stdClass Object ( [id] => 1370908 [title] => Led, noć, Sibir, smrt - sličnosti između Putinovih i Staljinovih zatvora. Navaljnijeva smrt kao uvod u novi Gulag [alias] => led-noc-sibir-smrt-slicnosti-izmedu-putinovih-i-staljinovih-zatvora-navaljnijeva-smrt-kao-uvod-u-novi-gulag [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prije dvadeset godina sam napisala povijest Gulaga – sovjetskih koncentracijskih logora – misleći da pišem o prošlosti, nečem što je završeno. Bila sam u krivu – napisala je američka povjesničarka i dobitnica Pulitzerove nagrade, Anne Appelbaum na vijest o smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnoga. 

Smrt još jednog neprijatelja Putinovog režima u zatvorskoj koloniji u polarnom dijelu Sibira, izazvala je na Zapadu, Appelbaum bivajući samo jedna od mnogih, još jednom, lavinu komentara u kojima se povlačilo znak jednakosti između staljinizma i režima sadašnjeg ruskog predsjednika, između statusa političkih zatvorenika u današnjoj Rusiji i sovjetskog Gulaga. Imajući razumijevanja za povišene emocije zbog tragične smrti jednog čovjeka, klišeizirane usporedbe između strašnih epizoda iz prošlosti i sadašnjeg trenutka ipak predstavljaju lijenost uma. Zato nije na odmet podsjetiti se što je zapravo bio Gulag. 

---

image

Solženjicin je svijetu prikazao svijet gulaga iznutra

Afp
---

Gulag je akronim za Glavnu upravu za logore. Osnovan je u Sovjetskom Savezu nakon Oktobarske revolucije kojom su Lenjinovi boljševici došli na vlast. Logori ovog sistema prostirali su se po čitavom teritoriju nepreglednih prostranstava najveće države na svijetu, Sovjetskog Saveza, od Murmanska do Kazahstana, od obale Crnog mora do otoka Bijelog mora, ali najprepoznatljiviji ambijent je onaj hladnog Sibira, azijskog dijela današnje Rusije. Čitatelji Dostojevskijevog Mrtvog doma znaju da je praksa protjerivanja političkih neprijatelja u Sibir starija od Sovjetskog Saveza. Ipak za vrijeme njenog najmoćnijeg vladara, etničkog Gruzijca Josifa Visarionoviča Staljina, dosegla je svoje neslućene razmjere. 

Velika čistka iz 1937. i 1938.

Korijeni Gulaga nalaze se u nasilju koje je uslijedilo nakon svrgavanja carizma. Nakon što je Nikolaj II Roman abdicirao uslijedio je građanski rat između Bijelih i Crvenih, potresno opisanom u Pasternakovom romanu Doktor Živago. Kao što znamo i iz vlastite povijesti građanski ratovi su uvijek najkrvaviji. Ruski građanski rat nije bio izuzetak. Već do 1921. godine, dakle još za vrijeme Lenjinove vlasti, postojali su 84 logora za "rehabilitaciju" političkih neprijatelja. Ipak to još nije predstavljalo ni konture onoga što će biti Gulag.

Nakon što su pripadnici Čeke (Lenjinove tajne policije koja će kasnije mijenjati svoje ime u NKVD i KGB) utvrdili da nadzor nad zatvorenicima nije dovoljno efikasan, 1924. godine sovjetske vlasti odlučile su se prebaciti političke zatvorenike na Solovecke otoke, arhipelag u hladnom Bijelom moru na sjeveru zemlje. Srednjovjekovni pravoslavni samostan pretvoren je u komunistički zatvor. Tako je nastao prvi logor iz sistema Gulag, iz kojeg se nikad nije vratila barem četvrtina zatvorenika. 

---

image

Zatvorenici Gulaga rade na maloj željeznici u Republici Komi

National Museum Of The Komi Republic
---

Gulag će zadobiti svoje pravo zlokobno značenje, i upisati se u povijest kao jedinstven fenomen, nakon što je 1929. godine novi sovjetski vođa Josif Staljin odlučio silom provesti politiku nagle industrijalizacije svoje dotad naglašeno agrarne države. U tu svrhu je angažirao i političke zatvorenike, čiji je broj rapidno rastao, kao ropsku snagu.

Paralelno je provodio putem svoje tajne službe, politiku sve veće represije, koja će kasnije u udžbenicima povijesti postati poznata kao Velika čistka iz 1937. i 1938. godine. Puneći zatvore novim robovima, dobivao je svježu radnu snagu koja je trebala izgraditi državu s moćnim gospodarstvom. U tome je Staljin i uspio, ali cijena je bila zastrašujuća.

Neke procijene govore da je između 1929. i 1953. godine kroz Gulag prošlo oko 18 milijuna ljudi. Ni nacistička prijetnja opstanku države za vrijeme Drugog svjetskog rata nije prekinula rad Gulaga. Dapače, pred kraj Staljinovog života zatvorski sistem je bio noseći stup sovjetske ekonomije.  Zatvorski stražari su domišljato uvježbavali metode mučenja zatvorenika. Po svjedočenju preživjelih, neposlušni zatvorenici su znali biti u ljetnim danima goli vezani za deblo stabla u šumi i ostavljeni na milost rojevima komaraca.  

---

image

Zatvoreničke odjeća, ovo ih je trabalo štititi od ljute sibirske zime

 

Afp
---

Monotoni dan zatvorenika počinjao je sirenom za buđenje nakon koje bi izašli iz svojih baraka i bili organizirani u radne brigade. Druga sirena je označavala kraj doručka i početak radne akcije. Loši higijenski uvjeti dovodili su do čestog izbijanja epidemija koje su uzimale više žrtava od NKVD-ovskih egzekutora. Koliko god nisu cijenili ljudski život sam po sebi, upravljačima Gulaga trebali su radno sposobni zatvorenici pa su, posebno za vrijeme Drugog svjetskog rata, provodili protuepidemiološke akcije. Hrana je predstavljalo još jednu boljku zatvorenika.

Juha sa psećim mesom

Prehrana im se sastojala od juhe čiji su sadržaj u raznim svjedočanstvima opisivali kao mješavinu pokvarenog kupusa, krumpira, psećeg mesa i svinjske masti. Ipak, glad je bila dovoljno jak argument da se zatvorenici obraduju i takvoj juhi. Ropski rad, često besciljan, je bio najvažnije obilježje zatvoreničkog života. Ilustrativan je primjer izgradnje željeznice od Vorkute do rijeke Ob, duge 1,3000 kilometara na kojoj je radilo 80 000 ljudi postao je poznat kao Put smrti jer je prilikom rada na željeznici poginulo na tisuće zatvorenika. 1953 godine projekt je napušten zbog neisplativosti iako je do tad bilo izgrađeno 700 kilometara željezničke pruge. 

Kraj Drugog svjetskog rata koji je povoljno završio po SSSR donio je nadu da će Gulag napokon biti zatvoren. Iako su 1945 uslijedile brojne amnestije, Staljinu je početak Hladnog rata i utrka u naoružanju između dviju supersila, SAD-a i njegovog SSSR-a, poslužila kao novi argument za održavanje Gulaga koji je osiguravao besplatnu radnu snagu za sovjetsko gospodarstvo. Tako je nakon kraja rata koji je zahvaljujući nacističkoj okrutnosti izazvao nezapamćena stradanja sovjetskih građana, opet uslijedila politička represija i nova uhićenja.  

---

image
Afp
---

Nakon Staljinove smrti većina logora je zatvorena, ali kaznene kolonije (s umekšanim zatvorskim režimom) u Sibiru s političkim zatvorenicima su i dalje bile činjenica u životu Sovjetskog Saveza. Na istom Zapadu koji danas voli povlačiti paralele između Putina i Staljina u to vrijeme je vladalo neznanje o toj strašnoj praksi u Sovjetskom Savezu. Čovjek koji je najviše učinio da se to znanje diseminira na Zapadu je bio bivši zatvorenik Gulaga Aleksandar Solženjicin, sa svojom pripovijetkom Jedan dan u životu Ivana Denisoviča i trosveščanim magnum opusom Arhipelag Gulag (1973.), koji još uvijek čeka svoje hrvatsko izdanje. 

Zatvorenici s literarnim darom, spomenimo još Varlama Šalamova i Karla Štajnera, dali su glas nebrojenima koji nisu bili te sreće da prežive Gulag u kojem su skončali od gladi, ropskog rada, hladnoće ili NKVD-ovog metka. No, koliko god bio svirep, Gulag se ipak ne može usporediti s nacističkim logorima uništenja poput Auschwitza gdje je smrtnost zatvorenika bila značajno veća, tj. smrt je bila svrha osnivanja logora, što nije bio slučaj u SSSR-u.

Sad ih je u logoru 680

U borbi za prevlast u Kremlju nakon Staljinove smrti prevlast je odnio Nikita Hruščov. Nakon što se riješio, fizičkom eliminacijom, šefa tajne policije i osobe odgovorne za organizaciju Gulaga, Lavrentija Berije, Hruščov je odlučio ublažiti politiku režima, ili barem najgore elemente staljinizma. 1956. godine održao je svoj čuveni tajni govor na sjednici Centralnog komiteta u kojem je osudio Staljinov kult ličnosti. Brojne pobune zatvorenika, poput one u Dalstroju i Norilsku (a radilo se najvećim logorima u čitavom zatvorskom sustav), ubrzale su proces raspuštanja Gulaga. 1957. godine navedeni logori su raspušteni, a raspuštanje drugih logora je uslijedilo. Nakon toga ropski rad zatvorenika više nije imao važnu ulogu u sovjetskoj ekonomiji, a broj političkih zatvorenika nikad nije dosegao brojnost iz perioda Staljinove vlasti. 

U Putinovoj Rusiji broj političkih zatvorenika iznosi 680 duša. Iako sudbina Navaljnijeve supruge Julije barem posredno podsjeća na Nadeždu Mandeljštam čiji je suprug ubijen u Staljinovom zatvoru, ruski građani koliko god nesretni pod 24-godišnjom korumpiranom i nedemokratskom vladavinom Vladimira Putina, ipak se mogu smatrati sretnicima što ne žive živote svojih predaka koji su bili suvremenici Staljinovog Gulaga.

---

image

Vladimir Putin ide utabanim sibirskim stazama svojih prethodinika iz crnog doba Sovjetskog saveza

Afp
------
image

Cvijeće na groblju Borisovo na grobu Alekseja Navaljnog

 

 

Afp
------
image

Ljudmila Navalnja, majka pogubljenog Alekseja, s majkom Aleksejeve supruge Allom, pred grobom opozicionara

 

 

Afp
------
image

Pogled iz zraka na zatvorenički logor u kojem je Navaljni skončao život

Afp
------
image

Logorska kolonija N2 u kojoj je Navaljni bio dvije ipol godine

 

 

Afp
------
image

Mrak, snijeg, hladnoća, smrt - ulaz u koloniju N2

 

 

Afp
------
image

Aleksej i supruga mu Julija u sudnici u gradu Kirovu, 2013. godine

 

 

Afp
--- 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZABORAVITE NADU... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => ZABORAVITE NADU... 2 0 8429 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-08 13:27:42 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Petar Čikeš [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-10 06:52:33 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-10 06:52:14 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Led, noć, Sibir, smrt - sličnosti između Putinovih i Staljinovih zatvora. Navaljnijeva smrt kao uvod u novi Gulag page_title=Led, noć, Sibir, smrt - sličnosti između Putinovih i Staljinovih zatvora. Navaljnijeva smrt kao uvod u novi Gulag [metakey] => gulag, vladimir putin, sovjetski savez, Aleksej Navaljni, ruski logori, Sibir [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/08\/26708685.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/26688500.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/26617678.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/20581958.png","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/21247294.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/26182531.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/26715514.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/26689672.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/26591360.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/17035190.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/17185002.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/26590260.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Afp","Afp","National Museum Of The Komi Republic","Afp","Afp","Afp","Afp","Afp","Afp","Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Staljin i danas ima poklonika, neki nikako ne mogu pre\u017ealiti njegovo doba<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","

Sol\u017eenjicin je svijetu prikazao svijet gulaga iznutra<\/p>","

Zatvorenici Gulaga rade na maloj \u017eeljeznici u Republici Komi<\/p>","

Zatvoreni\u010dke odje\u0107a, ovo ih je trabalo \u0161tititi od ljute sibirske zime<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Vladimir Putin ide utabanim sibirskim stazama svojih prethodinika iz crnog doba Sovjetskog saveza<\/p>","

Cvije\u0107e na groblju Borisovo na grobu Alekseja Navaljnog<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Ljudmila Navalnja, majka pogubljenog Alekseja, s majkom Aleksejeve supruge Allom, pred grobom opozicionara<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Pogled iz zraka na zatvoreni\u010dki logor u kojem je Navaljni skon\u010dao \u017eivot<\/p>","

Logorska kolonija N2 u kojoj je Navaljni bio dvije ipol godine<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Mrak, snijeg, hladno\u0107a, smrt - ulaz u koloniju N2<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Aleksej i supruga mu Julija u sudnici u gradu Kirovu, 2013. godine<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1297","hd_26708685_1920.jpg":"1920x1080","k_26708685_1280.jpg":"1280x1280","k_26708685_1024.jpg":"1024x1024","k_26708685_640.jpg":"640x640","k_26708685_480.jpg":"480x480","k_26708685_340.jpg":"340x340","k_26708685_220.jpg":"220x220","o_26708685_1280.jpg":"1280x864","o_26708685_1024.jpg":"1024x691","o_26708685_640.jpg":"640x432","o_26708685_480.jpg":"480x324","o_26708685_340.jpg":"340x229","o_26708685_220.jpg":"220x148","h_26708685_1280.jpg":"1280x854","h_26708685_1024.jpg":"1024x683","h_26708685_640.jpg":"640x427","h_26708685_480.jpg":"480x320","h_26708685_340.jpg":"340x227","h_26708685_220.jpg":"220x147","pp_26708685_1280.jpg":"1280x1628","pp_26708685_1024.jpg":"1024x1303","pp_26708685_640.jpg":"640x814","pp_26708685_480.jpg":"480x611","pp_26708685_340.jpg":"340x432","pp_26708685_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1295","hd_26688500_1920.jpg":"1920x1080","k_26688500_1280.jpg":"1280x1280","k_26688500_1024.jpg":"1024x1024","k_26688500_640.jpg":"640x640","k_26688500_480.jpg":"480x480","k_26688500_340.jpg":"340x340","k_26688500_220.jpg":"220x220","o_26688500_1280.jpg":"1280x863","o_26688500_1024.jpg":"1024x690","o_26688500_640.jpg":"640x431","o_26688500_480.jpg":"480x323","o_26688500_340.jpg":"340x229","o_26688500_220.jpg":"220x148","h_26688500_1280.jpg":"1280x854","h_26688500_1024.jpg":"1024x683","h_26688500_640.jpg":"640x427","h_26688500_480.jpg":"480x320","h_26688500_340.jpg":"340x227","h_26688500_220.jpg":"220x147","pp_26688500_1280.jpg":"1280x1628","pp_26688500_1024.jpg":"1024x1303","pp_26688500_640.jpg":"640x814","pp_26688500_480.jpg":"480x611","pp_26688500_340.jpg":"340x432","pp_26688500_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x678","hd_26617678_1920.jpg":"1920x1080","k_26617678_1280.jpg":"1280x1280","k_26617678_1024.jpg":"1024x1024","k_26617678_640.jpg":"640x640","k_26617678_480.jpg":"480x480","k_26617678_340.jpg":"340x340","k_26617678_220.jpg":"220x220","o_26617678_1280.jpg":"1280x847","o_26617678_1024.jpg":"1024x678","o_26617678_640.jpg":"640x423","o_26617678_480.jpg":"480x317","o_26617678_340.jpg":"340x225","o_26617678_220.jpg":"220x145","h_26617678_1280.jpg":"1280x854","h_26617678_1024.jpg":"1024x683","h_26617678_640.jpg":"640x427","h_26617678_480.jpg":"480x320","h_26617678_340.jpg":"340x227","h_26617678_220.jpg":"220x147","pp_26617678_1280.jpg":"1280x1628","pp_26617678_1024.jpg":"1024x1303","pp_26617678_640.jpg":"640x814","pp_26617678_480.jpg":"480x611","pp_26617678_340.jpg":"340x432","pp_26617678_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1172x745","hd_20581958_1920.png":"1920x1080","k_20581958_1280.png":"1280x1280","k_20581958_1024.png":"1024x1024","k_20581958_640.png":"640x640","k_20581958_480.png":"480x480","k_20581958_340.png":"340x340","k_20581958_220.png":"220x220","o_20581958_1280.png":"1280x813","o_20581958_1024.png":"1024x650","o_20581958_640.png":"640x406","o_20581958_480.png":"480x305","o_20581958_340.png":"340x216","o_20581958_220.png":"220x139","h_20581958_1280.png":"1280x854","h_20581958_1024.png":"1024x683","h_20581958_640.png":"640x427","h_20581958_480.png":"480x320","h_20581958_340.png":"340x227","h_20581958_220.png":"220x147","pp_20581958_1280.png":"1280x1628","pp_20581958_1024.png":"1024x1303","pp_20581958_640.png":"640x814","pp_20581958_480.png":"480x611","pp_20581958_340.png":"340x432","pp_20581958_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21247294_1920.jpg":"1920x1080","k_21247294_1280.jpg":"1280x1280","k_21247294_1024.jpg":"1024x1024","k_21247294_640.jpg":"640x640","k_21247294_480.jpg":"480x480","k_21247294_340.jpg":"340x340","k_21247294_220.jpg":"220x220","o_21247294_1280.jpg":"1280x853","o_21247294_1024.jpg":"1024x682","o_21247294_640.jpg":"640x426","o_21247294_480.jpg":"480x320","o_21247294_340.jpg":"340x226","o_21247294_220.jpg":"220x146","h_21247294_1280.jpg":"1280x854","h_21247294_1024.jpg":"1024x683","h_21247294_640.jpg":"640x427","h_21247294_480.jpg":"480x320","h_21247294_340.jpg":"340x227","h_21247294_220.jpg":"220x147","pp_21247294_1280.jpg":"1280x1628","pp_21247294_1024.jpg":"1024x1303","pp_21247294_640.jpg":"640x814","pp_21247294_480.jpg":"480x611","pp_21247294_340.jpg":"340x432","pp_21247294_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26182531_1920.jpg":"1920x1080","k_26182531_1280.jpg":"1280x1280","k_26182531_1024.jpg":"1024x1024","k_26182531_640.jpg":"640x640","k_26182531_480.jpg":"480x480","k_26182531_340.jpg":"340x340","k_26182531_220.jpg":"220x220","o_26182531_1280.jpg":"1280x853","o_26182531_1024.jpg":"1024x682","o_26182531_640.jpg":"640x426","o_26182531_480.jpg":"480x320","o_26182531_340.jpg":"340x226","o_26182531_220.jpg":"220x146","h_26182531_1280.jpg":"1280x854","h_26182531_1024.jpg":"1024x683","h_26182531_640.jpg":"640x427","h_26182531_480.jpg":"480x320","h_26182531_340.jpg":"340x227","h_26182531_220.jpg":"220x147","pp_26182531_1280.jpg":"1280x1628","pp_26182531_1024.jpg":"1024x1303","pp_26182531_640.jpg":"640x814","pp_26182531_480.jpg":"480x611","pp_26182531_340.jpg":"340x432","pp_26182531_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26715514_1920.jpg":"1920x1080","k_26715514_1280.jpg":"1280x1280","k_26715514_1024.jpg":"1024x1024","k_26715514_640.jpg":"640x640","k_26715514_480.jpg":"480x480","k_26715514_340.jpg":"340x340","k_26715514_220.jpg":"220x220","o_26715514_1280.jpg":"1280x853","o_26715514_1024.jpg":"1024x682","o_26715514_640.jpg":"640x426","o_26715514_480.jpg":"480x320","o_26715514_340.jpg":"340x226","o_26715514_220.jpg":"220x146","h_26715514_1280.jpg":"1280x854","h_26715514_1024.jpg":"1024x683","h_26715514_640.jpg":"640x427","h_26715514_480.jpg":"480x320","h_26715514_340.jpg":"340x227","h_26715514_220.jpg":"220x147","pp_26715514_1280.jpg":"1280x1628","pp_26715514_1024.jpg":"1024x1303","pp_26715514_640.jpg":"640x814","pp_26715514_480.jpg":"480x611","pp_26715514_340.jpg":"340x432","pp_26715514_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26689672_1920.jpg":"1920x1080","k_26689672_1280.jpg":"1280x1280","k_26689672_1024.jpg":"1024x1024","k_26689672_640.jpg":"640x640","k_26689672_480.jpg":"480x480","k_26689672_340.jpg":"340x340","k_26689672_220.jpg":"220x220","o_26689672_1280.jpg":"1280x853","o_26689672_1024.jpg":"1024x682","o_26689672_640.jpg":"640x426","o_26689672_480.jpg":"480x320","o_26689672_340.jpg":"340x226","o_26689672_220.jpg":"220x146","h_26689672_1280.jpg":"1280x854","h_26689672_1024.jpg":"1024x683","h_26689672_640.jpg":"640x427","h_26689672_480.jpg":"480x320","h_26689672_340.jpg":"340x227","h_26689672_220.jpg":"220x147","pp_26689672_1280.jpg":"1280x1628","pp_26689672_1024.jpg":"1024x1303","pp_26689672_640.jpg":"640x814","pp_26689672_480.jpg":"480x611","pp_26689672_340.jpg":"340x432","pp_26689672_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1383","hd_26591360_1920.jpg":"1920x1080","k_26591360_1280.jpg":"1280x1280","k_26591360_1024.jpg":"1024x1024","k_26591360_640.jpg":"640x640","k_26591360_480.jpg":"480x480","k_26591360_340.jpg":"340x340","k_26591360_220.jpg":"220x220","o_26591360_1280.jpg":"1280x922","o_26591360_1024.jpg":"1024x737","o_26591360_640.jpg":"640x461","o_26591360_480.jpg":"480x345","o_26591360_340.jpg":"340x244","o_26591360_220.jpg":"220x158","h_26591360_1280.jpg":"1280x854","h_26591360_1024.jpg":"1024x683","h_26591360_640.jpg":"640x427","h_26591360_480.jpg":"480x320","h_26591360_340.jpg":"340x227","h_26591360_220.jpg":"220x147","pp_26591360_1280.jpg":"1280x1628","pp_26591360_1024.jpg":"1024x1303","pp_26591360_640.jpg":"640x814","pp_26591360_480.jpg":"480x611","pp_26591360_340.jpg":"340x432","pp_26591360_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_17035190_1920.jpg":"1920x1080","k_17035190_1280.jpg":"1280x1280","k_17035190_1024.jpg":"1024x1024","k_17035190_640.jpg":"640x640","k_17035190_480.jpg":"480x480","k_17035190_340.jpg":"340x340","k_17035190_220.jpg":"220x220","o_17035190_1280.jpg":"1280x854","o_17035190_1024.jpg":"1024x683","o_17035190_640.jpg":"640x427","o_17035190_480.jpg":"480x320","o_17035190_340.jpg":"340x226","o_17035190_220.jpg":"220x146","h_17035190_1280.jpg":"1280x854","h_17035190_1024.jpg":"1024x683","h_17035190_640.jpg":"640x427","h_17035190_480.jpg":"480x320","h_17035190_340.jpg":"340x227","h_17035190_220.jpg":"220x147","pp_17035190_1280.jpg":"1280x1628","pp_17035190_1024.jpg":"1024x1303","pp_17035190_640.jpg":"640x814","pp_17035190_480.jpg":"480x611","pp_17035190_340.jpg":"340x432","pp_17035190_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_17185002_1920.jpg":"1920x1080","k_17185002_1280.jpg":"1280x1280","k_17185002_1024.jpg":"1024x1024","k_17185002_640.jpg":"640x640","k_17185002_480.jpg":"480x480","k_17185002_340.jpg":"340x340","k_17185002_220.jpg":"220x220","o_17185002_1280.jpg":"1280x854","o_17185002_1024.jpg":"1024x683","o_17185002_640.jpg":"640x427","o_17185002_480.jpg":"480x320","o_17185002_340.jpg":"340x226","o_17185002_220.jpg":"220x146","h_17185002_1280.jpg":"1280x854","h_17185002_1024.jpg":"1024x683","h_17185002_640.jpg":"640x427","h_17185002_480.jpg":"480x320","h_17185002_340.jpg":"340x227","h_17185002_220.jpg":"220x147","pp_17185002_1280.jpg":"1280x1628","pp_17185002_1024.jpg":"1024x1303","pp_17185002_640.jpg":"640x814","pp_17185002_480.jpg":"480x611","pp_17185002_340.jpg":"340x432","pp_17185002_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1333","hd_26590260_1920.jpg":"1920x1080","k_26590260_1280.jpg":"1280x1280","k_26590260_1024.jpg":"1024x1024","k_26590260_640.jpg":"640x640","k_26590260_480.jpg":"480x480","k_26590260_340.jpg":"340x340","k_26590260_220.jpg":"220x220","o_26590260_1280.jpg":"1280x888","o_26590260_1024.jpg":"1024x710","o_26590260_640.jpg":"640x444","o_26590260_480.jpg":"480x333","o_26590260_340.jpg":"340x236","o_26590260_220.jpg":"220x152","h_26590260_1280.jpg":"1280x854","h_26590260_1024.jpg":"1024x683","h_26590260_640.jpg":"640x427","h_26590260_480.jpg":"480x320","h_26590260_340.jpg":"340x227","h_26590260_220.jpg":"220x147","pp_26590260_1280.jpg":"1280x1628","pp_26590260_1024.jpg":"1024x1303","pp_26590260_640.jpg":"640x814","pp_26590260_480.jpg":"480x611","pp_26590260_340.jpg":"340x432","pp_26590260_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7594421 Threads: 8 Questions: 1614952202 Slow queries: 4794044 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110884818 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 43 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/svijet/led-noc-sibir-smrt-slicnosti-izmedu-putinovih-i-staljinovih-zatvora-navaljnijeva-smrt-kao-uvod-u-novi-gulag-1370908 [printLink] => /vijesti/svijet/led-noc-sibir-smrt-slicnosti-izmedu-putinovih-i-staljinovih-zatvora-navaljnijeva-smrt-kao-uvod-u-novi-gulag-1370908?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 663322 [name] => gulag [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-15 22:06:28 [main_article_id] => 0 [alias] => gulag [link] => /tag/gulag ) [1] => stdClass Object ( [id] => 407006 [name] => Vladimir Putin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-putin [link] => /tag/vladimir-putin ) [2] => stdClass Object ( [id] => 626617 [name] => sovjetski savez [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-26 17:23:24 [main_article_id] => 0 [alias] => sovjetski-savez [link] => /tag/sovjetski-savez ) [3] => stdClass Object ( [id] => 386725 [name] => Aleksej Navaljni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksej-navaljni [link] => /tag/aleksej-navaljni ) [4] => stdClass Object ( [id] => 685064 [name] => ruski logori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-20 13:10:55 [main_article_id] => 0 [alias] => ruski-logori [link] => /tag/ruski-logori ) [5] => stdClass Object ( [id] => 148022 [name] => sibir [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sibir [link] => /tag/sibir ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZABORAVITE NADU... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Led, noć, Sibir, smrt - sličnosti između Putinovih i Staljinovih zatvora. Navaljnijeva smrt kao uvod u novi Gulag [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-05-24-18-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26708685.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Staljin i danas ima poklonika, neki nikako ne mogu prežaliti njegovo doba

 

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26708685.jpg [title] =>

Staljin i danas ima poklonika, neki nikako ne mogu prežaliti njegovo doba

 

 

Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26688500.jpg [title] => Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26617678.jpg [title] =>

Solženjicin je svijetu prikazao svijet gulaga iznutra

Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/20581958.png [title] =>

Zatvorenici Gulaga rade na maloj željeznici u Republici Komi

National Museum Of The Komi Republic ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/21247294.jpg [title] =>

Zatvoreničke odjeća, ovo ih je trabalo štititi od ljute sibirske zime

 

Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26182531.jpg [title] =>

Vladimir Putin ide utabanim sibirskim stazama svojih prethodinika iz crnog doba Sovjetskog saveza

Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26715514.jpg [title] =>

Cvijeće na groblju Borisovo na grobu Alekseja Navaljnog

 

 

Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26689672.jpg [title] =>

Ljudmila Navalnja, majka pogubljenog Alekseja, s majkom Aleksejeve supruge Allom, pred grobom opozicionara

 

 

Afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26591360.jpg [title] =>

Pogled iz zraka na zatvorenički logor u kojem je Navaljni skončao život

Afp ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/17035190.jpg [title] =>

Logorska kolonija N2 u kojoj je Navaljni bio dvije ipol godine

 

 

Afp ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/17185002.jpg [title] =>

Mrak, snijeg, hladnoća, smrt - ulaz u koloniju N2

 

 

Afp ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26590260.jpg [title] =>

Aleksej i supruga mu Julija u sudnici u gradu Kirovu, 2013. godine

 

 

Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prije dvadeset godina sam napisala povijest Gulaga – sovjetskih koncentracijskih logora – misleći da pišem o prošlosti, nečem što je završeno. Bila sam u krivu – napisala je američka povjesničarka i dobitnica Pulitzerove nagrade, Anne Appelbaum na vijest o smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnoga. 

Smrt još jednog neprijatelja Putinovog režima u zatvorskoj koloniji u polarnom dijelu Sibira, izazvala je na Zapadu, Appelbaum bivajući samo jedna od mnogih, još jednom, lavinu komentara u kojima se povlačilo znak jednakosti između staljinizma i režima sadašnjeg ruskog predsjednika, između statusa političkih zatvorenika u današnjoj Rusiji i sovjetskog Gulaga. Imajući razumijevanja za povišene emocije zbog tragične smrti jednog čovjeka, klišeizirane usporedbe između strašnih epizoda iz prošlosti i sadašnjeg trenutka ipak predstavljaju lijenost uma. Zato nije na odmet podsjetiti se što je zapravo bio Gulag. 

---

image

Solženjicin je svijetu prikazao svijet gulaga iznutra

Afp
---

Gulag je akronim za Glavnu upravu za logore. Osnovan je u Sovjetskom Savezu nakon Oktobarske revolucije kojom su Lenjinovi boljševici došli na vlast. Logori ovog sistema prostirali su se po čitavom teritoriju nepreglednih prostranstava najveće države na svijetu, Sovjetskog Saveza, od Murmanska do Kazahstana, od obale Crnog mora do otoka Bijelog mora, ali najprepoznatljiviji ambijent je onaj hladnog Sibira, azijskog dijela današnje Rusije. Čitatelji Dostojevskijevog Mrtvog doma znaju da je praksa protjerivanja političkih neprijatelja u Sibir starija od Sovjetskog Saveza. Ipak za vrijeme njenog najmoćnijeg vladara, etničkog Gruzijca Josifa Visarionoviča Staljina, dosegla je svoje neslućene razmjere. 

Velika čistka iz 1937. i 1938.

Korijeni Gulaga nalaze se u nasilju koje je uslijedilo nakon svrgavanja carizma. Nakon što je Nikolaj II Roman abdicirao uslijedio je građanski rat između Bijelih i Crvenih, potresno opisanom u Pasternakovom romanu Doktor Živago. Kao što znamo i iz vlastite povijesti građanski ratovi su uvijek najkrvaviji. Ruski građanski rat nije bio izuzetak. Već do 1921. godine, dakle još za vrijeme Lenjinove vlasti, postojali su 84 logora za "rehabilitaciju" političkih neprijatelja. Ipak to još nije predstavljalo ni konture onoga što će biti Gulag.

Nakon što su pripadnici Čeke (Lenjinove tajne policije koja će kasnije mijenjati svoje ime u NKVD i KGB) utvrdili da nadzor nad zatvorenicima nije dovoljno efikasan, 1924. godine sovjetske vlasti odlučile su se prebaciti političke zatvorenike na Solovecke otoke, arhipelag u hladnom Bijelom moru na sjeveru zemlje. Srednjovjekovni pravoslavni samostan pretvoren je u komunistički zatvor. Tako je nastao prvi logor iz sistema Gulag, iz kojeg se nikad nije vratila barem četvrtina zatvorenika. 

---

image

Zatvorenici Gulaga rade na maloj željeznici u Republici Komi

National Museum Of The Komi Republic
---

Gulag će zadobiti svoje pravo zlokobno značenje, i upisati se u povijest kao jedinstven fenomen, nakon što je 1929. godine novi sovjetski vođa Josif Staljin odlučio silom provesti politiku nagle industrijalizacije svoje dotad naglašeno agrarne države. U tu svrhu je angažirao i političke zatvorenike, čiji je broj rapidno rastao, kao ropsku snagu.

Paralelno je provodio putem svoje tajne službe, politiku sve veće represije, koja će kasnije u udžbenicima povijesti postati poznata kao Velika čistka iz 1937. i 1938. godine. Puneći zatvore novim robovima, dobivao je svježu radnu snagu koja je trebala izgraditi državu s moćnim gospodarstvom. U tome je Staljin i uspio, ali cijena je bila zastrašujuća.

Neke procijene govore da je između 1929. i 1953. godine kroz Gulag prošlo oko 18 milijuna ljudi. Ni nacistička prijetnja opstanku države za vrijeme Drugog svjetskog rata nije prekinula rad Gulaga. Dapače, pred kraj Staljinovog života zatvorski sistem je bio noseći stup sovjetske ekonomije.  Zatvorski stražari su domišljato uvježbavali metode mučenja zatvorenika. Po svjedočenju preživjelih, neposlušni zatvorenici su znali biti u ljetnim danima goli vezani za deblo stabla u šumi i ostavljeni na milost rojevima komaraca.  

---

image

Zatvoreničke odjeća, ovo ih je trabalo štititi od ljute sibirske zime

 

Afp
---

Monotoni dan zatvorenika počinjao je sirenom za buđenje nakon koje bi izašli iz svojih baraka i bili organizirani u radne brigade. Druga sirena je označavala kraj doručka i početak radne akcije. Loši higijenski uvjeti dovodili su do čestog izbijanja epidemija koje su uzimale više žrtava od NKVD-ovskih egzekutora. Koliko god nisu cijenili ljudski život sam po sebi, upravljačima Gulaga trebali su radno sposobni zatvorenici pa su, posebno za vrijeme Drugog svjetskog rata, provodili protuepidemiološke akcije. Hrana je predstavljalo još jednu boljku zatvorenika.

Juha sa psećim mesom

Prehrana im se sastojala od juhe čiji su sadržaj u raznim svjedočanstvima opisivali kao mješavinu pokvarenog kupusa, krumpira, psećeg mesa i svinjske masti. Ipak, glad je bila dovoljno jak argument da se zatvorenici obraduju i takvoj juhi. Ropski rad, često besciljan, je bio najvažnije obilježje zatvoreničkog života. Ilustrativan je primjer izgradnje željeznice od Vorkute do rijeke Ob, duge 1,3000 kilometara na kojoj je radilo 80 000 ljudi postao je poznat kao Put smrti jer je prilikom rada na željeznici poginulo na tisuće zatvorenika. 1953 godine projekt je napušten zbog neisplativosti iako je do tad bilo izgrađeno 700 kilometara željezničke pruge. 

Kraj Drugog svjetskog rata koji je povoljno završio po SSSR donio je nadu da će Gulag napokon biti zatvoren. Iako su 1945 uslijedile brojne amnestije, Staljinu je početak Hladnog rata i utrka u naoružanju između dviju supersila, SAD-a i njegovog SSSR-a, poslužila kao novi argument za održavanje Gulaga koji je osiguravao besplatnu radnu snagu za sovjetsko gospodarstvo. Tako je nakon kraja rata koji je zahvaljujući nacističkoj okrutnosti izazvao nezapamćena stradanja sovjetskih građana, opet uslijedila politička represija i nova uhićenja.  

---

image
Afp
---

Nakon Staljinove smrti većina logora je zatvorena, ali kaznene kolonije (s umekšanim zatvorskim režimom) u Sibiru s političkim zatvorenicima su i dalje bile činjenica u životu Sovjetskog Saveza. Na istom Zapadu koji danas voli povlačiti paralele između Putina i Staljina u to vrijeme je vladalo neznanje o toj strašnoj praksi u Sovjetskom Savezu. Čovjek koji je najviše učinio da se to znanje diseminira na Zapadu je bio bivši zatvorenik Gulaga Aleksandar Solženjicin, sa svojom pripovijetkom Jedan dan u životu Ivana Denisoviča i trosveščanim magnum opusom Arhipelag Gulag (1973.), koji još uvijek čeka svoje hrvatsko izdanje. 

Zatvorenici s literarnim darom, spomenimo još Varlama Šalamova i Karla Štajnera, dali su glas nebrojenima koji nisu bili te sreće da prežive Gulag u kojem su skončali od gladi, ropskog rada, hladnoće ili NKVD-ovog metka. No, koliko god bio svirep, Gulag se ipak ne može usporediti s nacističkim logorima uništenja poput Auschwitza gdje je smrtnost zatvorenika bila značajno veća, tj. smrt je bila svrha osnivanja logora, što nije bio slučaj u SSSR-u.

Sad ih je u logoru 680

U borbi za prevlast u Kremlju nakon Staljinove smrti prevlast je odnio Nikita Hruščov. Nakon što se riješio, fizičkom eliminacijom, šefa tajne policije i osobe odgovorne za organizaciju Gulaga, Lavrentija Berije, Hruščov je odlučio ublažiti politiku režima, ili barem najgore elemente staljinizma. 1956. godine održao je svoj čuveni tajni govor na sjednici Centralnog komiteta u kojem je osudio Staljinov kult ličnosti. Brojne pobune zatvorenika, poput one u Dalstroju i Norilsku (a radilo se najvećim logorima u čitavom zatvorskom sustav), ubrzale su proces raspuštanja Gulaga. 1957. godine navedeni logori su raspušteni, a raspuštanje drugih logora je uslijedilo. Nakon toga ropski rad zatvorenika više nije imao važnu ulogu u sovjetskoj ekonomiji, a broj političkih zatvorenika nikad nije dosegao brojnost iz perioda Staljinove vlasti. 

U Putinovoj Rusiji broj političkih zatvorenika iznosi 680 duša. Iako sudbina Navaljnijeve supruge Julije barem posredno podsjeća na Nadeždu Mandeljštam čiji je suprug ubijen u Staljinovom zatvoru, ruski građani koliko god nesretni pod 24-godišnjom korumpiranom i nedemokratskom vladavinom Vladimira Putina, ipak se mogu smatrati sretnicima što ne žive živote svojih predaka koji su bili suvremenici Staljinovog Gulaga.

---

image

Vladimir Putin ide utabanim sibirskim stazama svojih prethodinika iz crnog doba Sovjetskog saveza

Afp
------
image

Cvijeće na groblju Borisovo na grobu Alekseja Navaljnog

 

 

Afp
------
image

Ljudmila Navalnja, majka pogubljenog Alekseja, s majkom Aleksejeve supruge Allom, pred grobom opozicionara

 

 

Afp
------
image

Pogled iz zraka na zatvorenički logor u kojem je Navaljni skončao život

Afp
------
image

Logorska kolonija N2 u kojoj je Navaljni bio dvije ipol godine

 

 

Afp
------
image

Mrak, snijeg, hladnoća, smrt - ulaz u koloniju N2

 

 

Afp
------
image

Aleksej i supruga mu Julija u sudnici u gradu Kirovu, 2013. godine

 

 

Afp
--- 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Afp Afp National Museum Of The Komi Republic Afp Afp Afp Afp Afp Afp Afp Afp
Afp

Staljin i danas ima poklonika, neki nikako ne mogu prežaliti njegovo doba

 

 

Afp
Afp

Solženjicin je svijetu prikazao svijet gulaga iznutra

National Museum Of The Komi Republic

Zatvorenici Gulaga rade na maloj željeznici u Republici Komi

Afp

Zatvoreničke odjeća, ovo ih je trabalo štititi od ljute sibirske zime

 

Afp

Vladimir Putin ide utabanim sibirskim stazama svojih prethodinika iz crnog doba Sovjetskog saveza

Afp

Cvijeće na groblju Borisovo na grobu Alekseja Navaljnog

 

 

Afp

Ljudmila Navalnja, majka pogubljenog Alekseja, s majkom Aleksejeve supruge Allom, pred grobom opozicionara

 

 

Afp

Pogled iz zraka na zatvorenički logor u kojem je Navaljni skončao život

Afp

Logorska kolonija N2 u kojoj je Navaljni bio dvije ipol godine

 

 

Afp

Mrak, snijeg, hladnoća, smrt - ulaz u koloniju N2

 

 

Afp

Aleksej i supruga mu Julija u sudnici u gradu Kirovu, 2013. godine

 

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/led-noc-sibir-smrt-slicnosti-izmedu-putinovih-i-staljinovih-zatvora-navaljnijeva-smrt-kao-uvod-u-novi-gulag-1370908 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0afb05c3e969b4c0b43b7c4d924dfc87df7f8946 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Led%2C+no%C4%87%2C+Sibir%2C+smrt+-+sli%C4%8Dnosti+izme%C4%91u+Putinovih+i+Staljinovih+zatvora.+Navaljnijeva+smrt+kao+uvod+u+novi+Gulag&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fled-noc-sibir-smrt-slicnosti-izmedu-putinovih-i-staljinovih-zatvora-navaljnijeva-smrt-kao-uvod-u-novi-gulag-1370908 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fled-noc-sibir-smrt-slicnosti-izmedu-putinovih-i-staljinovih-zatvora-navaljnijeva-smrt-kao-uvod-u-novi-gulag-1370908 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZABORAVITE NADU... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetZABORAVITE NADU...

Led, noć, Sibir, smrt - sličnosti između Putinovih i Staljinovih zatvora. Navaljnijeva smrt kao uvod u novi Gulag

Piše Petar Čikeš
10. ožujka 2024. - 07:52

Prije dvadeset godina sam napisala povijest Gulaga – sovjetskih koncentracijskih logora – misleći da pišem o prošlosti, nečem što je završeno. Bila sam u krivu – napisala je američka povjesničarka i dobitnica Pulitzerove nagrade, Anne Appelbaum na vijest o smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnoga. 

Smrt još jednog neprijatelja Putinovog režima u zatvorskoj koloniji u polarnom dijelu Sibira, izazvala je na Zapadu, Appelbaum bivajući samo jedna od mnogih, još jednom, lavinu komentara u kojima se povlačilo znak jednakosti između staljinizma i režima sadašnjeg ruskog predsjednika, između statusa političkih zatvorenika u današnjoj Rusiji i sovjetskog Gulaga. Imajući razumijevanja za povišene emocije zbog tragične smrti jednog čovjeka, klišeizirane usporedbe između strašnih...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 07:24