Jurišin 

Božidar Vukičević/Cropix

- Brendirao je tip dužnosnika kakav je kasnije bio J.F. Kennedy, uvijek obrijan, brinuo o svom imidžu. U mladosti je htio biti glumac i onda išao za bravara. U Kraljevici u sindikatu je već imao zlatni sat, a 30-ih godina i zlatno naliv pero. Kada mu je policija ušla u stan našli su mu 50 knjiga komunističkih i ljevičarskih pisaca. Bi li kod današnjih političara našli toliko knjiga? – upitao se autor i nasmijao publiku.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Život mu je obilježen konstantnim bijegom i bio je čovjek od akcije, no hladnokrvan u život ili smrt situacijama, nastavio je:

- Staljin je Žukovu pred smrt kazao da ga okruži s 12 divizija da će ubit disidenta. Tito u to vrijeme s 59 godina uči engleski, čita knjige, piše dnevnik, raseljava suradnike u Dedinje i druga mjesta da ih ne ubiju, prima delegaciju iz Hollywooda, hvata kolibriće...

Nakon što je pješke prošao kroz Ural, Finsku i Kirgistan, vraća se. U Zagrebu je skočio s prozora pao s prvog kata na Trešnjevci, 20 godina je bio u bijegu. U Moskvi je živio u najluksuznijem hotelu kao i Greta Garbo i Agata Christie. Čovjek spava s revolverom ispod jastuka, a doživi 88 – samo je dio zanimljivog života čovjeka koji je za desničarsku obitelj bio vrag, a za partizansku svetac kako je to večeras opisao povjesničar Dragan Markovina.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Tito kao vladar je bio više plesač na žici nego samovoljni faraon, opisuje Rašeta i dodaje kako 60-ih Jovanka postaje politička ličnost, a desetak godina kasnije Josip Broz postaje više britanska kraljica.

Markovina je knjigu opisao kao sinopsis za akcijski film te zanimljiv detalj kako su po Andriju Hebranga s generalnom u njegov stan stigla tri vojnika, a među njima Franjo Tuđman i Veljko Kadijević.

Za kraj možda zanimljiv fun fact: Tito već godinama pobjeđuje Aleksandra Vučića i prije dvije godine bi pobijedio na izborima u Srbiji kao najpozitivnija ličnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:53