StoryEditorOCM
KulturaNUMIZMATIČKA BAŠTINA

Večeras se svečano otvara novi izložbeni prostor Društva prijatelja dubrovačke starine na Gundulićevoj poljani, ali i izložba ‘Novac Dubrovačke Republike‘

Piše B. L.
22. travnja 2024. - 11:59

Svečano otvorenje izložbenog prostora Društva prijatelja dubrovačke starine na Gundulićevoj poljani 6, u kojem će biti izložena zbirka kovanica ‘Novac Dubrovačke Republike‘, upriličit će se 22. travnja s početkom u 19 sati.  

- Rijetko kada dolazi do izlaganja neke značajnije zbirke, kao što će ovom prilikom javnosti biti predstavljen izbor iz zbirke dubrovačkog novca Marka Šarinića, jednog od najvećih hrvatskih kolekcionara. Po dosezima i značaju autora u numizmatičkim krugovima, dubini poznavanja problematike te unikatnosti ove zbirke, sa sigurnošću možemo reći da ona pripada samom vrhu numizmatičkih događanja u novije vrijeme.

Na izložbi će biti izloženo tristo kovanica. Kronološki prikaz koji prati razvoj novčanih vrsta počinje s najranijom i ujedno najmanjom novčanom vrstom – mincama koje su bile iskovane iz bakra, a nakon nje slijede srebrni dinari te ostale novčane vrste.

- Vodeći se uvjerenjem kako se bogata povijest Dubrovačke Republike treba predstaviti i kroz njezinu numizmatičku baštinu, Društvo prijatelja dubrovačke starine odlučilo se na postavljanje ove izložbe te se nadamo da ćemo s njom uspjeti podići svijest i oživjeti interes domaće i strane javnosti za ovo važno poglavlje naše povijesti, ističu iz DPDS-a. 

22. travanj 2024 21:13