StoryEditorOCM
SplitJER ONI TO ZASLUŽUJU

Oni su nam uljepšali ovaj tmurni dan; splitski paraolimpijci dobili ploče na Zapadnoj obali: ‘Ušli smo u anale‘

Piše Split SD
16. svibnja 2023. - 16:07

Danas je na Zapadnoj obali održana prigodna svečanost povodom postavljanja 25 pet brončanih ploča osvajačima medalja na Olimpijskim igrama gluhih i na Paraolimpijskim igrama.

- Danas je jedan od onih dana kada smo posebno ponosni na naš grad, ponosni smo zato što obilježavamo povijesne uspjehe naših sportaša i što na istu razinu postavljamo uspjehe svih naših osvajača medalja - poručio je gradonačelnik Ivica Puljak na današnjoj svečanosti koja je unatoč ne baš sjajnim vremenskim prilikama okupila brojne sportaše, osvajače medalja, članove klubova, predstavnika gradskih i javnih ustanova i institucija.

image
Grad Split
image
Vojko Basic/Cropix

- Mi kao Klub olimpijaca do sada smo se dokazivali, reklamirali i promovirali Hrvatsku i grad Split cijelim svojim srcem borbenošću i ljubavlju prema sportu, ali isto tako obećavamo da ćemo nastaviti odgajati mlade gluhe sportaše i u budućnosti- rekao je osvajač medalje Branimir Lušić koji se zajedno s Mirom Opačkom u ime Splitskog sportskog saveza gluhih zahvalio na postavljenim pločama na Zapadnoj obali.

image
Vojko Bašić/Cropix

Osvajači medalja na Olimpijskim igrama gluhih kojima su postavljene ploče su: atletičari Božidar Tironi i Marica Puškarić, nogometaš Josip Radić, rukometašice Blaženka Sinovčić, Milka Dujić i Marija Milas, rukometaši Boško Kevo, Marko Delić, Petar Ljubić, Mario Lušić, Dragan Firić, Roko Kvesić, Mario Bašić, Pero Jukić, Oliver Lušić, Ilija Perak, Marjan Turković i Mateo Perak te Matea Kolovrat iz taekwondoa.

image
Vojko Bašić/Cropix

Splitski osvajači medalja na Paraolimpijskim igrama su: atletičarka Antonija Balek, stolnotenisačica Anđela Mužinić, plivač Dino Sinovčić, te Ivan Mikulić iz taekwondoa, a na današnjoj svečanosti u njihovo ime i u ime svih paraolimpijaca zahvalio se Mijo Bakić, predsjednik Športskog saveza invalida grada Splita koji je istaknuo da je postavljanjem brončanih ploča na Zapadnoj obali splitski parasport ušao u anale velike sportske obitelji ravnopravno s drugim vrhunskim sportašima ovog grada.

image

Antonia Balek

Vojko Bašić/Cropix
image

Dino Sinovčić

Vojko Bašić/Cropix

Gradsko vijeće je na sjednici 18. prosinca 2021. donijelo Zaključak temeljem kojeg je izrađen prijedlog rješenja za postavljanje brončanih ploča s imenima splitskih paraolimpijaca i gluhih sportaša koji su osvajali olimpijska odličja.

Nakon pripremnih radova uslijedili su kamenoklesarski i građevinski radovi, dizajn i tehnička priprema, pa izrada i ugradnja brončanih ploča. Ukupna vrijednost cijelog projekta je 84.603,88 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:20