StoryEditorOCM
Splitvršnjačko nasilje

Skandal u splitskoj školi iz koje su majke ispisale djecu, utvrđene puste nepravilnosti: Štite nasilnike, a oni dobri...

Piše Božidar Lončar
8. ožujka 2024. - 11:26

Nakon objave ispovijesti dviju majki o višegodišnjem vršnjačkom nasilju u jednoj splitskoj osnovnoj školi zbog čega su bile prisiljene prebaciti djecu u drugu ustanovu ove školske godine, a jedna od njih je slučaj prijavila policiji i Prosvjetnoj inspekciji, stigao je odgovor iz Ministarstva znanosti i obrazovanja o utvrđenim nepravilnostima u radu škole.

Majke dvojice splitskih sedmaša ispisale su djecu iz škole: ‘Strašno su patili, a nitko ih nije zaštitio...‘

Majka učenika koji redovito pohađa nastavu, ali uz individualizirani postupak zbog, kako nam je rekla, dijagnosticiranog graničnog poremećaja ADHD-a  dobila je odgovor o završetku inspekcijskog postupka 16. veljače kojim je naređeno uklanjanje propusta i nedostataka. Nakon šest dana dobila je detaljan odgovor o kojim je propustima riječ i koje se mjere moraju poduzeti.

- Školi je naređeno da učenike pouči o njihovim pravima i načinu postupanja u slučaju povrede tih prava; da informira roditelje o postupanju u slučaju povrede prava učenika; da stručni suradnici provedu evaluaciju provedbe preventivnih programa; da ravnatelj Škole podnese izvješće o stanju sigurnosti u Školi Vijeću roditelja; da se roditeljima na roditeljskim sastancima podnese izvješće ravnatelja o stanju sigurnosti, provođenju preventivnih programa i mjerama poduzetim u cilju zaštite prava učenika te da se izvrši upis Statuta i Statutarne odluke o izmjenama Statuta u Sudski registar.

image
Snimio čitatelj

Škola ima 15, odnosno 30 dana za ispravljanje nepravilnosti i provođenje mjera, odgovorili su nam iz Ministarstva 22. veljače. Protiv učenika nije podnesena kaznena prijava već je formiran KDO spis i pitanje je ima li slučaj težinu drastičnih posljedica kaznenog gonjenja, osobito u slučajevima u koje su uključeni maloljetnici, kažu izvori iz državnog odvjetništva, zbog čega nadležnost preuzimaju stručne službe.

image

Prošireno izvješće dobila je 27. veljače...

Snimio čitatelj

Da podsjetimo, majka jednog od učenika školu je poslala prijavu Prosvjetnoj inspekciji o nesavjesnom i neetičnom postupanju koje je 9. siječnja pokrenulo inspekcijski postupak. ”Autist”, ”retardirani”, ”peder”, gušenje, bacanje sa štaka, objave fotografija s nastave u WhatsApp grupi uz pogrdne riječi kao što su ”mutav” - tvrdi majka da joj je rečeno djetetu, a zbog čega joj se dijete bojalo ići u školu i išlo psihologinji. Prijatelje i prijateljice su nazivali  ”debelim kravama”, ”biftecima” i ”pederima", kazala nam je.

Druga nam je majka rekla kako su joj sinu razbijali tenisice i nazivali ga ”RTL Kockićem” na račun izgleda i ”cinkarošem. Rekla nam je kako je dobila odgovor od razrednice da se takve stvari rijetko unutar škole rješavaju. Ona je zato premjestila dijete u drugu školu početkom ove školske godine. Majka učenika s poteškoćama u razvoju je isto napravila nakon prvog polugodišta kada je, kako nam je kazala, dobila odgovor od školle da navedeno nije razlog za premještaj.

image

Strašno nasilje nad djetetom

Slobodna Dalmacija

Majka je podnijela kaznenu prijavu policiji 8. prosinca koja je obavijestila državno odvjetništvo i Zavod za socijalni rad koji nam je odgovorio kako je obavio postupanja prema žrtvama i počiniteljima. Iz Ureda pravobraniteljice za djecu su tada odgovorili da su zatražili izvješće od škole, a sada smo dobili kratak odgovor kako se o izvješćima dostavljenima isključivo njima ne informiraju mediji.

Iz škole su nam samo kratko odgovorili i potvrdili rezultate inspekcijskog nadzora:

- Nepravilnosti u radu Škole, utvrđene inspekcijskim nadzorom, u postupku su ispravljanja i bit će otklonjene u rješenjem utvrđenom roku – odgovorili su iz škole 29. veljače.

Navode o isključenju škole što je vjerojatno bio prijedlog državnog odvjetništva ravnatelj je telefonski demantirao. Riječ je o zakonskoj mjeri koju škola ne provodi, odgovorio nam je. Je li prema učenicima poduzeta ikakva mjera, ravnatelj je odgovorio pozivajući se na GDPR i maloljetne osobe.

Majka koja nam se obratila je razočarana i uzela je bolovanje zbog stresa oko posla i majčinstva, no ujedno i sretna jer joj je dijete sretno u novoj sredini, kazala je:

- Ni na jedno pitanje nisam dobila konkretan odgovor. Majka učenika koji je išao s mojim sinom mi je rekla da se ništa nije promijenilo i da sada zezaju i provociraju druge učenike. Dobili su savjet da ih ignoriraju. I to je to. Kakva se poruka šalje: škola će zaštiti nasilnike, a dobra djeca moraju otići.

Ja sam ovo napravila radi druge djece i da se ovakve stvari ne bi više događale. Ali, ništa se ne mijenja, zašto se prijavljuje? Odgovore nismo dobili. Ono što je najgore jest što taj isti ravnatelj predstavlja sve splitske osnovne škole na razini Grada u Banovini, a u svojoj školi nije uspio zaustaviti nasilje. Na kraju je škola zaštitila nasilnike, a dobra djeca su morala otići – rekla nam je već umorna i pomalo razočarana majka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:43