StoryEditorOCM
Svijetsve dalji mir

Nakon smaknuća zamjenika čelnika Hamasa rat u Gazi mogao bi se proširiti; Iran: ‘To će potaknuti još jedan val otpora‘

Piše Hina
3. siječnja 2024. - 10:19

Izrael je u utorak smaknuo zamjenika čelnika Hamasa Saleha al-Arurija u napadu bespilotnom letjelicom na Bejrut, rekli su libanonski i palestinski sigurnosni izvori, opisavši to povećanjem rizika od proširenja rata u Gazi daleko izvan te palestinske enklave.

Pedesetsedmogodišnji al-Aruri prvi je visoki politički dužnosnik Hamasa koji je ubijen otkako je Izrael pokrenuo razornu zračnu i kopnenu ofenzivu protiv te skupine prije gotovo tri mjeseca, nakon šokantnog napada i pokolja po izraelskim gradovima.

image

Saleh Al-Arouri, Izrael ga već dugo okrivljuje za smrtonosne napade na stanovništvo Gaze.

Afp

Libanonska teško naoružana skupina Hezbollah, saveznik Hamasa, od početka rata u Gazi u listopadu gotovo svakodnevno razmjenjuje vatru s Izraelom preko južne libanonske granice.

Vođa Hezbolaha Hasan Nasrala zaprijetio je Izraelu da će za bilo kakav atentat na libanonskom tlu uzvratiti "oštrom reakcijom".

Izrael spreman za svaki scenarij

Hezbolah je u utorak priopćio da je projektilima gađao skupinu izraelskih vojnika u blizini mjesta Marja u Libanonu nakon al-Arurijevog ubojstva.

Izrael već dugo al-Arurija okrivljuje za smrtonosne napade na stanovništvo Gaze.

Drugi dužnosnik Hamasa rekao je da je al-Aruri bio "u središtu pregovora" o ishodu rata u Gazi i oslobađanju izraelskih talaca koje drži Hamas, a koje vode Katar i Egipat.

image

Južno predgrađe Bejruta u kojem je ubijen zamjenik vođe Hamasa

Anwar Amro/Afp

Izrael nije ni potvrdio ni porekao atentat, a glasnogovornik izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari rekao je da su izraelske snage u visokom stanju pripravnosti i spremne za svaki scenarij.

"Najvažnija stvar večeras je da jesmo i ostajemo usredotočeni na borbu protiv Hamasa", rekao je suočen s pitanjima o eventualnom atentatu.

Iran najavljuje novi val otpora

Izrael je optužio al-Arurija, suosnivača vojnog krila Hamasa - Brigada Iz-el-Den al-Kasam, da je godinama naređivao i nadzirao napade Hamasa na okupiranoj Zapadnoj obali.

"Očekujem biti mučen (i ubijen), a mislim i da sam predugo živio", rekao je al-Aruri u kolovozu 2023., aludirajući na izraelske prijetnje da će eliminirati vođe Hamasa bilo u Gazi ili izvan nje.

Naser Kanani, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Irana, važnog saveznika Hamasa i Hezbolaha, rekao je da će al-Arurijevo ubojstvo "nedvojbeno potaknuti još jedan val otpora i motivacije za borbu protiv cionističkih okupatora, ne samo u Palestini, već i u regiji i među svima koji traže slobodu diljem svijeta."

Stotine Palestinaca izašle su na ulice Ramalaha i drugih gradova na Zapadnoj obali kako bi osudile Arurijevo ubojstvo, uzvikujući: "Kasam, osveta, osveta!"

image

I danas se iznad Rafaha dimi od detonacija

-/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:02