StoryEditorOCM
Regijaplemenite namjere

I do sada su bili oštri, sada bi vas mogli potpuno ‘opelješiti‘, Slovenija uvodi drastične kazne u prometu

Piše vijesti sd
29. studenog 2023. - 10:58

Slovenski parlament usvojio je Rezoluciju o nacionalnom programu sigurnosti na putevima u sljedećih sedam godina, koji podrazumijeva ograničenje brzine kretanja na 30 km/h na više putnih pravaca, a predviđeno je i snižavanje dozvoljene količine alkohola u krvi na 0.0 promila.

Nove mjere trebale bi osigurati da do 2030. na cestama ne pogine više od 50 ljudi i da u nesrećama ne bude više od 400 ozlijeđenih, piše Klix.ba.

Rezolucija predviđa i razvoj infrastrukture kako bi se dodatno promoviralo sigurno korištenje javnog prijevoza, pješačenje, biciklizam i drugi oblici mobilnosti.

Ujedno se planira proširenje područja s najvećom dopuštenom brzinom od 30 kilometara na sat i područja umjerenog prometa, posebno u blizini škola, vrtića, na raskrsnicama javnog putničkog prometa i naseljenim mjestima.

Rezolucija, između ostalog, predviđa pooštravanje zakona za povratnike u prometnim prekršajima i mogućnost podizanja odštetnog zahtjeva za izazivanje teške prometne nesreće zbog alkohola ili droga sa 13.560 eura na 130.000 eura.

image

Među ostalim mjerama, predviđena je i mogućnost podizanja odštetnog zahtjeva za izazivanje teške prometne nesreće zbog alkohola ili droga sa 13.560 eura na 130.000 eura (ilustracija)

Denis Lovrović/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:46