StoryEditorOCM
Svijetžestoka bitka

Rusi šalju pojačanje snagama kod Očeretina gdje prijeti pucanje cijele ukrajinske linije: ‘Kontroliramo im opskrbu!‘

27. travnja 2024. - 16:39

Šest dana nakon probijanja ukrajinskih linija zapadno od Avdiivke, ruske brigade i pukovnije polako prodiru sve dublje i otvaraju ranu duboku osam kilometara u ukrajinskom teritoriju, do točke u mjestu Očeretine. Kako navodi Forbes situacija je očajna za iscrpljene ukrajinske brigade u tom području. Očigledno je da će Ukrajinci izgubiti nekoliko sela oko osi Očeretina.

Pravi je rizik, međutim, da ukrajinska operativno-strateška skupina Tavrija, zapovjedništvo odgovorno za snage zapadno od Avdiivke, neće imati drugog izbora nego priznati gubitke, povući se četiri, pet kilometara prema zapadu i presložiti snage duž nove obrambene linije koja će se protezati sjeverno do jugozapada od Očeretina.

Takvo povlačenje opasno je za civile koji tamo žive, a koji će se morati ili izvući ili pomiriti sa životom pod brutalnom okupacijom Rusa.

Analitičar Forbesa upozorava kako bi povlačenje, ako je loše izvedeno, predstavljalo priliku Rusima da udvostruče svoje lokalne napade i postignu drugi, treći ili četvrti proboj, što bi, poput lančane reakcije moglo izazvati širi ukrajinski slom. Povlačenje je izuzetno rizično, čak i kada je najbolja opcija, zbog čega disciplinirane vojske iznimno pažljivo planiraju te akcije gotovo jednako pažljivo kao i one napadačke.

“Povlačenja su najteže operacije za svakog zapovjednika i njegove vojne snage”, konstatirao je povjesničar Andrew O. G. Young u knjizi “Vojske u povlačenju: Kaos, kohezija i posljedice”. A to kako su Rusi prošlog vikenda probili ukrajinsku liniju zapadno od Avdiivke, predmet je žučne rasprave u Kijevu i duž cijele bojišnice.

Neki promatrači krive 115. mehaniziranu brigadu ukrajinske vojske, koja je nedavno stigla na položaje u mjestu Očeretine, te ju je odmah porazila 30. motorizirana pješačka brigada ruske vojske.

Drugi su upozorili to da je 115. mehanizirana brigada loše opremljena i, poput svih ukrajinskih jedinica, gladna streljiva dok prema njima napokon, nakon mjeseci otezanja, putuju svježi konvoji odobrenog oružja iz SAD-a. Mjesecima se sve ukrajinske brigade bore da zadrže obrambene linije pod neumornim danonoćnim bombardiranjem. “Agresor ima prednost u zraku i artiljeriji, i izvodi gotovo neprekidne udare na položaje OSG Tavrija – upozorio je Ukrajinski centar za obrambene strategije. Ukrajinske brigade oko Očeretine trebat će svaki metak, granatu i projektil koji mogu dobiti.

Neravnoteža u vatrenoj moći mogla bi se pokazati presudnom kako bitka bude trajala. Osjećajući priliku i očito uvjereni u šanse za proboj linija, ruski zapovjednici gurnuli su svoju 15. i 74. motoriziranu pješačku brigadu na istaknute položaje zajedno s dijelovima 90. tenkovske divizije i nekim specijalnim snagama. Očito je da Rusi imaju ukupno više od 10 tisuća vojnika oko kritične točke bojišnice. Ako je procjena Centra za obrambene strategije točna, njima se suprotstavlja samo oko tri tisuće Ukrajinaca.

No, obrana je uvijek lakša od napada čak i kada napadač ima veliku prednost u vatrenoj moći, pa Rusi iako žestoko nadiru još ne mogu računati s time da će na koncu prisiliti Ukrajince na povlačenje.

image

115. mehanizirana brigada ukrajinske vojske na obuci

screenshot x

Centar za obrambene strategije istaknuo je kako je na sreću Ukrajinaca blokirana opskrba ruske 30. motorizirane pješačke brigade, koja je probila u Očeretinu, te je jedini pravac opskrbe na ukrajinskom nišanu. Prodirući osam kilometara duboko u ukrajinski teritorij, najzapadnije postavljene ruske trupe su dosta izolirane i udaljene od svojih glavnih opskrbnih linija. I tu su jako ranjivi. Ako ukrajinske trupe mogu izgladnjeti ruske prije nego što im stigne pojačanje i prošire “šiljak”, odnosno krajnju točku prodora, te ojačaju svoju logistiku, Rusi bi mogli izgubiti ovu bitku.

To je optimističan ishod za slabije naoružane ukrajinske brigade oko Očeretine, a realniji je onaj da će ipak morati  izvesti borbeno povlačenje prema zapadu. No to povlačenje previše je riskantno i pokušavat će ga izbjeći dokle god mogu.

"Trenutno su dvije trećine Očertanje i Solovjove u Doneckoj regiji pod kontrolom obrambenih snaga Ukrajine - ustvrdili su danas Ukrajinci navodeći da je dio teritorija u koji je neprijatelj probio, pod njihovom vatrenom kontrolom.

"Neprijatelj je blokiran i poduzimaju se mjere da se izbaci. Teške borbe tamo se nastavljaju, ali situacija je pod kontrolom, poručili su u subotu. 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:40