StoryEditorOCM
Obalapopust i predrasude

Beograđanin na Stradunu naručio ‘kafu‘, zaprepastila ga je reakcija konobara, o njoj bruje i društvene mreže

Piše vijesti sd
26. srpnja 2023. - 12:12

Refleksije teških ratnih zbivanja iz devedesetih u odnosima između Hrvatske i Srbije još se osjećaju. Nažalost povremeno se dogode incidenti koji izazivaju zabrinutost na obje strane.

Stoga ne čudi da putnici iz jedne države u drugu osjećaju nelagodu. Jedan Beograđanin nedavno je jedan dan proveo u u Dubrovniku i iskustva s toga putovanja podijelio je na društvenoj mreži Reddit.

"Opći dojam je da su svi jako ljubazni, prodavačice, konobari, svi po redu. Cijene su više, ali ipak je to ekskluzivno mjesto, iako nisam naišao na poznatu skupu kavu u Dubrovniku. Naručio sam kavu u samom centru starog grada na onoj glavnoj šetnici. Naručio sam espresso s mlijekom i još nešto objašnjavao konobaru da li da je stavi u veću šalicu... Čuo je moj srpski/ beogradski naglasak. Donio je račun, a na njemu piše "Evo mali popust", uz cijenu od 2,8 eura. Da li mi je dao popust jer sam ‘naš‘ ili je to bio neki happy hour, nemam pojma. Ali stvarno je bio, predobro je za takvu lokaciju da se pije kava", zapisao je Beograđanin na Redditu, prenosi Nova.rs.

"Iznenadilo me da u samom centru postoji i pravoslavna crkva Svetog Blagovještenja. Nitko mi nije provalio u auto, sve je bilo fenomenalno", dodao je on odlomak iz kojega se vidi nepoznavanje situacije, predrasude i strahovi.

image

Gost iz Beograda dobio je ‘kafu‘ i popust za domaće (ilustracija)

Božo Radić/Cropix

Na Beograđaninovu objavu uslijedili su komentari i objašnjenja kako je dobio "popust za domaće" ("Uvijek mi daju kad idem u Hrvatsku") te da su "svi normalni ljudi dobrodošli drugim normalnim ljudima".

"Možda je konobar bio Srbin, mnogi dolaze raditi sezonu...", dodao je drugi komentator.

"Baš mi bude bizarno kada netko iz Srbije dođe pitati treba li se brinuti kao turist u Hrvatskoj. Razumijem zabrinutost, al brate što nas pitate, pa gdje su svi ovi Srbi što ih je puna Dalmacija svako ljeto? Svi prešućuju da su bili u Hrvatskoj ili? Kada bih htio ići u Beograd, ne bih pitao Beograđane nego poznanike koji su bili gore, a ima ih sigurno 20-ak", zapisao je jedan komentator iz Hrvatske.

Ovakve diskusije dobro su došle i zbog pozitivnih iskustava koja donose kao i zbog samoga otvaranja dijaloga, koji je puno bolja varijanta od šutnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:20