StoryEditor
Ostalosvjetska baština

Virtualna izložba o stećcima mostarske podružnice Hrvatskoga kulturnog društva ‘Napredak‘ uoči predstavljanja u Sarajevu, Zadru i Kotoru

Piše PSD.
26. svibnja 2020. - 12:50
Plakat izložbe mostarske podružnice HKD-a 'Napredak'  HKD ‘Napredak‘

Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” – Glavna podružnica Mostar priredilo je kulturni projekt pod nazivom “Stećci – svjetska baština UNESCO-a”.

Riječ je o pokretnoj izložbi na kojoj se prezentiraju umjetničke fotografije stećaka s lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Sve fotografije upotpunjene su tekstualnim objašnjenjima, uključujući opis područja na kojem je stećak fotografiran te pojedinosti o samom spomeniku. Izložba je svoje putovanje trebala započeti u Mostaru i to u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače. Nakon Mostara izložba se trebala preseliti u Sarajevo, potom u Zadar i Kotor.

ZAJEDNIČKO NASLIJEĐE

Kako je pandemija koronavirusa promijenila planove, u mostarskoj podružnici HKD-a Napredak odlučili su izložbu organizirati online, dok se ne steknu uvjeti za klasični postav. Virtualnu izložbu može se pogledati na poveznici

image
Dio stećaka u Cisti Velikoj
Nikola Vilić/hanza media

- Projekt afirmira internacionalnu i prekograničnu suradnju, kulturnu povezanost, promovira zajedničku kulturnu baštinu te ima cilj osnažiti i potaknuti daljnju zajedničku suradnju i kao takav dobio je i potporu Ministarstva kulture i športa Federacije Bosne i Hercegovine. A biti na popisu UNESCO-a svjetske kulturne baštine od velike je važnosti, što treba stalno isticati i osvješćivati, pogotovo mlade generacije, objašnjavaju iz Napretka uz napomenu da je projekt planiran za nekoliko godina i obuhvaća BiH, Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju. On uključuje revalorizaciju i popularizaciju stećaka, a ima na umu i turističku komponentu.

Stećci, srednjovjekovni nadgrobni spomenici, podizani su između 12. i 16. stoljeća na teritoriju BiH, Hrvatske i dijelova Crne Gore i Srbije. U BiH ih ima oko 60.000, u Hrvatskoj oko 4450, u Crnoj Gori oko 3050, a u Srbiji oko 2270. BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija 2009. godine nominirale su stećke kao zajedničko naslijeđe za upis na UNESCO-ov popis svjetske baštine, što je prihvaćeno 15. srpnja 2016. godine. Na popisu se nalazi 30 nekropola, 22 u BiH, po tri na području Srbije i Crne Gore te dvije u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. rujan 2020 11:01