StoryEditorOCM
Svijetizuzetno važan

Mostom koji je srušio teretnjak godišnje prođe 11,5 milijuna vozila, a nosi ime prema važnoj povijesnoj figuri

Piše JL
26. ožujka 2024. - 10:03

Most u Baltimoreu, koji se urušio danas kada se u njega zabio teretni brod, otvoren je u ožujku 1977. godine, a nazvan je po autoru američke nacionalne himne Francisu Scottu Keyu.

Dugačak je 2,3 kilometra, a nakon završetka izgradnje struktura mosta i pristupne ceste postale su poveznica međudržavne ceste 695 Baltimore Beltway, pri čemu je dovršen projekt koji je trajao 20 godina, piše Jutarnji list.

Most se smatra dijelom državnog sustava autocesta i označen je kao Maryland Route 695.

Skraćeno se naziva Key Bridge, a izvorno je nosio ime Outer Harbor Crossing, dok nije preimenovan 1977. godine Povezuje donji tok rijeke Patapsco i vanjsku luku Baltimore. Glavni raspon mosta (366 metara) treći je najduži rešetkasti raspon na svijetu.

Most je dugačak 2632 metra, a procjenjuje se da mostom prođe oko 11,5 milijuna vozila godišnje.

Key Bridge imao je naplatu cestarine kojom je upravljala Uprava za promet Marylanda. Cestarina za automobile iznosila je 1. srpnja 2013. godine 3,69 eura. Elektronička naplata cestarine bez zaustavljanja vozila započela je 30. listopada 2019. godine.

Gradnja mosta započela je 1972. godine, a u promet je pušten 23. ožujka 1977. Ako se uračuna dužina pristupnih cesta, most je dugačak ukupno 17,54 kilometara.

image
Brendan Smialowski/Afp

U rujnu 1814. godine američki pravnik i pjesmi Francis Scott Key, po kojemu je most dobio ime, svjedočio je britanskom porazu u bitci za Fort McHenry, a pjesma koju je tada napisao postat će kasnije američka nacionalna himna "Star-Spangled Banner."

Navodno se u noći sa 13. na 14. rujna požurio do mjesta s kojega se mogla vidjeti utvrda McHenry, jedina prepreka engleskoj invaziji na Baltimore.

image
Brendan Smialowski/Afp

Kad je napokon osvanulo, ugledao je američku zastavu koja je još bila na svom mjestu. Nadahnut prizorom, Francis Scott Key je napisao riječi pjesme “Star-Spangled Banner”,

“O say, can you see, by the dawn’s early light…”, početak je pjesme koja će 1931. biti službeno prihvaćena kao američka himna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 04:31