StoryEditorOCM
ObalaČUDAN SLUČAJ

Luksuzni dalmatinski hotel u središtu problema: država mu srušila nezakonitu dozvolu za uređenje plaže, a istovremeno je ne može poništiti!

Piše Dijana Turić
4. svibnja 2023. - 07:48

Ministarstvo graditeljstva prije mjesec i pol zaključilo je da je građevinska dozvola za radove na sada već devastiranoj plaži ispod hotela "Romana" (sadašnjeg "Aminess Khalani") – nezakonita.

Resorna administracija je provela nadzor zakonitosti nad postupkom izdavanja građevinske dozvole iz kolovoza 2020. godine izdane od strane Grada Makarske povodom zahtjeva tvrtke "Romana", a kojom se dozvoljava zahvat ugostiteljsko turističke namjene. Tada je dopušteno uređenje obalnog pojasa s plažom i pratećim sadržajima - ugostiteljski objekt "A", sanitarni objekt "B", coctail bar i fontana, a dokument je postao pravomoćan 26. kolovoza 2020. godine.

Međutim, utvrđeno je da tvrtka "Romana" temeljem dodijeljenih koncesija nema ugovoreno pravo građenja, odnosno da u postupku izdavanja građevinske dozvole investitor nije dostavio dokaz pravnog interesa, na temelju čega je ocijenjeno da je građevinska dozvola izdana protivno odredbama Zakona o gradnji.

Cijeli je slučaj tada prebačen na lokalnu vlast kojoj su iz resornog ministarstva poslane upute vezane za pravilnu primjenu propisa te je zatraženo poduzimanje radnji vezano uz odgovornost službenih osoba koje su sudjelovale u postupku izdavanja ključnog "papira" za gradnju. Međutim, iz Zagreba nisu objasnili koje konkretne radnje treba poduzeti niti u kojem roku, pa je gradski Upravni odjel za razvoj Grada od Ministarstva zatražio detaljnije upute.

Kako kazuju iz Grada, Ministarstvo je dvaput obavljalo nadzor nad građevinskom dozvolom za obalni pojas hotela "Romana". Prvi put je utvrđeno da nema nikakvih nezakonitosti, a drugi put im je od zaprimanja prijedloga za poništenje dozvole do zaključka, trebalo godinu dana.

Zaključeno je da je dozvola nezakonita, ali sedam mjeseci nakon što su istekli rokovi za njezino poništenje.

image

Plaža hotela ‘Romana‘ koji danas posluje pod imenom ‘Aminess Khalani Beach‘

Ivo Ravlić/Cropix

- Ministarstvo graditeljstva poslalo je Gradu 17. ožujka dopis kojim se potvrđuje da je građevinska dozvola za obalni pojas hotela "Romana", izdana 4. kolovoza 2020. godine, nezakonita, sukladno članku 111. Zakona o gradnji. Drugim riječima, dozvola za gradnju izdana je protivno zakonu, jer investitor nije imao dokaz pravnog interesa odnosno koncesiju za gradnju.

Grad je na svoj službenoj internetskoj stranici objavio cjelovit dopis Ministarstva koje ni nakon upita medija nije pojasnilo što konkretno znači da je "dalo uputu prvostupanjskom tijelu (Grad Makarska, op.a.) vezano za pravilnu primjenu zakonskih propisa, te je od čelnika prvostupanjskog tijela zatražilo poduzimanje svih zakonom propisanih radnji u svrhu osiguranja zakonitosti rada i postupanja prvostupanjskog tijela, te poduzimanje radnji vezano uz odgovornost službenih osoba koje su sudjelovale u postupku", već ih je uputilo na Grad.

Od Ministarstva nismo dobili konkretan odgovor, već novi dopis koji smo zaprimili 4. travnja, a u kojem nam se dostavlja odluka Ustavnog suda od 7. srpnja 2009., koja se ne odnosi na istovjetnu situaciju i prijedlog inicijative "Javno je dobro" iz ožujka 2022. kojim se od tadašnjeg ministra Ivana Paladine tražilo poništenje navedene dozvole - tvrde iz makarske vlasti i dodaju da je građevinska dozvola za "Romanu" izdana 4. kolovoza 2020., a postala je pravomoćna 22 dana kasnije.

Prema Zakonu o općem upravnom postupku nezakonito rješenje se od strane svih propisanih razina može ukinuti u roku od jedne godine te poništiti u roku od dvije godine od dostave rješenja stranci. Međutim, svi rokovi su istekli još 4. kolovoza 2022. godine.

Ministarstvo je na prijedlog udruge "SOS Osejava" još 2021. obavilo nadzor nad ovom dozvolom, te nije utvrdilo nikakve nezakonitosti, premda se dozvola tada još uvijek mogla poništiti. Ministarstvo u svom dopisu udruzi od 16. travnja 2021., koji potpisuje tadašnji ministar Darko Horvat, pozivajući se na ranije spomenutu odluku Ustavnog suda, ističe da se pravomoćni akti ne mogu ukinuti ili poništiti u zakonskom roku, ako nije utvrđen interes države i ako investitoru nije osigurana isplata tržišne naknade iz državnog proračuna.

"SOS Osejava" je poništenje građevinske dozvole zatražila i od Grada, koji je odluku prepustio Ministarstvu kao drugostupanjskom tijelu, a koje je zatražilo cijeli predmet radi nadzora. Ministarstvo je isti prijedlog za poništenje navedene građevinske dozvole zaprimilo i 16. ožujka 2022. u mandatu ministra Ivana Paladine i nepunih pet mjeseci prije isteka zakonskog roka za poništenje građevinske dozvole.

image
Ivo Ravlić/Cropix

- Nakon punih godinu dana, 17. ožujka ove godine, nakon što su istekli svi rokovi za ukidanje i poništenje građevinske dozvole, Ministarstvo, u drugom nadzoru, šalje dopis Gradu da je dozvola nezakonita. Nadležno Ministarstvo, niti u svom prvom nadzoru u kojem su utvrdili da je dozvola zakonita, niti u svom drugom nadzoru kojim su utvrdili da je dozvola ipak nezakonita, nije utvrdilo da se radi o interesu za državu, iako se radi o pomorskom dobru koje je opće dobro od interesa za Republiku Hrvatsku i ima njezinu osobitu zaštitu.

Nesporno se radi o kompleksnom slučaju utvrđivanja nezakonitosti pravomoćne građevinske dozvole vezano za pomorsko dobro. Dozvola je još uvijek pravomoćna, na temelju čega je investitor stekao određena prava, ali je, nakon isteka svih rokova, proglašena nezakonitom. Dakle, građevinska dozvola se ne može ni poništiti niti konzumirati. Zbog toga se svi nalazimo u pat poziciji - navode iz Grada uz napomenu da su svjesni kompleksnosti situacije u kojoj je u centru pažnje pomorsko dobro.

Kako navode, rješenje se mora tražiti u suradnji Ministarstva koje bi trebalo štititi pomorsko dobro, Županije splitsko-dalmatinske koja upravlja pomorskim dobrom i Grada koji na ovaj način ispada kolateralna žrtva prebacivanja odgovornosti administracije.

- Poduzimamo i poduzet ćemo sve pravne radnje u skladu sa zakonom i interesima građana Makarske - poručuju iz Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:17