StoryEditorOCM
Splitstigla presuda

Bivši djelatnik Grada poznat po sarkazmu dobio Puljka na sudu nakon što ga je ovaj degradirao. Sutkinja je sve objasnila

Piše Damir Šarac
26. travnja 2024. - 19:51

Dalibor Lovrić, bivši zaposlenik Odjeka za kulturu splitske gradske uprave koji je u ožujku dobio otkaz jer je zbog nastavka radova u stanu počinio kazneno djelo protiv javnog reda i mira, čime je po sili zakona izgubio zaposlenje u javnoj službi, na Upravnom sudu je dobio spor protiv gradonačelnika Ivice Puljka.

Lovrić je, naime, tužio Grad jer ga je Puljak u sistematizaciji degradirao s mjesta višeg savjetnika na mjesto savjetnika u Odsjeku u kojem je radio, što je sud odbio kao nezakonito. Lovrićeva degradacija obrazložena je nižim ocjenama koje je dobio, što je Sud također odbio kao neopravdano.

- Na dva radna mjesta "višeg savjetnika za kulturu" novim rješenjima raspoređene su djelatnice s manje radnog staža i s manje iskustva na istim poslovima i znatno nižih stručnih kvalifikacija od tužitelja te nižih komparativnih okolnosti.

image

Dalibor Lovrić

Vojko Bašić/Cropix

Stoga u konkretnoj situaciji, kada tužitelj ima više radnog staža, više radnog iskustva na istim poslovima i znatno više stručne kvalifikacije od djelatnica kojima je dana prednost, a da pri tome tužitelj nema negativnih radnih ocjena, onda tuženik prednost koju je dao tim djelatnicama ne može pravdati pozivom Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi, jer bi ta odredba bila primjenjiva isključivo da djelatnice kojima je dana prednost pred tužiteljem imaju jednaki broj godina radnog staža, jednako radno iskustvo na istim poslovima i jednake stručne kvalifikacije.

image
Paun Paunović/Cropix

Tim više što je tužitelj diplomirani sociolog i diplomirani filozof i doktor humanističkih znanosti, sveučilišni predavač na Filozofskom fakultetu i Umjetničkoj akademiji, sa stručnim zvanjem višeg kustosa i položenim državnim stručnim ispitom, 33 godine radnog staža i statusom hrvatskog branitelja pa trenutno kod tuženika ne postoji djelatnik boljih i stručnijih kvalifikacija za područje kulture – stoji u odluci sutkinje Sandre Ćoraš Gega, uz napomenu kako djelatnice nižih kvalifikacija ne mogu imati prednost pred tužiteljem samo pozivom na bolje ocjene rada, kada te ocjene nisu ni komparativne obzirom na područje rada koje se ocjenjivalo.

image
Duje Klarić/Cropix

Upravni sud je zaključio kako Grad nije vodio računa da Dalibor Lovrić ima najdulji staž na poslovima zaduženja i položeno stručno zvanje iz područja kulture (a što barem sada jedan "viši savjetnik" u Odsjeku za kulturu nema) te stručno zvanje kustosa (koje nema nitko od djelatnika Odsjeka), što mu daje mu stručnu prednost prilikom stavljanja na raspored, dok o činjenici da je tužitelj sveučilišni predavač na dvije sastavnice Sveučilišta i doktor znanosti, ne treba ni raspredati, jer takve kvalifikacije nema nitko u cijeloj upravi Grada Splita.

image

Prva stranica presude Upravnog suda

Screenshot

Stoga je razvidno da ne postoji niti jedna zakonska osnova da tužitelj po novoj "reorganizaciji" temeljem Pravilnika o unutarnjem redu Upravnog odjela za društvene djelatnosti bude raspoređen na poslove i zadatke "savjetnika" u odnosu na raniji status i rješenju "višeg savjetnika".

image
Vojko Bašić/Cropix

Na koncu, Sud je Lovriću odredio i naknadu, odnosno razliku za manju plaću koju je primao od degradacije koju Grad mora platiti, kao i troškove postupka od 1250 eura.

- Na radno mjesto višeg savjetnika, sasvim neočekivano s moje strane, unaprijedio me bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je očito prepoznao moje kvalifikacije i stručnost. Gradonačelnik Puljak me je sistematizacijom sasvim nepravedno i uvjeren sam iz osobnih razloga, degradirao.

Sada je dokazano da je to napravio i protivno zakonu. Učinio je to jer nisam bio jedan od njegovih lakeja kojima se okružio i ne želi čuti nikakve disonantne tonove, pa tako ni moje karikature i komentare na društvenim mrežama kojima sam uveseljavao splitsku javnost.

Njegov postupak ocijenio bih kao nedostojan i gadljiv. Budući da sam nezaposlen, ova satisfakcija je barem mala utjeha za pretrpljenu nepravdu, a mojoj će obitelji dobro doći i nešto eura koji su mi kroz ovog razdoblje nepravedno oduzimani od plaće – komentirao nam je Dalibor Lovrić, koji je već bio po sudovima zbog karikatura kojima je ismijavao gradske glavešine, a sve tužbe protiv njega su odbijene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 03:32