StoryEditorOCM
Panoramazelena anakonda

Otkrivena najveća zmija na svijetu! Monstrum iz zastrašujućeg videa ima 200 kg, a potvrđeno je da se radi o novoj vrsti

Piše MOZAIK SD
21. veljače 2024. - 18:53

U amazonskoj prašumi otkrivena je najveća zmija na svijetu! Sjevernu zelenu anakondu, dugu manje od osam metara i tešku gotovo 200 kilograma, otkrio je profesor i TV voditelj Freek Wonk. Unatoč tome što je anakonda imala glavu veličine ljudske, profesor Wonk (40) nije se bojao prići čudovištu.

Nevjerojatna snimka prikazuje nizozemskog biologa kako pliva uz golemu anakondu debelu poput automobilske gume - piše Daily Mail.

Do sada je samo jedna vrsta zelene anakonde - koja se naziva i divovska anakonda - bila poznata u Amazoni. Sjeverna zelena anakonda sada je potvrđena kao posebna vrsta u novoj studiji objavljenoj u časopisu Diversity.

- Zajedno s još 14 znanstvenika iz devet zemalja otkrili smo da je najveća vrsta zmije na svijetu zelena anakonda. Tu zapravo imamo dvije različite vrste. Čini se da zelene anakonde pronađene na sjeveru svog obitavališta u Južnoj Americi - uključujući Venezuelu, Surinam i Francusku Gvajanu - pripadaju potpuno drugoj vrsti. Iako na prvi pogled izgledaju gotovo identično, genetska razlika između njih je pet i pol posto i to je jako puno. Ljudi i čimpanze se, primjerice, genetski razlikuju samo oko dva posto - kaže Vonk.

Nova vrsta dobila je latinski naziv Eunectes akaiima ili sjeverna zelena anakonda. Istraživači kažu da je već ugrožena.

- Regija Amazone pod velikim je pritiskom klimatskih promjena i kontinuirane deforestacije. Više od petine Amazone već je nestalo, područje 30 puta veće od Nizozemske. Opstanak ovih legendarnih divovskih zmija neraskidivo je povezan sa zaštitom njihovog prirodnog staništa - kaže Wonk.

Profesor Jesus Rivas, glavni autor studije, objasnio je da je prije više od 15 godina shvatio kako postoji više od jedne vrste zelene anakonde. Zatim su on i njegova supruga Sara, koja je također znanstvenica, počeli analizirati uzorke kako bi dokazali genetske razlike.

- Sara i ja smo počeli istraživati ​​2007. godine, kada smo prvi put primijetili da postoji velika genetska razlika između uzoraka iz Venezuele i nekih uzoraka iz Perua. Zatim smo započeli proces prikupljanja uzoraka i suradnika diljem Južne Amerike i šire kako bismo dovršili mozaik koji nam je omogućio sastavljanje studije. Radio sam u mnogim zemljama s mnogim kolegama na prikupljanju uzoraka. Sara je radila većinu teških zadataka poput sekvenciranja gena i filogenetske analize - kaže Rivas.

Navodi da proučava anakonde 32 godine i sada se pita koliko još vrsta postoji za koje niti ne znamo.

- Ako je tako legendarna životinja bila nezapažena toliko godina, što je s manje upadljivim i manje proučavanim životinjama i biljkama - pita se Rivas, a prenosi Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:58