stdClass Object ( [id] => 1328177 [title] => Je li moguće da je netko htio rehabilitirati optuženog pohotnog bivšeg isusovca Marka Ivana Rupnika? Što je pozadina? [alias] => je-li-moguce-da-je-netko-htio-rehabilitirati-optuzenog-pohotnog-bivseg-isusovca-marka-ivana-rupnika-sto-je-pozadina [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ovih dana pojavio se pokušaj Rimskog vikarijata da rehabilitira navodnog zlostavljača, bivšeg isusovca, Marka Ivana Rupnika.

No samo nekoliko dana poslije pojavio se dekret protiv redovnice, osobe od Rupnikova povjerenja, u kojoj se pretpostavlja da su optužbe protiv poznatoga sakralnog umjetnika točne, piše portal fratellanza.net u objavi od 25. rujna.

Prema izvješću medija, osoba od povjerenja optuženog zlostavljača Marka Rupnika, časna sestra Ivanka Hosta, poglavarica zajednice Loyola, koju je još tamo osamdesetih osnovao pohotni bivši redovnik, podvrgnuta je crkvenom stegovnom dekretu zbog svog stila vođenja zajednice.

Internetski magazin "Sete Margens" objavio je izvatke iz dekreta koji je izdao rimski pomoćni biskup Daniele Libanori, a kojim se Hosti zabranjuje vođenje zajednice. Libanori je navodno dobio nalog Vatikanskog dikasterija da vizitira zajednicu koju su osnovali Rupnik i Hosta u Sloveniji, a vizitacija se dogodila između listopada 2020. i srpnja 2022.

Optužbe za seksualno zlostavljanje iznesene su protiv Rupnika iz te zajednice, a odnose se na predatorova nedjela od sredine 1980-ih do 2018. godine. Navodi se da je Hosta znala za optužbe 1980-ih i 1990-ih, ali nije ništa poduzela. U dekretu koji je objavio "Sete Margens", za Hostu je utvrđen stil vodstva "štetan za dostojanstvo i prava svih vjernika koji čine zajednicu". Posebice ima pritužbi na miješanje "forum internum" i "forum externum", to jest dušobrižništva i vođenja zajednice. Dekret nosi datum 21. lipnja 2023.

---

image

Marko Ivan Rupnik je na svoju ruku i s djelatnicima Centra Alleti početkom lipnja otputovao u Mostar i na Hvar, kako bi radio na umjetničkim projektima

Profimedia
---

Osim opomene, protiv Hoste su donesene tri mjere: zabrana preuzimanja ikakva vodstva i pastoralne odgovornosti u zajednici, njezino udaljenje iz rimske zajednice i zapovijed odlaska u portugalsku kuću u njezinoj zajednici, te mjesečna pokornička molitva, odnosno hodočašće u marijanska hodočasnička mjesta, gdje će se moliti "za žrtve ponašanja Marka Ivana Rupnika i za sve redovnice zajednice Loyola" koje su stradale pod njezinim vodstvom. Hosta je bila generalna poglavarica zajednice Loyola od 1994. Još se čeka potvrda izvješća Dikasterija za redovnike ili Vikarijata u Rimu.

Ove informacije dolaze netom nakon što je prošlog tjedna Vikarijat – a to je dio Rimske biskupije izvan Vatikana kojim u papino ime upravlja kardinal vikar – objavio rezultate vizitacije Centra Aletti, Rupnikove rimske radionice i zajednice koja je izrađivala mozaike. Vizitator Giacomo Incitti nije naišao na primjedbe i iznio je dvojbe oko Rupnikove privremene ekskomunikacije. Pogođene osobe izvješće o vizitaciji doživjele su kao pokušaj rehabilitacije bivšeg isusovca i zajednice koju je utemeljio.

Evo dio onoga što je IKA prenijela o spomenutoj vizitaciji, u skladu s priopćenjem Rimskog vikarijata na mrežnim stranicama.

Kardinal vikar naložio je 16. siječnja 2023. početak kanonske vizitacije javnog udruženja vjernika Rimske biskupije Centro Aletti, uspostavljenog 5. lipnja 2019. Istraga je povjerena svećeniku Giacomu Incittiju, profesoru kanonskog prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana.

---

image

Veliki mozaik u izvedvi Marka Rupnika u svetištu u Lourdesu

Afp
---

Dana 23. lipnja 2023. vizitator je predstavio završno izvješće. Iz tog izvješća jasno proizlazi da unutar Centra Aletti postoji zdrav život u zajednici bez posebnih kritičnih problema. Posebno je zanimljiv sami kraj priopćenja Vikarijata: "Sukladno izričitom zahtjevu formuliranom u dekretu o imenovanju, uzimajući u obzir posljedice na život udruženja, vizitator je savjesno ispitao i glavne optužbe koje su iznesene protiv p. Rupnika, osobito onu koja je dovela do zahtjeva za ekskomunikaciju. Na temelju obilne dokumentarne građe koja je proučena, vizitator je uspio pronaći i stoga izvijestiti o ozbiljno nepravilnim postupcima čije je ispitivanje također stvorilo utemeljene sumnje u sam zahtjev za ekskomunikaciju. S obzirom na ozbiljnost ovih saznanja, kardinal vikar podnio je izvješće nadležnim tijelima."

"Osobe pogođene zlostavljanjem oštro su kritizirale način na koji se papa Frane i Rimski vikarijat obračunavaju sa seksualnim predatorom Markom Rupnikom i zajednicom Centro Aletti koju je on osnovao. Nedavni događaji pokazuju da Crkvi nije stalo do žrtava", stoji u otvorenom pismu nekoliko redovnica koje optužuju bivšeg isusovca Marka Rupnika za zlostavljanje, objavljenom u utorak 19. rujna 2023. "Govor o ‘nultoj toleranciji prema zlostavljanju u Crkvi‘ samo je marketinška kampanja. Zapravo, počinitelji zlostavljanja često se podupiru naknadno, a njihovi se postupci zataškavaju", nastavlja se u pismu.

Autori reagiraju na izvješće o vizitaciji Rimskog vikarijata, objavljeno dan ranije, u kojem vizitator izražava sumnju u optužbe protiv Rupnika, koje su dovele do njegove kratke ekskomunikacije. Papa je prije toga primio sadašnju ravnateljicu Centra Aletti u privatnu audijenciju. Pismo je upućeno Papi, kardinalu vikaru Angelu De Donatisu, predsjedniku Talijanske biskupske konferencije i prefektu Dikasterija za redovnike.

---

image

U Lourdesu je osnovana "skupina za razmatranja", koju čine biskup, upravitelj svetišta, barem jedna žrtva zlostavljanja, stručnjak za sakralnu umjetnost i psihoterapeut, koja bi trebala odlučiti što s Rupnikovim mozaikom na lurdskoj bazilici

Charly Triballeau/Afp
---

Potpisnice su bez riječi pred ovim zadnjim događanjima. Papin poziv na Svjetskom danu mladih u Lisabonu da su "svi, svi, svi" dobrodošli u Crkvu autori pisma vide kao prazne fraze, "jer ipak u ovoj Crkvi nema mjesta za one koji se sjećaju neugodnih istina".

Kao pogođenima, zamjerali su im što su otvoreno govorili o patnjama koje su pretrpjeli. Dok je s jedne strane Papa primio voditeljicu zajednice Centro Aletti, s druge strane je uvijek odbijao susret s pogođenima, a nije čak ni odgovarao na pisma pogođenih redovnica.

Kardinal vikar Angelo De Donatis i prije se širokogrudno odnosio prema bivšem isusovcu. Dok je bio pod sankcijama sa strane reda, dopuštao mu je da koncelebrira s njim, Rupnik je također vodio grupe znatiželjnika kroz Rimsko sjemenište u kojem su njegovi radovi, a to također nije smio raditi.

---

image

Papa Frene i Rupnik

Catholic Press Photo
---

Sad kardinal De Donatis dovodi u pitanje i njegovo izopćenje, što bi značilo da gotovo dvadesetak žena iz zajednice Loyola laže. Više je vjerodostojnih svjedokinja svjedočilo pred isusovcima i pred Kongregacijom za nauk vjere i potvrdilo kako ih je Rupnik seksualno iskorištavao. Bio je ipso facto izopćen jer je ispovijedao sudionice u grijehu, a tu je odluku nakon mjesec dana skinuo netko s apostolskom vlašću.

Isusovci, koji su u posljednje vrijeme poprilično liberalni, nisu mu ipak tolerirati neposlušnost kad je prije nekoliko mjeseci prekršio njihova ograničenja: "S obzirom na ovaj interni postupak, a kao mjeru predostrožnosti, pooštrene su restriktivne norme protiv njega zabranjujući mu i obvezujući ga u poslušnosti – bilo kakvu javnu umjetničku aktivnost, osobito što se tiče religijskih struktura (kao što su crkve, ustanove, oratoriji i kapele, kuće za duhovne vježbe ili duhovnost). Ova se ograničenja, dakle, pridodaju onima koja su već na snazi: zabrana svake javne ministerijalne i sakramentalne aktivnosti, zabrana javne komunikacije, zabrana držanja duhovnih vježbi i zabrana napuštanja regije Lazio."

Unatoč svemu ovome, Rupnik je na svoju ruku i s djelatnicima Centra Alleti početkom lipnja otputovao u Mostar i na Hvar, kako bi radio na umjetničkim projektima.

U priopćenju Družbe Isusove objavljenom u četvrtak 15. lipnja 2023., koje su prenijeli mnogi svjetski mediji, stoji da je Rupnik smijenjen dekretom "zbog tvrdoglavog odbijanja održavanja zavjeta poslušnosti".

Dodajmo za kraj kako je u Lourdesu osnovana "skupina za razmatranja", koju čine biskup, upravitelj svetišta, barem jedna žrtva zlostavljanja, stručnjak za sakralnu umjetnost i psihoterapeut, koja bi trebala odlučiti što s Rupnikovim mozaikom na lurdskoj bazilici.

"S obzirom na specifičnost svetišta Gospe Lurdske", rekao je biskup Jean-Marc Micas, "općenito pitanje statusa djela umjetnika koji su upleteni u situacije zlostavljanja ovdje je mnogo delikatnije".

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dvadesetak žena i on [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Dvadesetak žena i on 2 0 7736 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-05 13:24:10 [created_by] => 3240 [created_by_alias] => Ivan Ugrin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-05 20:29:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-05 20:29:27 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Je li moguće da je netko htio rehabilitirati optuženog pohotnog bivšeg isusovca Marka Ivana Rupnika? Što je pozadina? [metakey] => Isusovci, rehabilitacija, časne sestre, Marko Ivan Rupnik , oPTUŽENI POHOTNIK [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/05\/24116960.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/05\/25325659.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/05\/24620513.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/05\/24620507.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/05\/24059713.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/05\/24059719.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Profimedia","Profimedia","Afp","Charly Triballeau\/Afp","","Catholic Press Photo"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kardinal De Donatis doveo je u pitanje Rupnikovo izop\u0107enje, \u0161to bi zna\u010dilo da gotovo dvadesetak \u017eena iz zajednice Loyola la\u017ee<\/p>","

Marko Ivan Rupnik je na svoju ruku i s djelatnicima Centra Alleti po\u010detkom lipnja otputovao u Mostar i na Hvar, kako bi radio na umjetni\u010dkim projektima<\/p>","

Veliki mozaik u izvedvi Marka Rupnika u sveti\u0161tu u Lourdesu<\/p>","

U Lourdesu je osnovana \u201dskupina za razmatranja\u201d, koju \u010dine biskup, upravitelj sveti\u0161ta, barem jedna \u017ertva zlostavljanja, stru\u010dnjak za sakralnu umjetnost i psihoterapeut, koja bi trebala odlu\u010diti \u0161to s Rupnikovim mozaikom na lurdskoj bazilici<\/p>","

Rupnik u radnom odijelu<\/p>","

Papa Frene i Rupnik<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1285","hd_24116960_1920.jpg":"1920x1080","k_24116960_1280.jpg":"1280x1280","k_24116960_1024.jpg":"1024x1024","k_24116960_640.jpg":"640x640","k_24116960_480.jpg":"480x480","k_24116960_340.jpg":"340x340","k_24116960_220.jpg":"220x220","o_24116960_1280.jpg":"1280x856","o_24116960_1024.jpg":"1024x685","o_24116960_640.jpg":"640x428","o_24116960_480.jpg":"480x321","o_24116960_340.jpg":"340x227","o_24116960_220.jpg":"220x147","h_24116960_1280.jpg":"1280x854","h_24116960_1024.jpg":"1024x683","h_24116960_640.jpg":"640x427","h_24116960_480.jpg":"480x320","h_24116960_340.jpg":"340x227","h_24116960_220.jpg":"220x147","pp_24116960_1280.jpg":"1280x1628","pp_24116960_1024.jpg":"1024x1303","pp_24116960_640.jpg":"640x814","pp_24116960_480.jpg":"480x611","pp_24116960_340.jpg":"340x432","pp_24116960_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25325659_1920.jpg":"1920x1080","k_25325659_1280.jpg":"1280x1280","k_25325659_1024.jpg":"1024x1024","k_25325659_640.jpg":"640x640","k_25325659_480.jpg":"480x480","k_25325659_340.jpg":"340x340","k_25325659_220.jpg":"220x220","o_25325659_1280.jpg":"1280x853","o_25325659_1024.jpg":"1024x682","o_25325659_640.jpg":"640x426","o_25325659_480.jpg":"480x320","o_25325659_340.jpg":"340x226","o_25325659_220.jpg":"220x146","h_25325659_1280.jpg":"1280x854","h_25325659_1024.jpg":"1024x683","h_25325659_640.jpg":"640x427","h_25325659_480.jpg":"480x320","h_25325659_340.jpg":"340x227","h_25325659_220.jpg":"220x147","pp_25325659_1280.jpg":"1280x1628","pp_25325659_1024.jpg":"1024x1303","pp_25325659_640.jpg":"640x814","pp_25325659_480.jpg":"480x611","pp_25325659_340.jpg":"340x432","pp_25325659_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24620513_1920.jpg":"1920x1080","k_24620513_1280.jpg":"1280x1280","k_24620513_1024.jpg":"1024x1024","k_24620513_640.jpg":"640x640","k_24620513_480.jpg":"480x480","k_24620513_340.jpg":"340x340","k_24620513_220.jpg":"220x220","o_24620513_1280.jpg":"1280x853","o_24620513_1024.jpg":"1024x682","o_24620513_640.jpg":"640x426","o_24620513_480.jpg":"480x320","o_24620513_340.jpg":"340x226","o_24620513_220.jpg":"220x146","h_24620513_1280.jpg":"1280x854","h_24620513_1024.jpg":"1024x683","h_24620513_640.jpg":"640x427","h_24620513_480.jpg":"480x320","h_24620513_340.jpg":"340x227","h_24620513_220.jpg":"220x147","pp_24620513_1280.jpg":"1280x1628","pp_24620513_1024.jpg":"1024x1303","pp_24620513_640.jpg":"640x814","pp_24620513_480.jpg":"480x611","pp_24620513_340.jpg":"340x432","pp_24620513_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24620507_1920.jpg":"1920x1080","k_24620507_1280.jpg":"1280x1280","k_24620507_1024.jpg":"1024x1024","k_24620507_640.jpg":"640x640","k_24620507_480.jpg":"480x480","k_24620507_340.jpg":"340x340","k_24620507_220.jpg":"220x220","o_24620507_1280.jpg":"1280x853","o_24620507_1024.jpg":"1024x682","o_24620507_640.jpg":"640x426","o_24620507_480.jpg":"480x320","o_24620507_340.jpg":"340x226","o_24620507_220.jpg":"220x146","h_24620507_1280.jpg":"1280x854","h_24620507_1024.jpg":"1024x683","h_24620507_640.jpg":"640x427","h_24620507_480.jpg":"480x320","h_24620507_340.jpg":"340x227","h_24620507_220.jpg":"220x147","pp_24620507_1280.jpg":"1280x1628","pp_24620507_1024.jpg":"1024x1303","pp_24620507_640.jpg":"640x814","pp_24620507_480.jpg":"480x611","pp_24620507_340.jpg":"340x432","pp_24620507_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x667","hd_24059713_1920.jpg":"1920x1080","k_24059713_1280.jpg":"1280x1280","k_24059713_1024.jpg":"1024x1024","k_24059713_640.jpg":"640x640","k_24059713_480.jpg":"480x480","k_24059713_340.jpg":"340x340","k_24059713_220.jpg":"220x220","o_24059713_1280.jpg":"1280x853","o_24059713_1024.jpg":"1024x683","o_24059713_640.jpg":"640x426","o_24059713_480.jpg":"480x320","o_24059713_340.jpg":"340x226","o_24059713_220.jpg":"220x146","h_24059713_1280.jpg":"1280x854","h_24059713_1024.jpg":"1024x683","h_24059713_640.jpg":"640x427","h_24059713_480.jpg":"480x320","h_24059713_340.jpg":"340x227","h_24059713_220.jpg":"220x147","pp_24059713_1280.jpg":"1280x1628","pp_24059713_1024.jpg":"1024x1303","pp_24059713_640.jpg":"640x814","pp_24059713_480.jpg":"480x611","pp_24059713_340.jpg":"340x432","pp_24059713_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x630","hd_24059719_1920.jpg":"1920x1080","k_24059719_1280.jpg":"1280x1280","k_24059719_1024.jpg":"1024x1024","k_24059719_640.jpg":"640x640","k_24059719_480.jpg":"480x480","k_24059719_340.jpg":"340x340","k_24059719_220.jpg":"220x220","o_24059719_1280.jpg":"1280x672","o_24059719_1024.jpg":"1024x537","o_24059719_640.jpg":"640x336","o_24059719_480.jpg":"480x252","o_24059719_340.jpg":"340x178","o_24059719_220.jpg":"220x115","h_24059719_1280.jpg":"1280x854","h_24059719_1024.jpg":"1024x683","h_24059719_640.jpg":"640x427","h_24059719_480.jpg":"480x320","h_24059719_340.jpg":"340x227","h_24059719_220.jpg":"220x147","pp_24059719_1280.jpg":"1280x1628","pp_24059719_1024.jpg":"1024x1303","pp_24059719_640.jpg":"640x814","pp_24059719_480.jpg":"480x611","pp_24059719_340.jpg":"340x432","pp_24059719_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38164177 Threads: 3 Questions: 7083721285 Slow queries: 3297298 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607989518 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/svijet/je-li-moguce-da-je-netko-htio-rehabilitirati-optuzenog-pohotnog-bivseg-isusovca-marka-ivana-rupnika-sto-je-pozadina-1328177 [printLink] => /vijesti/svijet/je-li-moguce-da-je-netko-htio-rehabilitirati-optuzenog-pohotnog-bivseg-isusovca-marka-ivana-rupnika-sto-je-pozadina-1328177?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 702472 [name] => Isusovci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-11 13:15:21 [main_article_id] => 0 [alias] => isusovci-0 [link] => /tag/isusovci-0 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 284200 [name] => rehabilitacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rehabilitacija [link] => /tag/rehabilitacija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 263690 [name] => Časne sestre [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => casne-sestre [link] => /tag/casne-sestre ) [3] => stdClass Object ( [id] => 700557 [name] => Marko Ivan Rupnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-20 13:59:48 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-ivan-rupnik [link] => /tag/marko-ivan-rupnik ) [4] => stdClass Object ( [id] => 732274 [name] => oPTUŽENI POHOTNIK [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-05 22:29:42 [main_article_id] => 0 [alias] => optuzeni-pohotnik [link] => /tag/optuzeni-pohotnik ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dvadesetak žena i on [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Je li moguće da je netko htio rehabilitirati optuženog pohotnog bivšeg isusovca Marka Ivana Rupnika? Što je pozadina? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3240 [name] => Ivan Ugrin [username] => ivan.ugrin [email] => ivan.ugrin@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$9FuPV7fgJyVQ5x94t2vwDeMtaNcrG8dJScEpd66Y5mdz3EomXOEI2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivan-ugrin-3240 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1755 [gender] => m [description] => [image] => 1755.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1755.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/24116960.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Profimedia [mainImageDesc] =>

Kardinal De Donatis doveo je u pitanje Rupnikovo izopćenje, što bi značilo da gotovo dvadesetak žena iz zajednice Loyola laže

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/24116960.jpg [title] =>

Kardinal De Donatis doveo je u pitanje Rupnikovo izopćenje, što bi značilo da gotovo dvadesetak žena iz zajednice Loyola laže

Profimedia ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/25325659.jpg [title] =>

Marko Ivan Rupnik je na svoju ruku i s djelatnicima Centra Alleti početkom lipnja otputovao u Mostar i na Hvar, kako bi radio na umjetničkim projektima

Profimedia ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/24620513.jpg [title] =>

Veliki mozaik u izvedvi Marka Rupnika u svetištu u Lourdesu

Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/24620507.jpg [title] =>

U Lourdesu je osnovana ”skupina za razmatranja”, koju čine biskup, upravitelj svetišta, barem jedna žrtva zlostavljanja, stručnjak za sakralnu umjetnost i psihoterapeut, koja bi trebala odlučiti što s Rupnikovim mozaikom na lurdskoj bazilici

Charly Triballeau/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/24059713.jpg [title] =>

Rupnik u radnom odijelu

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/24059719.jpg [title] =>

Papa Frene i Rupnik

Catholic Press Photo ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ovih dana pojavio se pokušaj Rimskog vikarijata da rehabilitira navodnog zlostavljača, bivšeg isusovca, Marka Ivana Rupnika.

No samo nekoliko dana poslije pojavio se dekret protiv redovnice, osobe od Rupnikova povjerenja, u kojoj se pretpostavlja da su optužbe protiv poznatoga sakralnog umjetnika točne, piše portal fratellanza.net u objavi od 25. rujna.

Prema izvješću medija, osoba od povjerenja optuženog zlostavljača Marka Rupnika, časna sestra Ivanka Hosta, poglavarica zajednice Loyola, koju je još tamo osamdesetih osnovao pohotni bivši redovnik, podvrgnuta je crkvenom stegovnom dekretu zbog svog stila vođenja zajednice.

Internetski magazin "Sete Margens" objavio je izvatke iz dekreta koji je izdao rimski pomoćni biskup Daniele Libanori, a kojim se Hosti zabranjuje vođenje zajednice. Libanori je navodno dobio nalog Vatikanskog dikasterija da vizitira zajednicu koju su osnovali Rupnik i Hosta u Sloveniji, a vizitacija se dogodila između listopada 2020. i srpnja 2022.

Optužbe za seksualno zlostavljanje iznesene su protiv Rupnika iz te zajednice, a odnose se na predatorova nedjela od sredine 1980-ih do 2018. godine. Navodi se da je Hosta znala za optužbe 1980-ih i 1990-ih, ali nije ništa poduzela. U dekretu koji je objavio "Sete Margens", za Hostu je utvrđen stil vodstva "štetan za dostojanstvo i prava svih vjernika koji čine zajednicu". Posebice ima pritužbi na miješanje "forum internum" i "forum externum", to jest dušobrižništva i vođenja zajednice. Dekret nosi datum 21. lipnja 2023.

---

image

Marko Ivan Rupnik je na svoju ruku i s djelatnicima Centra Alleti početkom lipnja otputovao u Mostar i na Hvar, kako bi radio na umjetničkim projektima

Profimedia
---

Osim opomene, protiv Hoste su donesene tri mjere: zabrana preuzimanja ikakva vodstva i pastoralne odgovornosti u zajednici, njezino udaljenje iz rimske zajednice i zapovijed odlaska u portugalsku kuću u njezinoj zajednici, te mjesečna pokornička molitva, odnosno hodočašće u marijanska hodočasnička mjesta, gdje će se moliti "za žrtve ponašanja Marka Ivana Rupnika i za sve redovnice zajednice Loyola" koje su stradale pod njezinim vodstvom. Hosta je bila generalna poglavarica zajednice Loyola od 1994. Još se čeka potvrda izvješća Dikasterija za redovnike ili Vikarijata u Rimu.

Ove informacije dolaze netom nakon što je prošlog tjedna Vikarijat – a to je dio Rimske biskupije izvan Vatikana kojim u papino ime upravlja kardinal vikar – objavio rezultate vizitacije Centra Aletti, Rupnikove rimske radionice i zajednice koja je izrađivala mozaike. Vizitator Giacomo Incitti nije naišao na primjedbe i iznio je dvojbe oko Rupnikove privremene ekskomunikacije. Pogođene osobe izvješće o vizitaciji doživjele su kao pokušaj rehabilitacije bivšeg isusovca i zajednice koju je utemeljio.

Evo dio onoga što je IKA prenijela o spomenutoj vizitaciji, u skladu s priopćenjem Rimskog vikarijata na mrežnim stranicama.

Kardinal vikar naložio je 16. siječnja 2023. početak kanonske vizitacije javnog udruženja vjernika Rimske biskupije Centro Aletti, uspostavljenog 5. lipnja 2019. Istraga je povjerena svećeniku Giacomu Incittiju, profesoru kanonskog prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana.

---

image

Veliki mozaik u izvedvi Marka Rupnika u svetištu u Lourdesu

Afp
---

Dana 23. lipnja 2023. vizitator je predstavio završno izvješće. Iz tog izvješća jasno proizlazi da unutar Centra Aletti postoji zdrav život u zajednici bez posebnih kritičnih problema. Posebno je zanimljiv sami kraj priopćenja Vikarijata: "Sukladno izričitom zahtjevu formuliranom u dekretu o imenovanju, uzimajući u obzir posljedice na život udruženja, vizitator je savjesno ispitao i glavne optužbe koje su iznesene protiv p. Rupnika, osobito onu koja je dovela do zahtjeva za ekskomunikaciju. Na temelju obilne dokumentarne građe koja je proučena, vizitator je uspio pronaći i stoga izvijestiti o ozbiljno nepravilnim postupcima čije je ispitivanje također stvorilo utemeljene sumnje u sam zahtjev za ekskomunikaciju. S obzirom na ozbiljnost ovih saznanja, kardinal vikar podnio je izvješće nadležnim tijelima."

"Osobe pogođene zlostavljanjem oštro su kritizirale način na koji se papa Frane i Rimski vikarijat obračunavaju sa seksualnim predatorom Markom Rupnikom i zajednicom Centro Aletti koju je on osnovao. Nedavni događaji pokazuju da Crkvi nije stalo do žrtava", stoji u otvorenom pismu nekoliko redovnica koje optužuju bivšeg isusovca Marka Rupnika za zlostavljanje, objavljenom u utorak 19. rujna 2023. "Govor o ‘nultoj toleranciji prema zlostavljanju u Crkvi‘ samo je marketinška kampanja. Zapravo, počinitelji zlostavljanja često se podupiru naknadno, a njihovi se postupci zataškavaju", nastavlja se u pismu.

Autori reagiraju na izvješće o vizitaciji Rimskog vikarijata, objavljeno dan ranije, u kojem vizitator izražava sumnju u optužbe protiv Rupnika, koje su dovele do njegove kratke ekskomunikacije. Papa je prije toga primio sadašnju ravnateljicu Centra Aletti u privatnu audijenciju. Pismo je upućeno Papi, kardinalu vikaru Angelu De Donatisu, predsjedniku Talijanske biskupske konferencije i prefektu Dikasterija za redovnike.

---

image

U Lourdesu je osnovana "skupina za razmatranja", koju čine biskup, upravitelj svetišta, barem jedna žrtva zlostavljanja, stručnjak za sakralnu umjetnost i psihoterapeut, koja bi trebala odlučiti što s Rupnikovim mozaikom na lurdskoj bazilici

Charly Triballeau/Afp
---

Potpisnice su bez riječi pred ovim zadnjim događanjima. Papin poziv na Svjetskom danu mladih u Lisabonu da su "svi, svi, svi" dobrodošli u Crkvu autori pisma vide kao prazne fraze, "jer ipak u ovoj Crkvi nema mjesta za one koji se sjećaju neugodnih istina".

Kao pogođenima, zamjerali su im što su otvoreno govorili o patnjama koje su pretrpjeli. Dok je s jedne strane Papa primio voditeljicu zajednice Centro Aletti, s druge strane je uvijek odbijao susret s pogođenima, a nije čak ni odgovarao na pisma pogođenih redovnica.

Kardinal vikar Angelo De Donatis i prije se širokogrudno odnosio prema bivšem isusovcu. Dok je bio pod sankcijama sa strane reda, dopuštao mu je da koncelebrira s njim, Rupnik je također vodio grupe znatiželjnika kroz Rimsko sjemenište u kojem su njegovi radovi, a to također nije smio raditi.

---

image

Papa Frene i Rupnik

Catholic Press Photo
---

Sad kardinal De Donatis dovodi u pitanje i njegovo izopćenje, što bi značilo da gotovo dvadesetak žena iz zajednice Loyola laže. Više je vjerodostojnih svjedokinja svjedočilo pred isusovcima i pred Kongregacijom za nauk vjere i potvrdilo kako ih je Rupnik seksualno iskorištavao. Bio je ipso facto izopćen jer je ispovijedao sudionice u grijehu, a tu je odluku nakon mjesec dana skinuo netko s apostolskom vlašću.

Isusovci, koji su u posljednje vrijeme poprilično liberalni, nisu mu ipak tolerirati neposlušnost kad je prije nekoliko mjeseci prekršio njihova ograničenja: "S obzirom na ovaj interni postupak, a kao mjeru predostrožnosti, pooštrene su restriktivne norme protiv njega zabranjujući mu i obvezujući ga u poslušnosti – bilo kakvu javnu umjetničku aktivnost, osobito što se tiče religijskih struktura (kao što su crkve, ustanove, oratoriji i kapele, kuće za duhovne vježbe ili duhovnost). Ova se ograničenja, dakle, pridodaju onima koja su već na snazi: zabrana svake javne ministerijalne i sakramentalne aktivnosti, zabrana javne komunikacije, zabrana držanja duhovnih vježbi i zabrana napuštanja regije Lazio."

Unatoč svemu ovome, Rupnik je na svoju ruku i s djelatnicima Centra Alleti početkom lipnja otputovao u Mostar i na Hvar, kako bi radio na umjetničkim projektima.

U priopćenju Družbe Isusove objavljenom u četvrtak 15. lipnja 2023., koje su prenijeli mnogi svjetski mediji, stoji da je Rupnik smijenjen dekretom "zbog tvrdoglavog odbijanja održavanja zavjeta poslušnosti".

Dodajmo za kraj kako je u Lourdesu osnovana "skupina za razmatranja", koju čine biskup, upravitelj svetišta, barem jedna žrtva zlostavljanja, stručnjak za sakralnu umjetnost i psihoterapeut, koja bi trebala odlučiti što s Rupnikovim mozaikom na lurdskoj bazilici.

"S obzirom na specifičnost svetišta Gospe Lurdske", rekao je biskup Jean-Marc Micas, "općenito pitanje statusa djela umjetnika koji su upleteni u situacije zlostavljanja ovdje je mnogo delikatnije".

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Profimedia Profimedia Afp Charly Triballeau/Afp Catholic Press Photo
Profimedia

Kardinal De Donatis doveo je u pitanje Rupnikovo izopćenje, što bi značilo da gotovo dvadesetak žena iz zajednice Loyola laže

Profimedia

Marko Ivan Rupnik je na svoju ruku i s djelatnicima Centra Alleti početkom lipnja otputovao u Mostar i na Hvar, kako bi radio na umjetničkim projektima

Afp

Veliki mozaik u izvedvi Marka Rupnika u svetištu u Lourdesu

Charly Triballeau/Afp

U Lourdesu je osnovana ”skupina za razmatranja”, koju čine biskup, upravitelj svetišta, barem jedna žrtva zlostavljanja, stručnjak za sakralnu umjetnost i psihoterapeut, koja bi trebala odlučiti što s Rupnikovim mozaikom na lurdskoj bazilici


Rupnik u radnom odijelu

Catholic Press Photo

Papa Frene i Rupnik

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/je-li-moguce-da-je-netko-htio-rehabilitirati-optuzenog-pohotnog-bivseg-isusovca-marka-ivana-rupnika-sto-je-pozadina-1328177 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2704787ff5438b47d4d699324cdfac89ec1577fe [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Je+li+mogu%C4%87e+da+je+netko+htio+rehabilitirati+optu%C5%BEenog+pohotnog+biv%C5%A1eg+isusovca+Marka+Ivana+Rupnika%3F+%C5%A0to+je+pozadina%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fje-li-moguce-da-je-netko-htio-rehabilitirati-optuzenog-pohotnog-bivseg-isusovca-marka-ivana-rupnika-sto-je-pozadina-1328177 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fje-li-moguce-da-je-netko-htio-rehabilitirati-optuzenog-pohotnog-bivseg-isusovca-marka-ivana-rupnika-sto-je-pozadina-1328177 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dvadesetak žena i on [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetDvadesetak žena i on

Je li moguće da je netko htio rehabilitirati optuženog pohotnog bivšeg isusovca Marka Ivana Rupnika? Što je pozadina?

Piše Ivan Ugrin
5. listopada 2023. - 22:29
Kardinal De Donatis doveo je u pitanje Rupnikovo izopćenje, što bi značilo da gotovo dvadesetak žena iz zajednice Loyola lažeProfimedia

Ovih dana pojavio se pokušaj Rimskog vikarijata da rehabilitira navodnog zlostavljača, bivšeg isusovca, Marka Ivana Rupnika.

No samo nekoliko dana poslije pojavio se dekret protiv redovnice, osobe od Rupnikova povjerenja, u kojoj se pretpostavlja da su optužbe protiv poznatoga sakralnog umjetnika točne, piše portal fratellanza.net u objavi od 25. rujna.

Prema izvješću medija, osoba od povjerenja optuženog zlostavljača Marka Rupnika, časna sestra Ivanka Hosta, poglavarica zajednice Loyola, koju je još tamo osamdesetih osnovao pohotni bivši redovnik, podvrgnuta je crkvenom stegovnom dekretu zbog svog stila vođenja zajednice.

Internetski magazin "Sete Margens" objavio je izvatke iz dekreta koji je izdao rimski pomoćni biskup Daniele Libanori, a kojim se Hosti zabranjuje vođenj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 06:41