StoryEditor
Svijetne smiruje se situacija na bliskom istoku

U novim sukobima u Iraku padaju nove žrtve

Piše PSD.
19. ožujka 2008. - 18:37

Pale su nove žrtve u terorističkom napadu  / AFP
Novi sukobi odnijeli su nove žrtve u srijedu u Iraku, javljaju sigurnosni izvori i glasila koji bilježe pet mrtvih i trideset ranjenih u dvama odvojenim samoubilačkim napadima u Baqubi i Mosulu, te sedamnaestoricu ubijenih graničara u Basri.

U Baqubi, 60 km sjeverno od Bagdada, pet osoba je ubijeno, a šesnaest je ranjeno kada je bombaš samoubojica na tržnici aktivirao eksploziv koji je nosio na sebi, priopćila je iračka policija za novinsku agenciju dpa.

Policija je rekla da je napad možda izvela žena. Bomba je oštetila okolne trgovine. U drugom samoubilačkom napadu ranjena su jedanaestorica iračkih vojnika i troje civila u sjevernom gradu Mosulu, objavila je novinska agencija Glasovi Iraka (VOI).

Sigurnosni izvori su izjavili za VOI da je bombaš aktivirao vozilo u kojemu je bio kada se zaletio u iračku ophodnju u četvrti Intisar u Mosulu. Iračka policija je u srijedu priopćila da su naoružani napadači u različitim dijelovima šijitskog grada Basre na jugu zemlje ubili sedamnaestoricu graničara.

Policija nije objavila koji su bili razlozi napada izvedenih u posljednja 24 sata ni jesu li u pitanju isti napadači. Zločinačke skupine i milicije sukobljenih političkih strana djeluju u Basri, 550 km južno od Bagdada u kojoj prevladavaju šijiti.

U odvojenom izgredu u gradu, šeika Abdela Azima al Idanija, bliskog suradnika visokog šijitskog vjerskog vođe, ajatolaha Alija al Sistanija teško je ranio naoružani napadač u utorak, prema istim izvorima. U istom napadu je ubijen El Idanijev pomoćnik.

U Basri su u posljednje vrijeme česta ubojstva visokih časnika sigurnosnih služba i vjerskih vođa.  Iračka vlada je poslala pojačanje u Basru kako bi se obračunala s kriminalom i sektaškim nasiljem.

#IRAK#TERORISTIČKINAPAD

Izdvojeno

04. srpanj 2020 12:24