StoryEditorOCM
PanoramaVELIKA SVEČANOST

Belgijska prijestolonasljednica Elizabeta položila vojničku prisegu; Ona će biti nova kraljica

Piše MOZAIK SD
27. rujna 2023. - 10:31

Belgijska prijestolonasljednica, princeza Elizabeta, jučer je položila prisegu kao časnica tijekom ceremonije na Kraljevskoj vojnoj akademiji u Bruxellesu, čiji je bila jedan od studenata prije nego što je nastavila studij na Oxfordu u Engleskoj.

Na isti način kao i njezini kolege, princeza se zaklela na flamanskom, francuskom i njemačkom (tri službena jezika države) na "odanost kralju, poštivanje Ustava i zakona belgijskog naroda", objavila je palača te dodala da princeza, koja će 25. listopada proslaviti 22. rođendan, "hoda stopama svojih predaka".

image

Princ Gabriel, kralj Philippe i princeza Elisabeta

Dirk Waem/Belga Via Afp

Na svečanosti se okupila cijela obitelj: roditelji kralj Philippe i kraljica Mathilde, ali i njezina dva brata, princ Gabriel - koji je trenutno polaznik Kraljevske vojne akademije - i Emmanuel, i njezina mlađa sestra, princeza Eleanor. Princezin otac prisegnuo je 26. rujna 1980., 43 godine prije svoje kćeri.

Elizabeta bi trebala postati vladajućom belgijskom kraljicom nakon smrti ili abdikacije svoga oca – sadašnjeg kralja.

Premda Elizabeta ima dva brata, njih dvojica nemaju pravo prvenstva u nasljeđivanju prijestolja. Princeza Elizabeta nosi titulu vojvotkinje od Brabanta, koja se tradicionalno dodjeljuje belgijskim prijestolonasljednicima (slično kao što se titula princa od Walesa dodjeljuje britanskim).

image

Princ Gabriel, kralj Philippe i princeza Elisabeta

Dirk Waem/Belga Via Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 14:00