StoryEditorOCM
PelješacPROGRAM 'VINO, SOL I JAZZ'

STON Počinje prvi Festival soli

Piše DV
27. kolovoza 2017. - 15:14

Pod pokroviteljstvom Općine Ston,TZ općine Ston, Dubrovačko – neretvanske županije, županijske TZ  i sponzora, te u suorganizaciji dubrovačke Udruge Amorette i Solane Ston i Vila Korune, danas će programom „Vino, sol i jazz“ započeti prvi Festival soli u povijesnom ambijentu stonske solane.

Certificirani dubrovački sommelieri predstavit će četiri tipične sorte ovog područja, sve začinjeno jazz standardima i evergreenima Maje Grgić i Igora Vlahušića, s početkom u 19.30 sati. U suradnji s tvrtkom Eventlab dubrovnik bit će predstavljena s 4 tipična županijska vina – rukatac, pošip, malvasija i plavac mali. Rukatac, tipičan za Korčulu i Pelješac, svoj je dom našao i u Konavlima pod nazivom maraština.

Kod principa sljubljivanja hrane i vina, sol ima izrazito važnu ulogu. Poznato je kako se percepcija vina u ustima mijenja ovisno o namirnici koja se s njim sljubljuje. Cvijet soli, poznat kao kavijar među solima, sadrži mnogo važnih minerala u tragovima potrebnih organizmu. Isto tako, koristi se kao začin pri samo serviranju hrane zbog svog bogatog okusa koji obogaćuje hranu i pojačava njen okus.

Na koji način mijenja okus vina, posjetitelji će doznati tijekom ove vinske večeri. Uz bogatstvo sorti, vina i organskih namirnica, prirodna je i prisutnost vrsnih poznavatelja vina. Zato će, dok vinari brinu o berbi i podrumu, njihova vina predstavljati certificirani dubrovački sommelieri Siniša Lasan, Ksenija Matić, Ana Bitanga Jukić i Frane Kovač, najavljuju organizatori i dodaju kako uz popularnu cijenu ulaznice za programe Festivala soli od 10 kuna, svaki posjetitelj dobije vrećicu od 250 grama stonske soli na dar.




 

26. travanj 2024 08:07