StoryEditorOCM
RegijaZukan Helez

Ministar obrane BiH: Uskoro počinjemo s proizvodnjom dronova-samoubojica, bit će ih i za izvoz

Piše Hina
13. ožujka 2024. - 15:35

Ministar obrane BiH Zukan Helez najavio je kako će u pogonima vojne industrije u toj zemlji uskoro početi proizvodnja dronova-samoubojica.

On je u intervjuu za Televiziju Federacije BiH ustvrdio kako Bosna i Hercegovina ima najbolju vojnu industriju u regiji pa će tako osigurati opremanje svoje vojske unatoč blokadama za koje kaže da su potaknute "iz susjednih država" aludirajući na opstrukcije s kojima su unutar zemlje suočene oružane snage BiH i Ministarstvo obrane.

image

Ministar obrane BiH Zukan Helez: Mi ćemo te dronove izvoziti, to je skupo na tržištu. To je ponos naše namjenske industrije

Antonio Balic/Cropix

Komentirajući najavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića kako će Srbija uskoro proizvesti pet tisuća dronova-samoubojica, Helez je izjavio kako će proizvodnja takvih letjelica u BiH početi već za 15 dana.

"Naša namjenska industrija je osposobljena do te mjere da može konkurirati svakoj namjenskoj industriji i to je ono što je dobro za BiH. Mi ćemo te dronove izvoziti, to je skupo na tržištu. To je ponos naše namjenske industrije", kazao je ministar obrane BiH.

image

‘Tvrdnje da je Srbija najjača vojna sila u regiji prenapuhane se, jer je ta zemlja naoružana uglavnom zastarjelom ruskom tehnikom‘. Aleksandar Vučić s kredom ispred ploče

Afp

Ocijenio je i kako su tvrdnje iz Srbije o tome da je ona najjača vojna sila u regiji prenapuhane, jer je ta zemlja naoružana uglavnom zastarjelom ruskom tehnikom, dok se druge države, pa i BiH, sada orijentiraju na tehnologiju koja je standard u državama-članicama NATO-a.

"Neću reći da je to (u Srbiji) zanemarivo, mi itekako to pratimo i u tijeku smo. BiH nikad od 1992. nije bila stabilnija što se tiče sigurnosti. Mi imamo svoje saveznike i svoje resurse. Na sve utjecaje imamo odgovore", kazao je Helez.

Ministar obrane tvrdi i da je put BiH ka članstvu u NATO-u siguran, unatoč blokadama koje dolaze iz Republike Srpske i koje potiče Milorad Dodik.

image

Ministra obrane BiH ne zabrinjava pretjerano Milorad Dodik

Antonio Balić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:11