StoryEditorOCM
SplitU PRAVO VRIJEME

O katastrofi u splitskom ‘Prometu‘ oglasio se i Sindikat vozača: ‘Nadamo se da novac za podizanje plaća nije upitan...‘

Piše Frano Kiso
26. travnja 2024. - 20:30

Na izvanrednoj konferenciji za medije prije nekoliko dana zamjenik gradonačelnika Antonio Kuzmanić i direktor gradske tvrtke "Promet" Stanko Sapunar otkrili su katastrofalnu situaciju koja trenutno vlada u splitskom javnom prijevozniku.

Osim prošlogodišnjeg nepodmirenog duga od 3,1 milijun eura, otkrili su kako se u 2024. godini već nagomilalo 1,4 milijuna eura duga, a dogradonačelnik je istaknuo kako Grad Split neće dozvoliti da "Promet" bude u financijskim problemima zbog dugova okolnih gradova.

Pored financijskih problema, gradska tvrtka muku muči i s pronalaskom vozačkog kadra koji traži bolja materijalna prava.

- Od prosinca je stalno objavljen natječaj za vozače. Od početka godine smo primili 29 vozača, a negdje 18-19 ih je otišlo u mirovinu ili na drugo radno mjesto. Zadovoljavamo trenutne potrebe, ali nam nedostaje još 30 do 35 vozača da bi mogli pokriti sve nove linije koje su najavljene i lani iskomunicirane s građanima Splita - objasnio je Sapunar na konferenciji i dodao da plaća vozača iznosi oko 1500 eura s prekovremenim satima.

image

Stanko Sapunar

 

Nikola Vilić/Cropix

Zbog svih ovih nagomilanih financijskih problema svoje su priopćenje poslali i iz Sindikata vozača i prometnih radnika.

- Ne možemo i nije nam cilj ulaziti u odnose unutar upravljačkih struktura, no iskreno se nadamo i vjerujemo da sredstva za podizanja plaća nisu predmet osporavanja. Bez obzira na sve okolnosti, želimo naglasiti da će Sindikat i dalje tražiti podizanja materijalnih prava djelatnika "Prometa" koji bolje plaće trebaju već sutra - jasno je rekao Teo Bulić, predsjednik Sindikata vozača splitskog javnog prijevoznika.

- Također se odlučno ograđujemo od bilo kojih političkih konotacija aktualne teme i nadamo se da se u budućnosti ova pitanja neće rješavati preko medija. Naš prioritet ostaju zadovoljni radnici i pružanje kvalitetne usluge korisnicima, jedno bez drugoga sigurno nikada nije išlo - zaključuje Bulić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 14:36