StoryEditorOCM
DubrovnikZAPOSLENICA "DALMACIJABILJA" POSTALA JE TE JESENI 1963. 'NESHVATLJIVA MAJKA'

Majka s djetetom uletila u Dječji vrtić u Gružu te išamarala dječake i djevojčice

Piše PSD.
9. siječnja 2020. - 17:29

Kraći tekst pod naslovom „Neshvatljiva majka“ koji smo pronašli u 680. broju Dubrovačkog vjesnika objavljenom 31. listopada 1963., nakon par pročitanih rečenica vrlo brzo je privukao našu pažnju.  Riječ je o zaista nesvakidašnjem ali i nemilom događaju koji se te jeseni zbio u Gružu, a koji je opisan ovako:  
 
Može li se nazvati majkom svaka žena koja ima dijete? Može formalno, ali ne i stvarno, jer ima osoba koje nisu dostojne da nose tako lijepo ime, koje svojim postupcima negiraju same sebe, koje se prema djeci odnose onako kako to ne dolikuje čovjeku uopće.
Jedan takav primjer, jedan takav žalostan slučaj okarakterizirao je R. P., radnicu zaposlenu u poduzeću „Dalmacijabilje“ kao u najmanju ruku neshvatljivu majku.

Ova žena je, naime, prije nekoliko dana došla sa svojom malom kćerkicom u Dječji vrtić u Gružu, u odjeljenje starije grupe. U tom trenutku u odjeljenju se nalazila odgajateljica, ali se R. P. nije obratila njoj nego svojoj kćerki.

- Kaži ko te je tukao, pitala je žena kćerkicu. I kako je mala na bilo koga pokazivala prstom u odjeljenju tako je R. P., žena koja se naziva majkom, prilazila mališanima i djevojčicama i svakome od njih prilijepila po jedan zvučni šamar. Da je kojim slučajem njena mala kćerkica pokazala i na ostalu djecu, R. P. bi bez sumnje na svoj način intervenirala.

Odgajateljica je za trenutak ostala zaprepaštena jer takvo reagiranje i takav postupak nesumnjivo nije mogla očekivati. Onda se pribrala i smirila ženu, koju je formalno izbacila vani.

R. P. se koji trenutak kasnije hvalila kako je udesila dječurliju u Dječjem vrtiću i bila ponosna! Samo čime?

Kasnije smo doznali da je kćerkica ove žene neobično mirna, da se s ostalim pitomcima lijepo slaže i da se ne tuče. Teško je uopće vjerovati da ju je netko udario, no i da je bilo tako, postupa R. P. nema nikakvog opravdanja. Uprava dječjih vrtića je poslije ovog zaista nehumanog postupka jedne žene, donijela odluku da se njeno dijete privremeno isključi iz Dječjeg vrtića. Dijete će međutim biti ponovno primljeno, ponovno će mu se ukazati pažnja kao i ostalima, ali na imenu R. P. ostaje zaista nesvakidašnja mrlja. Mrlja koja nema ničeg zajedničkog s imenom: Majka.

Vezane vijesti


U noći s ponedjeljka na utorak na području grada uhićena 24 "čupavca"
ĐIVULINOV NOVOGODIŠNJI RAZGOVOR IZ 1968. U 'Triješću' za doček učinjena čudesa, a u gradu jadno i nevoljno 'izšćerana' Stara, a dočekana Nova

25. travanj 2024 12:25