StoryEditor
Svijetnovi teroristički napadi na pirinejskom otoku

Eksplozija bombe na sjeveru Španjolske, ETA preuzela odgovornost

Piše PSD.
21. ožujka 2008. - 17:28

Automobil bomba eksplodirao je u petak pokraj vojarne španjolske civilne garde u Calahorri, u pokrajini La Rioja, na sjeveru zemlje, nakon dojave baskijske separatističke organizacije ETA-e.

Baskijska služba za pomoć na cestama (DYA) potvrdila je za agenciju France Presse da je u 13.28 sati po srednjoeuropskome vremenu primila telefonski poziv u kojemu je dojavljeno da će automobil bomba eksplodirati u 14.00 sati i preuzeta je odgovornost za eksploziju u ime ETA-e.

DYA je inače posrednik preko kojega ETA upućuje upozorenja uoči eksplozije. Civilna garda je nešto ranije izjavila za AFP da je vojarna bila evakuirana. Kako navode glasila, u eksploziji nitko nije ozlijeđen.

ETA-u koja je u 40 godina borbe za neovisnost Baskije usmrtila 822 osobe, Europska unija smatra terorističkom organizacijom.

Posljednji napad koji se pripisuje ETA-i je ubojstvo bivšeg lokalnog socijalističkog zastupnika u Mondragonu, u Baskiji, 7. ožujka, dva dana uoči održavanja parlamentarnih izbora, što je snažno potreslo tamošnju javnost.

(H)

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 17:12