StoryEditorOCM
PelješacPOĐITE U STON

Festival soli večeras uz note Đanija Stipaničeva

Piše dv
1. rujna 2023. - 14:02

Središnji dio programa sedmog Festivala soli počeo je sinoć otvorenjem izložbe Etnografskog muzeja Split "Priča o soli i solarstvu" u Tvrđavi Kaštio te događanjem "Wine, Salt & Jazz Night" u suradnji s Event Labom Dubrovnik u Solani Ston! Festivalsku publiku večeras očekuje prvoklasni koncert Đanija Stipaničeva & banda od 20:30 sati u ambijentu Tvrđave Kaštio te brojna druga događanja!

Đani Stipaničev, poznati je kazališni tenor - bariton, zvijezda domaćih rock opera i mjuzikala, široj javnosti poznat po svojim vokalnim sposobnostima i kazališnim angažmanima. Osvajao je brojne nagrade za najbolju interpretaciju te izdao nekoliko albuma vokalne glazbe. Na tvrđavi Kaštio Đani će pjevati svima dobro znane hitove i priuštiti koncert za pamćenje! Ulaznice će biti u obliku donacije od 5 eura, a prikupljeni iznos donirat će se Udruzi za kulturu i očuvanje tradicije - AMORETTE. Posebno vrijedi izdvojiti i "Festu od pomadora" - Jadranka Ničetić sve zainteresirane vodit će kroz zanimljivu radionicu spravljanja konserve od 18:30 u Atriju Kneževa dvora. Na radionici će se moći čuti i vidjeti kako se nekada činjela konserva koja se čuvala i rado dodavala jelima. Posebnu priču dubrovačke gastronomske tradicije gđa. Jadranka priča kroz stranice njenih knjiga, a večeras dio i na ovoj radionici u znaku pomadora!

Najmlađa publika jučer se zabavila na likovnoj radionici Doma Marina Držića "Držićeva stonska priča" u Parku Komarda. Mališani su tehnikama grataža na papiru, kolažiranja akvarela i soli likovno obrađivali prepoznatljive stonske lokalitete: zidine, solanu, tvrđavu Kaštio, Vijećnicu. Dom Marina Držića također je uz Narodnu knjižnicu Ston, Društvo prijatelja dubrovačke starine i Solanu Ston partner u vrijednoj izložbi Etnografskog muzeja Split naslovljenoj "Priča o soli i solarstvu" koja je sinoć svečano otvorena u sjeverozapadnoj kuli tvrđave Kaštio. Kustosica izložbe je Maja Alujević iz Etnografskog muzeja Split, a izložba se može posjetiti do kraja festivala tijekom radnog vremena tvrđave. Vrhunac večeri bio je i program "Wine, Salt & Jazz Night" u suradnji s Event Labom Dubrovnik u Solani Ston! Brojni gosti uživali su u degustacijama lokalnih peljeških bijelih vina uz jazz duo Ivan & Viktor.

Sva tri dana središnjeg dijela programa održava se vođena tura "Priča o solani" s početkom u 18:00 te program "Vadimo sol"- vađenje cvijeta soli s timom Solane Ston od 19:00 sati. Na oba događanja potrebno se prijaviti na mail festivalsoli@gmail.com ili porukom na društvene mreže. Eko Placa - sajam tradicijskih proizvoda Stona, Pelješca i raznih OPG-ova na stonskom Trgu kralja Tomislava održava se sve dane trajanja festivala uz radno vrijeme od 10:00 do 13:00 te 18:00 do 20:00 sati. Stonski i pelješki restorateri i vinari i ove godine tijekom cijelog festivala nude posebno kreirane menije - popis je dostupan na mrežnoj stranici: https://festivalsoliston.com/eno-gastro-dani-festivala-soli/, a cjeloviti program sedmog Festivala soli dostupan je na webu; https://festivalsoliston.com/#raspored.

26. travanj 2024 22:37