StoryEditor
PolitikaBRZE KONZULTACIJE

HDZ ima dovoljno ruku u Saboru: podršku im već dali HNS, Čačićevi Reformisti i zastupnici manjina. Plenković: ‘Nema vremena za čekanje!‘

6. srpnja 2020. - 13:33
AFP

"Predsjednik Vlade obavio je inicijalni krug konzultacija sa svim izabranim predstavnicima nacionalnih manjina, HNS-om te Reformistima. Oni daju jasnu potporu novoj parlamentarnoj većini i Vladi HDZ-a koju će predvoditi Andrej Plenković" – potvrdio je glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Više je scenarija po kojim HDZ može sastaviti Vladu, a najizgledniji je  upravo ovaj da će se njihovim zastupnicima (66 mandata) priključiti osam predstavnika nacionalnih manjina (Milorad Pupovac, Dragana Jeckov, Boris Milošević, Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek, Veljko Kajtazi i Ermina Lekaj Prljaskaj) te Reformist Radimir Čačić i dosadašnji koalicijski partner HNS. Potonji su osvojili svaki po jedan mandat, čime bi zbroj mandata došao točno na 76, koliko je potrebno za  formiranje saborske većine. 

Radimir Čačić je za Slobodnu Dalmaciju potvrdio kako će podržati Plenkovićevu Vladu, te  dodao da u obzir ne dolaze "nikakvi Hasanbegovići i Zekanovići“. Čačić će ostati varaždinski župan, a umjesto njega u Sabor će ići Natalija Martinčević, šefica varaždinskog ogranka Reformista.   

Premijerov savjetnik Mario Kapulica uvjeren je da će nova Vlada biti formirana najkasnije do kraja srpnja i da će imati komotnu većinu.

"Ovo spada u red povijesnih rezultata HDZ-a, poput onih iz Tuđmanovog vremena. Danas će već vodstvo stranke krenuti s razgovorima o formiranju vlade. Moramo vladu što prije oformiti s obzirom na stanje kakvo jest – izjavio je Kapulica.

Plenković: "Nemamo vremena za čekanje"

Andrej Plenković također je potvrdio da ima podršku 76 zastupnika. 

"Najprije smo razgovarali s ljudima s kojima smo već surađivali. Proizlazi spremnost za nastavak suradnje. To su bile preliminarne konzultacije, nije to fiksni dogovor parlamentarne većine, no 76 potpisa je zagarantirano. Prvo ćemo analizirati stvari, ali stvari su jasne. Nemamo vremena za čekanje, moramo što prije formirati novi saziv Sabora i novu Vladu - izjavio je Plenković za N1 televiziju

Poslijepodne u 17 sati održava se zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Analizirat će se razultati izbora, a očekuje se da će Plenković dobiti podršku za sastavljanje nove Vlade uz podršku manjinskih zastupnika, Reformista i HNS-a.  

Neslužbeno se može čuti i kako će vrh HDZ-a razgovarati i s predstavnicima drugih stranaka o podršci Vladi, no tvrde kako to ne znači da će one biti dio nove, vladajuće koalicije.

 

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 10:00