StoryEditor
Arhitekturapriznanje struke

Nagrada europske baštine hvarskome Arsenalu za vrijedni projekt revitalizacije

8. svibnja 2020. - 17:30
Višedesetljetna obnova hvarskoga Arsenala dovršena je prošle godine  Jakov Prkić/hanza media

Ususret proslavi Dana Europe (9. svibnja), Europska komisija i "Europa Nostra" ponosno su objavili ovogodišnje pobjednike Nagrade europske baštine/ Europa Nostra nagrade. Najprestižnije europsko priznanje u području baštine dodijeljeno je 21 projektu iz 15 zemalja, a među ovogodišnjim pobjednicima u kategoriji 'Zaštita baštine' (konzervacija) je i čuveni hvarski Arsenal.
Dugogodišnji projekt obnove tog povijesnog zdanja financirali su Grad Hvar, Ministarstvo kulture, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a te Splitsko-dalmatinska županija, uz dodatna sredstva civilnih udruga i Europskog fonda za regionalni razvoj.

A stručni žiri to je prokomentirao ovako: "Riječ je o vrijednom projektu revitalizacije koji je prilagodio vrlo značajnu zgradu modernim potrebama zajednice i dodao novu kulturnu dimenziju turizmu tog područja. On predstavlja dugoročno nastojanje da se osigura očuvanje Arsenala kao mjesta visoke kulturne baštine. Stratifikacija zgrade iz 16. stoljeća i kasnijeg kazališta iz 18. stoljeća pravilno je prepoznata u konzervatorskim radovima. Ovakvi lokaliteti dokaz su duge povijesti međunarodne trgovine u Europi, a značajan je njihov smještaj baš u luci, gdje i danas igraju važnu ulogu kao mjesto povezivanja."

BAŠTINA OKUPLJA

Inače, ljubitelji baštine i podržavatelji iz cijele Europe i ostatka svijeta sada mogu glasati i online za Public Choice Award te tako pružiti potporu vlastitoj ili drugoj europskoj zemlji. U vremenima izolacije i društvenog distanciranja, Europska komisija i "Europa Nostra" nastoje potaknuti širok broj ljudi u otkrivanju nagrađenih dostignuća te glasanju za omiljena 3 projekta. Pobjednik Nagrade publike bit će proglašen nakon ljeta, isto kao i pobjednici glavnih nagrada, s pripadajućim novčanim nagradama u iznosu od 10.000 eura.

- U trenutku kada stotine milijuna Europljana ostaju fizički razdvojene, naša kulturna baština nastavlja, više nego ikad, okupljati ljude. Ovogodišnji dobitnici snažni su primjeri koji uistinu pridonose bliskijoj, ujedinjenijoj i otpornijoj Europi - poručila je Mariya Gabriel, povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade.

- Naša zajednička baština i njezini skrbnici mogu pridonijeti na mnogo načina: od stvaranja dostupnog kulturnog sadržaja kreativnim digitalnim rješenjima do poduzimanja konkretnih radova na obnovi i rehabilitaciji kao činu društvenog i ekonomskog preporoda naših gradova i sela - rekao je izvršni predsjednik "Europe Nostre" Hermann Parzinger.

Nagrade Europske baštine pokrenula je Europska komisija 2002. godine, a od tada ih vodi "Europa Nostra" - europski glas civilnog društva za očuvanje kulturne baštine. Nagradni program ima potporu programa "Kreativna Europa" Europske unije, a dobitnike nagrada su izabrali neovisni žiriji sastavljeni od stručnjaka za baštinu iz cijele Europe, nakon detaljne procjene kandidatura koje su podnijele organizacije i pojedinci iz 30 europskih država. Ocjenjivački sud odlučio je dodijeliti i tri nagrade "Europa Nostra" za zapažena dostignuća iz europskih zemalja koje nisu sudjelovale u programu "EU Kreativna Europa", a to su Švicarska i Turska.

Tijekom 2020. godine bit će dodijeljene i dvije nove posebne nagrade ILUCIDARE, projekta kojemu je cilj uspostava međunarodne mreže koja promiče baštinu kao izvor inovacija i međunarodnih odnosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. siječanj 2021 09:24