StoryEditorOCM
PelješacUspješno završen sedmi stonski Festival soli

Dr. Sandi Tešanović podsjetila na dobrobiti i rizike kuhinjske soli za organizam, ‘Komardu Art Park‘ još možete razgledati...

Piše DV
16. rujna 2023. - 15:39

Završen je sedmi Festival soli! Za kraj je dr. Sandi Tešanović održala predavanje „Zdravlje i sol“ u Velikom Kaštelu te je otvorena Izložba radova s Likovne kolonije Komarda ART park u Kneževu dvoru u Stonu, u sklopu predstavljanja novouređenog prezentacijskog centra „Dvor“. Bila je to velika završnica festivalskog programa koji je sedmu godinu za redom donio niz događanja za sve uzraste, od kraja kolovoza na više lokacija u Stonu!

image

Završilo je još jedno izdanje festivala soli

Festival Soli/

Izložbi „Likovna kolonija Komarda Art Park 2023.“ ostaje otvorena do kraja sljedećeg tjedna, a na njoj svojim radovima sudjeluje dvanaest umjetnika iz Dubrovnika i Pelješca, sudionika kolonije: Anamarija Bezek, Aida Hebib Raguž, Rajna Inić, Klara Knego, Iris Lobaš Kukavičić, Ivana Miloglav, Ivan Perak, Miranda Rako Kuzmanić, Jasmina Runje, Tonko Smokvina, Josipa Vlašić i Sandra Vuletić. Izložbu prati katalog u kojem je predgovor napisala Valerija Jurjević, kustosica Doma Marina Držića. Osobita je čast što je otvorenje festivalske izložbe radova trećeg izdanja likovne kolonije Komarda Art Park u suorganizaciji Doma Marina Držića, prvo događanje u multimedijalnoj dvorani novouređenog prezentacijskog centra „Dvor“ u Stonu.

image

Završilo je još jedno izdanje festivala soli

Festival Soli/

Izložbi je prethodilo doista zanimljivo predavanje „Sol i zdravlje“ u Tvrđavi Kaštio, koje je održala doc. dr. sc. Sanda Tešanović, dr. med., specijalist interne medicine i subspecijalist endokrinologije i dijabetologije koja u Dubrovniku vodi Polikliniku Hygeia. Bilo je riječi o dobrobitima kuhinjske soli za tijelo, ali i o izazovima i negativnim učincima pretjeranog konzumiranja soli. Na popularan način dr. Tešanović približila je okupljenima složene procese u tijelu koji izravno doprinose našem zdravlju te dala konkretne smjernice i upute kako sol koristiti za zdravlje organizma.

Podsjetimo, nositelji projekta Festivala soli su Solana Ston i Udruga Amorette, uz potporu lokalne uprave Općine Ston i TZ Općine Ston, Dubrovačko - neretvanske županije, Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hrvatske gospodarske komore te brojnih sponzora. Već sedmu godinu Festival soli privukao je velike i male, domaće i inozemne goste te ponajprije lokalnu zajednicu na raznovrsnim programima koji su se održali u Stonu, ali i diljem Pelješca kroz enogastronomsku ponudu u restoranima i vinarijama. Više o cijelom projektu dostupno je na službenoj web stranici https://festivalsoliston.com/ kao i na društvenim mrežama festivala.

Festival soli Ston dio je pokreta “bez plastike” te će se i ove godine na manifestaciji koristiti ambalaža od biorazgradivih materijala. Službeni prijevoznik Festivala soli Ston 2023. je tvrtka “Avantcar” koja je ustupila električni automobil za potrebe organizacije. Napominjemo da u Stonu postoji punionica za električne automobile.

 

 

 

 

 

 

27. travanj 2024 11:14