StoryEditor
SvijetCRNA STATISTIKA

U Americi više od 50 tisuća zaraženih u 24 sata, što je najveći dnevni skok od početka pandemije. I Trump se smekšao: Ako treba, nosit ću masku

2. srpnja 2020. - 07:30
AFP

Američki predsjednik Donald Trump koji još nije viđen s maskom u javnosti, rekao je da mu ne bi bilo "nimalo teško" nositi je, opetujući svoje uvjerenje da će koronavirus "nestati" u "nekom trenutku".

"To mi ne bi bilo nimalo teško (...) Da sam u gužvi, učinio bih to", rekao je za Fox Business dok u dijelovima SAD naglo raste broj oboljelih od COVID-a 19.

"Nemam ništa protiv maski, mislim da je to dobra stvar", rekao je, izrazivši ipak sumnju u prijedlog da budu obvezatne na nacionalnoj razini.

"Mislim da će virus u nekom trenutku jednostavno nestati (...) Nadam se", dodao je. "Mislim također da ćemo uskoro imati cjepivo", rekao je.

Za razliku od Donalda Trumpa koji još nije viđen s maskom javnosti, njegov potpredsjednik Mike Pence je nosio masku u nekim prigodama, napose nedavno kada je boravio u Teksasu.

Inače, u Sjedinjenim Državama je najmanje 52.898 novozaraženih prijavljeno u protekla 24 sata, što je najveći broj od početka pandemije, pokazuju podaci koje je u srijedu u 20.30 sati po mjesnom vremenu objavilo sveučilište Johns Hopkins.

Nakon ovih novih slučajeva zaraze ukupan broj oboljelih na američkom tlu penje se na 2,7 milijuna. U protekla 24 sata od pandemije je u SAD-u umrlo 706 ljudi, ili ukupno 128.028.

Broj novozaraženih u SAD-u najviši je od pojavljivanja Sars-Cov-2 a broj hospitaliziranih pacijenata raste u nekoliko žarišta kao što su Houston (Teksas) i Phoenix (Arizona).

Tako je Teksas u srijedu srušio svoj dnevni rekord i izvijestio o 8.076 novih slučajeva COVID-a 19, što je gotovo za 1000 više nego dan ranije.

Neke američke savezne države su zbog širenja zaraze morale stati s popuštanjem epidemioloških mjera.

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 15:34