StoryEditorOCM
Svijetpremreženo špijunima

Putinov srpski agent u EU-u ‘širio istinu‘ o Ukrajini. Srbija je ruska platforma za operacije utjecaja u Bruxellesu

5. ožujka 2024. - 10:55

Europa je premrežena Putinovim špijunima i ljudima na njegovu platnom popisu. Nakon nedavne ruske objave snimki konferencijskih razgovora visokih njemačkih časnika o isporuci raketa Ukrajini nikoga nije naročito šokiralo ni otkriće da ruska obavještajna služba, FSB, koristi svog srpskog agenta za infiltraciju u EU institucije u Bruxellesu i širenje kremaljskih ‘istina‘ o Putinovoj invaziji na Ukrajinu.

Dokaze o subverzivnom djelovanju ‘srbijanskog čovjeka u Bruxellesu‘ podastrle su novinarima na svom briefingu zapadne obavještajne agencije, a objavio je portal Politico.

Srpski državljanin Novica Antić je od listopada lanjske godine kao član srbijanskog tima održavao sastanke u Srbiji i s europskim dužnosnicima u Bruxellesu, a posebno s nekolicinom zastupnika u Europskom parlamentu. Europarlamentarci nisu, izgleda, bili svjesni da je Novica Antić, inače predsjednik Vojnog sindikata Srbije, aktivni agent ruskog utjecaja koji je svjesno surađivao s ruskom sigurnosnom agencijom. Zapadni obavještajci su o njemu očito imali svoja prethodna saznanja te su ga neprestano nadzirali.

image

Zloglasno sjedište FSB-a u Moskvi

Natalia Kolesnikova/Afp

Prema objavljenim dokumentima, Novica Antić održao je sastanke s europskim zastupnicima u Europskom parlamentu među kojima su bili njemačka zastupnica Zelenih Viola von Cramon-Taubadel, zastupnica talijanskih socijalista i demokrata Alessandra Moretti i Vladimír Bilčík, slovački član konzervativne skupine Europske pučke stranke. Ne postoje dokazi u obavještajnom brifingu da su eurozastupnici Moretti, Bilčík i von Cramon-Taubadel bili svjesni Antićevih veza s FSB-om kada su se s njime sastajali. Putinov agent iz Srbije sastajao se, shodno svojoj funkciji šefa sindikata srbijanskog vojnog osoblja, i s predstavnicima sindikata EUROMIL i EPSU koji zastupaju pripadnike oružanih snaga i zaposlenike u vojnim službama u Europskoj uniji.

image

Julija navaljna gostuje u EU parlamentu, ali gostuju i ruski agenti

Frederick Florin/Afp

Prema brifingu zapadnih obavještajnih službi, Novica Antić bio je pritom prilično strasno angažiran agent ruske Federalne službe sigurnosti, zloglasnog Putinova FSB-a. Antić blisko surađuje s nadređenim suradnikom FSB-a Vjačeslavom Kalinjinom, ruskim državljaninom i glavnim urednikom medijske web stranice specijalizirane za vijesti za veterane oružanih snaga Veteran News, utvrdio je obavještajni nadzor. Na Kalinjinovoj web stranici čak i piše da su Veteran News "informacijski partner" FSB-a i ruskog Ministarstva obrane, te mnogih ostalih grana ruskih sigurnosnih snaga. Glavni urednik te stranice vrbovao je osim Antića i druge brojne ljude za suradnju s Putinovim službama, ali se u briefingu zapadnih sigurnjaka ne precizira koje i gdje.

image

Eurozastupnik iz Slovačke Vladimir Bilcik sastao se s Antićem

Dursun Aydemir/Anadolu Via Afp

Kalinjin je Antića bio pozvao i u Rusiju kako bi se sastao s visokim ruskim vojnim dužnosnicima između 2019. i 2020. godine te kako bi uglavili detalje daljnje suradnje. U početku su bili usredotočeni na ruski utjecaj na srbijansko civilno društvo, a zatim su proširili svoj fokus na europske sindikalne i veteranske organizacije preko kojih su se nastojali ubaciti u kanale prema EU-u i članovima Europskog parlamenta. Antić je, glumeći nevladin aktivizam u Srbiji, postajao sve žešći kritičar srbijanskih oružanih snaga. Naposljetku je došao u otvoreni sukob s političkim vrhom Srbije. Privođen je u nekoliko navrata, a prema nekim tezama i trenutačno se nalazi u Vučićevom pritvoru pod nejasnim optužbama te je nedavno navodno stupio i u štrajk glađu.

image

Aleksandar Vučić računa koliko ima Putinovih špijuna

Filip Stevanovic/Anadolu Via Afp

‘Rusija koristi Srbiju kao lansirnu platformu za operacije utjecaja osmišljene da oslabe proeuropsko i pro-NATO raspoloženje unutar te zemlje, ali i unutar Europske unije koja je bila čvrsta podrška Ukrajini od početka ruske invazije punog opsega prije dvije godine, zaključili su zapadni obavještajci. To baš i nije muzika za uši srbijanskih dužnosnika koji se nadaju skorom prijemu u EU. Novica Antić je vješto koristio svoju ulogu čelnika Vojnog sindikata Srbije kako bi povremeno javno kritizirao srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i starješine oružanih snaga Srbije. Na svojim sastancima u Bruxellesu Novica Antić također nije mirovao, nego je među tamošnjim dužnosnicima vrlo aktivno i perfidno širio ‘rusku istinu‘ o zbivanjima u Ukrajini i širio defetizam u pogledu svrsishodnosti ukrajinskog otpora Putinu.

image

Dva oka u glavi

Andrej Isakovic/Afp

“Iskoristili su svaku priliku za promicanje ruske propagande u vezi s ratom u Ukrajini”, navodi se u brifingu zapadnih obavještajnih agencija, misleći na sastanke Novice Antića i njegova suradničkog tima s eurodužnosnicima u Srbiji i u zemljama EU-a.

Činjenica da je Antić održavao sastanke unutar Europskog parlamenta ipak naglašava ranjivost toga tijela, kao i cijele Europske unije, na sve agresivnije operacije utjecaja koje u zadnje vrijeme izvodi Putinova agentura. Na samom početku ovoga mjeseca, podsjetimo, otkriven je i podmetnuti špijunski softver na mobilnim telefonima dvoje zastupnika u Europskom parlamentu, uključujući bivšu francusku ministricu za Europu Nathalie Loiseau koja predsjeda pododborom EU-a za obranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:12