StoryEditor
Svijetnajgori dan

U Rusiji u 24 sata rekordan broj umrlih, a cjepivo kojim je Putin cijepio vlastitu kćer još nije dostupno javnosti. Trebalo je biti još u rujnu...

25. studenog 2020. - 13:27
AFP

Rusija je zabilježila najgori dan u kojem je od koronavirusa umrlo 507 ljudi u 24 sata. To je prvi put od početka pandemije da je dnevni broj preminulih veći od 500. U zemlji je do sada virusom zaraženo preko dva milijuna ljudi, a umrlo je nešto manje od 37.600 osoba. 

Iako im je zdravstveni sustav preopterećen, vlasti odbijaju prijedloge za ponovno uvođenje zabrane putovanja po Rusiji, kao i jače ograničavanje gospodarskih aktivnosti.

Kao što je poznato, ljetos su ruski mediji objavili veliku vijest da Rusija ima prvo registrirano cjepivo protiv koronavirusa na svijetu nazvano „Sputnjik V“. Jučer su pak objavili da će cjepivo na međunarodnom tržištu stajati manje od 20 dolara, a za ruske državljane biti besplatno. Cjepivo će se primati u dva navrata, a svaka doza će koštati manje od 10 dolara.

Prema najavama iz Moskve cjepivo je trebalo Rusiju među prvima približiti završetku razorne pandemije. Najavljivano je kako će već u rujnu prva serija cjepiva za civilnu upotrebu krenuti u distribuciju diljem zemlje, a čak je i predsjednik Vladimir Putin koji je posebno tajnovit po pitanju svoje obitelji, potvrdio da je jedna od njegovih kćeri već cijepljena u sklopu rane faze pokusa i osjeća se dobro. 

Sada koncem studenoga, dok snažni jesenski val COVID-a 19 pogađa zemlju i dok ruši rekorde po broju umrlih, cjepivo ipak još nije dostupno široj javnosti kako je to u rujnu najavljivano.

image
"Sputnjik V"
AFP

Rusija je odobrila cjepivo nakon što ga je isprobala na nekoliko desetaka ispitanika i prije održane treće faze ispitivanja, koja je ključna za utvrđivanje njegove sigurnosti i djelotvornosti, čime je na sebe navukla skepsu svjetske javnosti i optužbe da sve rade u političke srhe.

Dio zapadnih znanstvenika kritizirao je Moskvu jer je u testiranju cjepiva spustila znanstvene standarde kako bi ono što prije bilo spremno za upotrebu. Ruski mediji pak prenose kako su primili zahtjeve za kupnju iz više od 20 zemalja te da je proizvodnja cjepiva dogovorena u pet zemalja.

- Ruski fond za izravna ulaganja ne isključuje mogućnost proizvodnje cjepiva i u Njemačkoj, rekao je u srijedu čelnik RDIF-a Kirill Dmitriev u intervjuu za TV kanal Russia 24.

Dmitrev navodi  da Moskva i njezini inozemni partneri iduće godine mogu proizvesti više od milijardu doza cjepiva, što je dovoljno za 500 milijuna ljudi.

Objavljena cijena "Sputnjika V" jeftinija je od cjepiva Pfizera i BioNTecha koje stoji 15,5 eura po jednom cijepljenju, no skuplje od AstraZenecinog koje će stajati oko 2,5 eura po dozi. 

Rusko Ministarstvo industrije i trgovine u studenom je objavilo da Moskva razgovara s Budimpeštom o proizvodnji cjepiva u Mađarskoj, te da se ondje već pripremaju proizvodna postrojenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. siječanj 2021 08:48