StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKI VJESNIK O KRALJEVSKOM POSJETU

KRALJICA ELIZABETA II. U GRADU Dočekana na Pilama, zadržala se u Dvoru, obišla je zidine, Pomorski muzej i ljekarnu Male braće, Dubrovčani je srdačno pozdravili na Stradunu

Piše PSD.
15. siječnja 2020. - 22:01
I dok cijeli svijet bruji o „Megxitu“, odluku da se princ Harry i njegova supruga Meghan Markle distanciraju od monarhije, mi smo povodom našeg 70. rođendana napravili još jedan izlet u povijest našeg tjednika vezan uz britanski kraljevski dvor.

U 1149. broju Dubrovačkog vjesnika 20. listopada 1972. objavljen je tekst „Britanska kraljica Elizabeta II u Dubrovniku“ u kojemu Baldo Čupić opisuje kako je tada 46-godišnja britanska monarhinja i njezin suprug, princ Filip, proveli dan u Gradu.

U okviru svog petodnevnog službenog posjeta našoj zemlji na poziv predsjednika Republike Josipa Broza Tita - britanska kraljica Elizabeta II sa svojim suprugom princom Filipom, vojvodom od Edinburgha, kćerkom princezom Anom i ostalim članovima pratnje boravila je u četvrtak u Dubrovniku.

Kraljica Elizabeta doputovala je na dubrovački aerodrom specijalnim avionom iz Beograda nešto poslije 11.30 sati. U njenoj pratnji s jugoslavenske strane bio je potpredsjednik Savezne skupštine doktor Slavko Komar i druge ličnosti.

Kraljicu Elizabetu II., princa Filipa i princezu Anu u Dubrovniku su dočekali i pozdravili predsjednik Izvršnog vijeća Sabora Socijalističke Republike Hrvatske doktor Ivo Perišin, član Izvršnog vijeća Novak Pribičević, predsjednik Skupštine općine Dubrovnik Ante Vetma i drugi.

Poslije dočeka na Pilama kraljica Elizabeta sa svojom pratnjom uputila se u razgledanje kulturno-povijesnih znamenitosti grada. U pratnji vodiča: profesora Milice Portolan, Ljubice Marinović Bulić i Iva Kastrapelija visoki gosti obišli su najprije dio gradskih zidina iznad ulaza s Pila u stari grad, a zatim posjetili staru ljekarnu u Franjevačkom samostanu i s velikim zanimanjem razgledali izložene eksponate. Za vrijeme šetnje glavnom ulicom Placom građani su najsrdačnije pozdravili britansku kraljicu i ostale visoke goste izražavajući tako svoje zadovoljstvo što je britanski suveren u okviru svog boravka u našoj zemlji posjetio i Dubrovnik.

Kraće vrijeme britanska kraljica Elizabeta II zadržala se u Kneževu dvoru, a zatim također sa zanimanjem razgledala Pomorski muzej u tvrđavi Svetog Ivana. Tom prilikom predsjednik Općinske skupštine Ante Vetma poklonio je britanskoj kraljici model dubrovačkog galijuna.

Poslije razgledanja gradskih znamenitosti kraljica Elizabeta II., njen suprug princ Filip, vojvoda od Edinburgha i kćerka princeza Ana prisustvovali su ručku u hotelu „Excelsior“ kojeg je u čast posjeta britanskog suverena Dubrovniku priredio predsjednik Općinske skupštine Ante Vetma.

Istog dana poslije podne britanska kraljica Elizabeta II. i ostali visoki gosti otputovali su u Titograd. Za vrijeme svog boravka u našoj zemlji britanska kraljica posjetit će još nekoliko gradova, a boravak u Dubrovniku uslijedio je nakon posjeta Beogradu gdje joj je također priređen srdačan doček i gdje se susrela s predsjednikom Republike Josipom Brozom Titom.
B. Čupić

 
25. travanj 2024 03:36