StoryEditorOCM
Obalazaboravimo 2019.

Da je turistička sezona u Dalmaciji lošija od prošlih govori i jedna znakovita brojka, ali pogledajte ove cijene!?

Piše Kristina Filičić
8. kolovoza 2023. - 08:40

Vremenske (ne)prilike turiste su s plaža dovele u povijesne jezgre gradova, a budući da su gradske zidine Dubrovnika atrakcija koja se ne propušta, njima se u jednom danu prošetalo 5145 posjetitelja.

Posljednjih dana česta je slika čekanja u redovima za kupnju ulaznice za ovu gotovo dva kilometra dugu "šetnicu", iako je od ove godine cijena neznatno veća, 35 eura za odrasle, a 15 za one do 18 godina. Lani je to bilo malo više od 33, odnosno 13 eura. No, ove godine uz uobičajeni obilazak zidina i tvrđave Lovrjenac, u cijenu je uključen još jedan sadržaj – obilazak zapadnog predziđa gradskih zidina i arheološkog lokaliteta Na Andriji.

U Društvu prijatelja dubrovačke starine (DPDS) koje skrbi o fortifikacijskom sustavu, sezonu ocjenjuju solidnom, prema broju posjetitelja neznatno boljom od lanjske, ali znatno manjom od famozne 2019. Ako ćemo u brojkama, u srpnju je zabilježeno 133.500 posjetitelja, lani nešto malo manje od 124 tisuće, a 2019. zidinama je prošetala 201 tisuća izletnika.

No, prestalo je vrijeme gledanja isključivo brojki, kažu u Društvu, cilj je održivi turizam, što znači i prihvatljiv broj posjetitelja na fortifikaciji. Pa mjerilo više nisu godine kada su zidine dočekivale svog milijuntog posjetitelja, kojeg ove godine neće dočekivati, kao što su recimo 2019., kada je ostvareno oko milijun i 200 tisuća posjeta.

- Upravo po broju posjetitelja na gradskim zidinama vidi se da je došlo do disperzije turista. Nemamo više vršne dane kad je na zidinama bilo po sedam, osam tisuća posjetitelja dnevno, kad su bile prezagušene a doživljaj Grada i zidina se ne bi ostvario u punini.

Dnevno bude oko pet tisuća i to je već broj s kojim se zidine mogu doživjeti jer nije gužva. Sve što se radi u gradu na upravljanju turizmom oslikava se i na broju posjetitelja – kaže Vedran Kosović, predsjednik DPDS-a.

image

Vedran Kosović, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine

Bozo Radic/Cropix

Lani je gradskim zidinama prošetalo oko 700 tisuća ljudi, ove godine planirano je ostvariti oko 800 tisuća posjeta zidinama.

- Očekuju se veći prihodi nego lani. Uveli smo sezonski karakter ulaznica pa su prva tri mjeseca ove godine bila po nižoj cijeni, što se vidi u prihodima jer smo imali veći broj posjetitelja. Ta je mjera pridonijela širenju turizma i na zimske mjesece. Mislim da je ta priča sezonske cijene pogođena i ako želimo raditi na disperziji turizma i na cijelu godinu, na dobrom smo putu – smatra Kosović.

U Društvu procjenjuju kako bi ova godina mogla donijeti prihode od oko 18 milijuna 400 tisuća eura od čega se, nakon PDV-a, ostatak po ugovoru dijeli - 60 posto u gradsku blagajnu, a 40 posto Društvu.

- Cilj nam je uvijek isti, sve što se zaradi uložiti u obnovu i prezentaciju spomeničke baštine. Knežev dvor na Lopudu otvara se 16. rujna, izdana je uporabna dozvola, uređuje se interijer. Tamo imamo i projekt "Mala kuća", a to je potez od rive prema Dvoru koji uključuje uređenje dolaca i okoliša Dvora – spominje Kosović pa ističe kako je za neke projekte, s kojima bi počeli na jesen, potrebno ishoditi dozvole. Tu posebno izdvaja obnovu tarace na tvrđavi Sveti Ivan.

- Glavni projekt je predan na suglasnost javnopravnim tijelima i vjerujem da ćemo do rujna imati dozvolu i moći poći u odabir izvođača. To je opsežan projekt uređenja tarace Svetog Ivana sa svim zidovima, riješit će se kvalitetno odvodnja, a time rješavamo problem curenja u Pomorski muzej.

Skela je s vanjske strane tvrđave jer u kompletu rješavamo i čišćenje vanjskih zidova, fuga, izmjenu stolarije. Ovim svime rješavamo uzrok neugodnog curenja na Svetom Ivanu. Imamo i projekt unutarnjeg zida od Pila prema tvrđavi Bokal gdje se naišlo na stari dio zida.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Dosta je aktivnih gradilišta poput onog na tvrđavi Ponta Oštro na Prevlaci, a uskoro će se, jer u završnim su dogovorima s izvođačem, nastaviti i radovi na Koruni u Stonu, koji su svojevremeno prekinuti zbog korone.

- Ima puno posla na projektnoj dokumentaciji za kulu Drezvenik na Pilama. Očekuje nas razgovor s konzervatorima jer to vidimo kao točku gdje bi se moglo imati novi ulaz na zidine i novi sanitarni čvor, što bi rasteretilo postojeće ulaze i doprinijelo kvaliteti obilaska zidina – najavljuje Kosović.

Spomenimo još, od početka godine najviše posjetitelja na dubrovačkim zidinama je bilo 26. srpnja, njih 6303. Na prodajnim mjestima, Društvo uz svoje ulaznice prodaje i Du pass ulaznice koje uz obilazak zidinama uključuju i druge pogodnosti kao što je obilazak gradskih muzeja. U srpnju su primjerice prodali 88.891 njihovih ulaznica te 44.612 Du pass ulaznica.

Stonske zidine premašile lanjski promet

Stonske zidine su u prvih šest mjeseci ove godine premašile cijeli lanjski promet.

- Znači da puštanje u promet punog profila pristupne ceste za most nije smanjilo broj turista u Stonu. Drago nam je jer sve one projekt koje smo tamo radili i koje imamo u planu vidi se da nisu uzalud – kaže predsjednik DPDS-a Vedran Kosović.

U brojkama to izgleda ovako, u prvih sedam mjeseci zidine u Stonu obišlo je 36 939 posjetitelja a u tom periodu lani njih 21 059.

image

Stonske zidine

Tonci Plazibat/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:35