stdClass Object ( [id] => 1375334 [title] => Paus: Zašto nećemo u koaliciju s SDP-om? S njima nemamo sinergijski učinak. Još 2013. Milanović je povukao loš potez... [alias] => paus-zasto-necemo-u-koaliciju-s-sdp-om-s-njima-nemamo-sinergijski-ucinak-jos-2013-milanovic-je-povukao-los-potez [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin najavio je dolazak proljeća i izbornu pobjedu lijevo-liberalne koalicije Rijeka pravde pod vodstvom njegove stranke. U toj koalicijskoj bujici neće biti i lijevo-liberalnog IDS-a. Odluka je to koju je predsjednik stranke Dalibor Paus obznanio javnosti nakon istupa predsjednika Republike Zorana Milanovića kojim je najavio svoju kandidaturu za premijera. Paus, 51-godišnji načelnik Barbana i od 2021. godine predsjednik IDS-a, za izborni cilj svoje stranke je naveo prisutnost na mjestima gdje se donose odluke koje će utjecati živote građana u Istri. Hoće li u dolasku do tog cilja odluka o odbijanju koalicije sa SDP-om pomoći ili odmoći tek će se vidjeli. S predsjednikom IDS-a smo razgovarali o razlozima koji su doveli do odbijanja koalicije s najvećom strankom na ljevici, o njihovim toplo-hladnim odnosima kroz proteklo vrijeme te o šansama IDS-a na predstojećim parlamentarnim izborima.

Koji su razlozi doveli do Vaše odluke o odbijanju koaliranja sa SDP-om pred parlamentarne izbore u travnju? 

- Prije svega, mi smo još prije okupljanja na Iblerovom trgu jasno komunicirali da IDS u 8. izbornoj jedinici ide s našim partnerima PGS-om i Fokusom, Reformistima, Istarskom strankom umirovljenika, Unijom Kvarnera, odnosno da idemo u tri bloka i da nećemo ići zajedno s SDP-om na istu listu. Ali s druge strane, jasno smo dali podršku SDP-ovoj koaliciji jer su Hrvatskoj potrebne promjene i jer je potrebno da dođe do promjene vlasti. Svojim prisustvom na rečenom sastanku mi smo željeli pokazati takav stav. Nakon toga nije više bilo razgovora sa SDP-om o daljnjoj suradnji. I onda se odjednom pojavio predsjednik Milanović koji izjavljuje da će biti kandidat SDP-a u 1. izbornoj jedinici i kandidat za premijera. O tome nismo uopće bili obaviješteni. S obzirom na to da nije podnio ostavku, smatrali smo da to nije u skladu s funkcijom koju obavlja, što je kasnije i potvrdio Ustavni sud. Legitimno je htjeti osvojiti vlast, ali ne pod svaku cijenu, trebaju se poštovati pravila pri osvajanju vlasti.

Raskidanje dobre suradnje

Ovo nisu prve trzavice u Vašim dugotrajnom odnosu. Što je najviše pridonijelo nepovjerenju između IDS-a i SDP-a? 

- Počelo je 2013. kada je Zoran Milanović napravio, po meni, loš potez za svoju stranku. Inzistirao je na raskidanju dobre suradnje koju smo imali u Istri do te godine. Tada je kao predsjednik SDP-a odlučio da njegova stranka treba ići samostalno na izbore. Time IDS nije izgubio mnogo, ali je to trajno narušilo međustranačke odnose. Ponašanje lokalnog SDP-a u idućem periodu od 10 godina uvijek je bilo nenaklonjeno suradnji s IDS-om. Odnosi nisu bajni na lokalnoj razini, ali IDS je kao stranka uvijek bila svjesna viših ciljeva, zato smo 2020. godine pristali na koaliciju sa SDP-om i izašli zajedno u 8. izbornoj jedinici. Nismo podredili više interese našim partikularnim. Razmišljali smo šire. Ali Restart koalicija nije postigla željeni rezultat. Očito ne postoji sinergijski učinak. To je jedan od razloga zašto smo odlučili ići samostalno na ovim izborima. 

Ipak, istarski esdepeovci se ne bi složili s Vama, po njima je odluka tadašnjeg premijera Milanovića bila dobra. Među ostalim, misle da IDS više nije stranka kakva je nekoć bila već se pretvorila u kopiju HDZ-a. 

- Mislim da su takve usporedbe neprimjerene. Napadi floskulama su uobičajeni u političkom prostoru. Jedina usporedba koja se može napraviti između IDS-a i HDZ-a je dugotrajnost opstanka na vlasti. Mi smo nakon 34 godine još uvijek na vlasti u županijskoj skupštini, s tim da nismo imali dva opozicijska intermezza kao HDZ, što znači da imamo povjerenje građana, a to znači da iza nas ostaju rezultati. Budući da je Istra najrazvijenija regija u Hrvatskoj, može se reći da smo mnogo uspješniji od HDZ-a. 

Kakvi su odnosi IDS-a i SDP-a bili nakon povlačenja Zorana Milanovića s čela stranke? 

- Rekao bih da je Bernardić imao puno više sluha od Grbina, na višoj razini, ne govorim o lokalnoj razini. Latentni sukob traje cijelo vrijeme na lokalnoj razini, ali odnos na nacionalnoj razini je bio puno bolji. No, ne bih ovaj naš potez povezivao s razmiricama na lokalnoj razini. Odgovorna smo stranka, i važne odluke donosimo hladne glave.

---

image

Hrvatska se dodatno centralizirala, a znamo da su najrazvijenije zemlje u Europskoj uniji one koje su decentralizirane

Damir Škomrlj/Cropix
---

Na vlasti ste koliko i HDZ; ako su kritike na račun HDZ-a opće mjesto, dozvoljavate li i kritike na račun IDS-a? Vaša stranka je na prethodnim izborima izgubila Pulu, a sadašnji župan je pobijedio s razlikom od samo nekoliko glasova. To je znak rastućeg nezadovoljstva u Istri. 

- Normalno da ima mjesta za samokritiku. Ne kažemo da smo savršeni, samo da smo radili bolje od ostalih. Što se tiče izbora 2021., ne radi se o gubitku biračkog tijela. U županijskoj skupštini smo dobili apsolutnu većinu. To se radilo o situacijama u pojedinim sredinama. Ljudi su poželjeli promjenu i mi to prihvaćamo i nastojimo iz toga nešto naučiti. Mislim da smo izvukli pouku iz toga, što vidimo i prema pozitivnoj atmosferi na terenu, kao i prema pobjedničkim rezultatima na nedavno održanim izborima za mjesne odbore u Puli, Poreču, Bujama i Novigradu.

Kako ocjenjujete rad vlade Andreja Plenkovića?

- Na vanjskopolitičkom planu može se reći da je vlada Andreja Plenkovića bila uspješna. Ušli smo u Schengen, u eurozonu, Hrvatska je prepoznata kao politički faktor na razini Europske unije. I to zaista stoji. Vlada se susrela s mnogo problema, od Agrokora, potresa, pandemije, rata u Ukrajini i u tim krizama moglo bi se reći da je relativno dobro brodila. U onom proaktivnom dijelu, u reformama, nije se dogodilo ništa, nema niti jedne značajne reforme koja se dogodila u ovih osam godina, bilo to u regionalnoj i lokalnoj samoupravi, bilo to u pravosuđu, zdravstvu, obrazovanju... Jednostavno se nisu dogodile promjene koje su se trebale dogoditi. Nakon tekućeg financijskog razdoblja, od 2027. godine, od EU ćemo dobivati bitno manje sredstava. Mi svoj sadašnji rast temeljimo na europskim sredstvima, na dobrim turističkim sezonama i na visokoj potrošnji, dok nam drugi parametri padaju. Koliko ćemo još biti produktivni kako bi i dalje mogli rasti? No, Plenkovićeva vlada nije učinila gotovo ništa po tom pitanju. Ono što najviše zamjeramo sadašnjoj vlasti je klijentelizam i gušenje institucija. Taj model vladanja guši Hrvatsku. A ono što političari trebaju je dizati povjerenje građana u institucije.

Vlada ne bi trebala biti nazivana HDZ-ovom niti SDP-ovom nego vladom Republike Hrvatske

Je li Vaše neslaganje s vlašću uvjetovano i različitim perspektivama regionalne i nacionalne vlasti?

- Gledajući iz kuta naše regije, imate vrlo malo alata da upravljate svojim prostorom, da upravljate ekonomskim i fiskalnim resursima koji će ići na dobrobit građana. Hrvatska se dodatno centralizirala, a znamo da su najrazvijenije zemlje u Europskoj uniji one koje su decentralizirane. Jedan od temeljnih principa EU je da se problemi rješavaju na razini što je moguće bližoj građanima. Kod nas se sve rješava u Zagrebu, u ministarstvima. Nama su ruke vezane, ne upravljamo nekretninama, sredstva zarađena u našoj regiji uglavnom idu u Zagreb pa se nešto eventualno vrati. Dakle, kad bi bili decentralizirani i kad bi imali više alata onda bi mogli našim građanima pružiti više toga, i veće plaće i veće mirovine i bolji zdravstveni sustav, i obrazovanje, dakle sve ono što čini svakodnevni život građana. Moram napomenuti da se prvi val decentralizacije dogodio u vrijeme vlade Ivice Račana, na čemu je tada IDS inzistirao. Uvedena je u Ustav decentralizacija regionalne i lokalne samouprave i dodijeljene su im ovlasti u obrazovanju, zdravstvu, socijali i vatrogastvu, ali napravljeno je polovično. Mi želimo da se to proširi. 

Kakav je odnos ove vlade prema Istri? Mnogi kažu da su HDZ-ove vlade više pomogle Istri od SDP-ovih? 

- Ja bih više volio kada bi svi koristili drugačiju terminologiju. Vlada ne bi trebala biti nazivana HDZ-ovom niti SDP-ovom nego vladom Republike Hrvatske, što hoće reći svih njenih građana. Jasno je da mi na razini općina, gradova i županija, kako bi ostvarili svoje projekte u ovako visokocentraliziranoj državi moramo imati dobru suradnju s vladom i u tom kontekstu od vlade do vlade bilo je boljih i lošijih iskustava. Što se tiče vlade Andreja Plenkovića naravno da je moglo biti bolje, ali više obavlja ono što je i onako dužna raditi spram regija i općina nego prethodna vlada.

IDS nije jedina stranka koja je nakon Milanovićevog istupa odbila ući u koaliciju sa SDP-om. Je li SDP pogriješio s isticanjem Zorana Milanovića za svog kandidata za premijera? 

- U ovom trenutku mislim da je SDP-u pomoglo. Ako je išta pozitivno s ovim izlaskom Milanovića kao kandidata za premijera onda je to da će se dignuti izlaznost građana na izbore. Mislim da se jedan dio neodlučnih birača priklonio SDP-u, što pokazuju i ankete. Što se tiče 8. izborne jedinice i što pokazuju naša mjerenja, izlazak Milanovića nas ne ugrožava. Na razini IDS-a, nije se ništa pretjerano novo dogodilo, ali na nacionalnoj razini je, vjerujem, pomoglo SDP-u. Naravno, uz zadršku da sve ovisi o vremenu pred nama, kako će se kretati izborna kampanja.

Načelnik ste općine od 2017. i predsjednik stranke od 2021. Kako se razlikuju ta dva posla političara? 

- Kad ste načelnik općine, naglasak je na problemima građana, na rješavanju infrastrukturnih problema, kvaliteti života žitelja. Drugi posao je strateški pristup, viša razina, razina s koje se borite da se daju alati u ruke ljudima koji upravljaju općinama i gradovima. I jedan i drugi posao su jako zahtjevni, iziskuju cjelodnevni angažman, ali su sadržajni.

Tko se ne mijenja ne stoji u mjestu, nego ide unatrag

Kako ocjenjujete ulogu IDS-a danas? Odgovara li Vaša stranka novim izazovima vremena i očekujete li da će građani Istre i dalje na izborima davati svoje povjerenje IDS-u? 

- Tko se ne mijenja ne stoji u mjestu, nego ide unatrag. Svaka se organizacija, pa tako i IDS, mijenja i prilagođava. Za IDS i Istrijane karakteristično je da su uvijek mislili svojom glavom, da idu svojim putem, ako su u njega uvjereni. Najbolja odlika IDS je da ima karakteristike i vrijednosti dobrog istarskog čovjeka, da je radišan. Ispravljamo greške po putu, u ove dvije i pol godine koliko sam na čelu stranke zaista smo promijenili i diskurs i političku kulturu unutar IDS-a. Mi smo jedina stranka u Hrvatskoj čiji su dužnosnici objavili svoje imovinske kartice, a da to nisu obvezni po zakonu o sprječavanu sukoba interesa. Naši gradovi imaju potpuno transparentne financije, iza naših gradonačelnika ili načelnika nema neke značajnije afere, a kamoli nekih pravnih posljedica. Mislim da je naš način upravljanja ono što ljudi prepoznaju i što daje rezultate. Podsjetit ću vas da Istarska županija izdvaja više za zdravstvo i za socijalu. Imamo nadstandard u hitnoj medicinskoj pomoći, otvaraju se tri velika staračka doma, mi svojim radom dižemo kvalitetu život građana i to ljudi prepoznaju.

Činjenice govore da je Istra najrazvijenija regija u Republici Hrvatskoj. Imate li neko objašnjenje za to?

- Istrom već 34 godine većinski upravlja upravo IDS. Imali smo znanje, viziju i ljude koji su tu viziju pretvorili u stvarnost, i upravo je zato Istra danas jedna od najrazvijenijih regija u Hrvatskoj. Pa da se za kraj malo našalim, ja bih volio da sve regije u Hrvatskoj slijede istarski primjer, to shvaćamo kao naš zadatak. Da istrijaniziramo Hrvatsku kako bi nam svima bilo bolje.
 

 

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VIJESTI IZA UČKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => VIJESTI IZA UČKE 0 11332 2 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-21 14:15:43 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Petar Čikeš [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-25 16:18:50 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-25 16:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Paus: Zašto nećemo u koaliciju s SDP-om? S njima nemamo sinergijski učinak. Još 2013. Milanović je povukao loš potez... page_title=Paus: Zašto nećemo u koaliciju s SDP-om? S njima nemamo sinergijski učinak. Još 2013. Milanović je povukao loš potez... [metakey] => hrvatska politika, IDS, lijevo-liberalna koalicija, Dalibor Paus [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/21\/26604269.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/21\/26604254.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damir \u0160komrlj\/Cropix","Damir \u0160komrlj\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dalibor Paus, predsjednik IDS-a: Ja bih volio da sve regije u Hrvatskoj slijede istarski primjer, to shva\u0107amo kao na\u0161 zadatak. Da istrijaniziramo Hrvatsku kako bi nam svima bilo bolje<\/p>","

Hrvatska se dodatno centralizirala, a znamo da su najrazvijenije zemlje u Europskoj uniji one koje su decentralizirane<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1357","hd_26604269_1920.jpg":"1920x1080","k_26604269_1280.jpg":"1280x1280","k_26604269_1024.jpg":"1024x1024","k_26604269_640.jpg":"640x640","k_26604269_480.jpg":"480x480","k_26604269_340.jpg":"340x340","k_26604269_220.jpg":"220x220","o_26604269_1280.jpg":"1280x904","o_26604269_1024.jpg":"1024x723","o_26604269_640.jpg":"640x452","o_26604269_480.jpg":"480x339","o_26604269_340.jpg":"340x240","o_26604269_220.jpg":"220x155","h_26604269_1280.jpg":"1280x854","h_26604269_1024.jpg":"1024x683","h_26604269_640.jpg":"640x427","h_26604269_480.jpg":"480x320","h_26604269_340.jpg":"340x227","h_26604269_220.jpg":"220x147","pp_26604269_1280.jpg":"1280x1628","pp_26604269_1024.jpg":"1024x1303","pp_26604269_640.jpg":"640x814","pp_26604269_480.jpg":"480x611","pp_26604269_340.jpg":"340x432","pp_26604269_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1488","hd_26604254_1920.jpg":"1920x1080","k_26604254_1280.jpg":"1280x1280","k_26604254_1024.jpg":"1024x1024","k_26604254_640.jpg":"640x640","k_26604254_480.jpg":"480x480","k_26604254_340.jpg":"340x340","k_26604254_220.jpg":"220x220","o_26604254_1280.jpg":"1280x992","o_26604254_1024.jpg":"1024x793","o_26604254_640.jpg":"640x496","o_26604254_480.jpg":"480x372","o_26604254_340.jpg":"340x263","o_26604254_220.jpg":"220x170","h_26604254_1280.jpg":"1280x854","h_26604254_1024.jpg":"1024x683","h_26604254_640.jpg":"640x427","h_26604254_480.jpg":"480x320","h_26604254_340.jpg":"340x227","h_26604254_220.jpg":"220x147","pp_26604254_1280.jpg":"1280x1628","pp_26604254_1024.jpg":"1024x1303","pp_26604254_640.jpg":"640x814","pp_26604254_480.jpg":"480x611","pp_26604254_340.jpg":"340x432","pp_26604254_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38245711 Threads: 3 Questions: 7088242458 Slow queries: 3298131 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608107771 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) ) [link] => /vijesti/politika/paus-zasto-necemo-u-koaliciju-s-sdp-om-s-njima-nemamo-sinergijski-ucinak-jos-2013-milanovic-je-povukao-los-potez-1375334 [printLink] => /vijesti/politika/paus-zasto-necemo-u-koaliciju-s-sdp-om-s-njima-nemamo-sinergijski-ucinak-jos-2013-milanovic-je-povukao-los-potez-1375334?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 659108 [name] => hrvatska politika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-07 18:22:56 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatska-politika [link] => /tag/hrvatska-politika ) [1] => stdClass Object ( [id] => 224599 [name] => ids [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ids [link] => /tag/ids ) [2] => stdClass Object ( [id] => 753126 [name] => lijevo-liberalna koalicija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-25 10:59:52 [main_article_id] => 0 [alias] => lijevo-liberalna-koalicija [link] => /tag/lijevo-liberalna-koalicija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 750614 [name] => Dalibor Paus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-06 13:54:16 [main_article_id] => 0 [alias] => dalibor-paus [link] => /tag/dalibor-paus ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VIJESTI IZA UČKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Paus: Zašto nećemo u koaliciju s SDP-om? S njima nemamo sinergijski učinak. Još 2013. Milanović je povukao loš potez... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-03-20-30-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/26604269.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damir Škomrlj/Cropix [mainImageDesc] =>

Dalibor Paus, predsjednik IDS-a: Ja bih volio da sve regije u Hrvatskoj slijede istarski primjer, to shvaćamo kao naš zadatak. Da istrijaniziramo Hrvatsku kako bi nam svima bilo bolje

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/26604269.jpg [title] =>

Dalibor Paus, predsjednik IDS-a: Ja bih volio da sve regije u Hrvatskoj slijede istarski primjer, to shvaćamo kao naš zadatak. Da istrijaniziramo Hrvatsku kako bi nam svima bilo bolje

Damir Škomrlj/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/26604254.jpg [title] =>

Hrvatska se dodatno centralizirala, a znamo da su najrazvijenije zemlje u Europskoj uniji one koje su decentralizirane

Damir Škomrlj/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin najavio je dolazak proljeća i izbornu pobjedu lijevo-liberalne koalicije Rijeka pravde pod vodstvom njegove stranke. U toj koalicijskoj bujici neće biti i lijevo-liberalnog IDS-a. Odluka je to koju je predsjednik stranke Dalibor Paus obznanio javnosti nakon istupa predsjednika Republike Zorana Milanovića kojim je najavio svoju kandidaturu za premijera. Paus, 51-godišnji načelnik Barbana i od 2021. godine predsjednik IDS-a, za izborni cilj svoje stranke je naveo prisutnost na mjestima gdje se donose odluke koje će utjecati živote građana u Istri. Hoće li u dolasku do tog cilja odluka o odbijanju koalicije sa SDP-om pomoći ili odmoći tek će se vidjeli. S predsjednikom IDS-a smo razgovarali o razlozima koji su doveli do odbijanja koalicije s najvećom strankom na ljevici, o njihovim toplo-hladnim odnosima kroz proteklo vrijeme te o šansama IDS-a na predstojećim parlamentarnim izborima.

Koji su razlozi doveli do Vaše odluke o odbijanju koaliranja sa SDP-om pred parlamentarne izbore u travnju? 

- Prije svega, mi smo još prije okupljanja na Iblerovom trgu jasno komunicirali da IDS u 8. izbornoj jedinici ide s našim partnerima PGS-om i Fokusom, Reformistima, Istarskom strankom umirovljenika, Unijom Kvarnera, odnosno da idemo u tri bloka i da nećemo ići zajedno s SDP-om na istu listu. Ali s druge strane, jasno smo dali podršku SDP-ovoj koaliciji jer su Hrvatskoj potrebne promjene i jer je potrebno da dođe do promjene vlasti. Svojim prisustvom na rečenom sastanku mi smo željeli pokazati takav stav. Nakon toga nije više bilo razgovora sa SDP-om o daljnjoj suradnji. I onda se odjednom pojavio predsjednik Milanović koji izjavljuje da će biti kandidat SDP-a u 1. izbornoj jedinici i kandidat za premijera. O tome nismo uopće bili obaviješteni. S obzirom na to da nije podnio ostavku, smatrali smo da to nije u skladu s funkcijom koju obavlja, što je kasnije i potvrdio Ustavni sud. Legitimno je htjeti osvojiti vlast, ali ne pod svaku cijenu, trebaju se poštovati pravila pri osvajanju vlasti.

Raskidanje dobre suradnje

Ovo nisu prve trzavice u Vašim dugotrajnom odnosu. Što je najviše pridonijelo nepovjerenju između IDS-a i SDP-a? 

- Počelo je 2013. kada je Zoran Milanović napravio, po meni, loš potez za svoju stranku. Inzistirao je na raskidanju dobre suradnje koju smo imali u Istri do te godine. Tada je kao predsjednik SDP-a odlučio da njegova stranka treba ići samostalno na izbore. Time IDS nije izgubio mnogo, ali je to trajno narušilo međustranačke odnose. Ponašanje lokalnog SDP-a u idućem periodu od 10 godina uvijek je bilo nenaklonjeno suradnji s IDS-om. Odnosi nisu bajni na lokalnoj razini, ali IDS je kao stranka uvijek bila svjesna viših ciljeva, zato smo 2020. godine pristali na koaliciju sa SDP-om i izašli zajedno u 8. izbornoj jedinici. Nismo podredili više interese našim partikularnim. Razmišljali smo šire. Ali Restart koalicija nije postigla željeni rezultat. Očito ne postoji sinergijski učinak. To je jedan od razloga zašto smo odlučili ići samostalno na ovim izborima. 

Ipak, istarski esdepeovci se ne bi složili s Vama, po njima je odluka tadašnjeg premijera Milanovića bila dobra. Među ostalim, misle da IDS više nije stranka kakva je nekoć bila već se pretvorila u kopiju HDZ-a. 

- Mislim da su takve usporedbe neprimjerene. Napadi floskulama su uobičajeni u političkom prostoru. Jedina usporedba koja se može napraviti između IDS-a i HDZ-a je dugotrajnost opstanka na vlasti. Mi smo nakon 34 godine još uvijek na vlasti u županijskoj skupštini, s tim da nismo imali dva opozicijska intermezza kao HDZ, što znači da imamo povjerenje građana, a to znači da iza nas ostaju rezultati. Budući da je Istra najrazvijenija regija u Hrvatskoj, može se reći da smo mnogo uspješniji od HDZ-a. 

Kakvi su odnosi IDS-a i SDP-a bili nakon povlačenja Zorana Milanovića s čela stranke? 

- Rekao bih da je Bernardić imao puno više sluha od Grbina, na višoj razini, ne govorim o lokalnoj razini. Latentni sukob traje cijelo vrijeme na lokalnoj razini, ali odnos na nacionalnoj razini je bio puno bolji. No, ne bih ovaj naš potez povezivao s razmiricama na lokalnoj razini. Odgovorna smo stranka, i važne odluke donosimo hladne glave.

---

image

Hrvatska se dodatno centralizirala, a znamo da su najrazvijenije zemlje u Europskoj uniji one koje su decentralizirane

Damir Škomrlj/Cropix
---

Na vlasti ste koliko i HDZ; ako su kritike na račun HDZ-a opće mjesto, dozvoljavate li i kritike na račun IDS-a? Vaša stranka je na prethodnim izborima izgubila Pulu, a sadašnji župan je pobijedio s razlikom od samo nekoliko glasova. To je znak rastućeg nezadovoljstva u Istri. 

- Normalno da ima mjesta za samokritiku. Ne kažemo da smo savršeni, samo da smo radili bolje od ostalih. Što se tiče izbora 2021., ne radi se o gubitku biračkog tijela. U županijskoj skupštini smo dobili apsolutnu većinu. To se radilo o situacijama u pojedinim sredinama. Ljudi su poželjeli promjenu i mi to prihvaćamo i nastojimo iz toga nešto naučiti. Mislim da smo izvukli pouku iz toga, što vidimo i prema pozitivnoj atmosferi na terenu, kao i prema pobjedničkim rezultatima na nedavno održanim izborima za mjesne odbore u Puli, Poreču, Bujama i Novigradu.

Kako ocjenjujete rad vlade Andreja Plenkovića?

- Na vanjskopolitičkom planu može se reći da je vlada Andreja Plenkovića bila uspješna. Ušli smo u Schengen, u eurozonu, Hrvatska je prepoznata kao politički faktor na razini Europske unije. I to zaista stoji. Vlada se susrela s mnogo problema, od Agrokora, potresa, pandemije, rata u Ukrajini i u tim krizama moglo bi se reći da je relativno dobro brodila. U onom proaktivnom dijelu, u reformama, nije se dogodilo ništa, nema niti jedne značajne reforme koja se dogodila u ovih osam godina, bilo to u regionalnoj i lokalnoj samoupravi, bilo to u pravosuđu, zdravstvu, obrazovanju... Jednostavno se nisu dogodile promjene koje su se trebale dogoditi. Nakon tekućeg financijskog razdoblja, od 2027. godine, od EU ćemo dobivati bitno manje sredstava. Mi svoj sadašnji rast temeljimo na europskim sredstvima, na dobrim turističkim sezonama i na visokoj potrošnji, dok nam drugi parametri padaju. Koliko ćemo još biti produktivni kako bi i dalje mogli rasti? No, Plenkovićeva vlada nije učinila gotovo ništa po tom pitanju. Ono što najviše zamjeramo sadašnjoj vlasti je klijentelizam i gušenje institucija. Taj model vladanja guši Hrvatsku. A ono što političari trebaju je dizati povjerenje građana u institucije.

Vlada ne bi trebala biti nazivana HDZ-ovom niti SDP-ovom nego vladom Republike Hrvatske

Je li Vaše neslaganje s vlašću uvjetovano i različitim perspektivama regionalne i nacionalne vlasti?

- Gledajući iz kuta naše regije, imate vrlo malo alata da upravljate svojim prostorom, da upravljate ekonomskim i fiskalnim resursima koji će ići na dobrobit građana. Hrvatska se dodatno centralizirala, a znamo da su najrazvijenije zemlje u Europskoj uniji one koje su decentralizirane. Jedan od temeljnih principa EU je da se problemi rješavaju na razini što je moguće bližoj građanima. Kod nas se sve rješava u Zagrebu, u ministarstvima. Nama su ruke vezane, ne upravljamo nekretninama, sredstva zarađena u našoj regiji uglavnom idu u Zagreb pa se nešto eventualno vrati. Dakle, kad bi bili decentralizirani i kad bi imali više alata onda bi mogli našim građanima pružiti više toga, i veće plaće i veće mirovine i bolji zdravstveni sustav, i obrazovanje, dakle sve ono što čini svakodnevni život građana. Moram napomenuti da se prvi val decentralizacije dogodio u vrijeme vlade Ivice Račana, na čemu je tada IDS inzistirao. Uvedena je u Ustav decentralizacija regionalne i lokalne samouprave i dodijeljene su im ovlasti u obrazovanju, zdravstvu, socijali i vatrogastvu, ali napravljeno je polovično. Mi želimo da se to proširi. 

Kakav je odnos ove vlade prema Istri? Mnogi kažu da su HDZ-ove vlade više pomogle Istri od SDP-ovih? 

- Ja bih više volio kada bi svi koristili drugačiju terminologiju. Vlada ne bi trebala biti nazivana HDZ-ovom niti SDP-ovom nego vladom Republike Hrvatske, što hoće reći svih njenih građana. Jasno je da mi na razini općina, gradova i županija, kako bi ostvarili svoje projekte u ovako visokocentraliziranoj državi moramo imati dobru suradnju s vladom i u tom kontekstu od vlade do vlade bilo je boljih i lošijih iskustava. Što se tiče vlade Andreja Plenkovića naravno da je moglo biti bolje, ali više obavlja ono što je i onako dužna raditi spram regija i općina nego prethodna vlada.

IDS nije jedina stranka koja je nakon Milanovićevog istupa odbila ući u koaliciju sa SDP-om. Je li SDP pogriješio s isticanjem Zorana Milanovića za svog kandidata za premijera? 

- U ovom trenutku mislim da je SDP-u pomoglo. Ako je išta pozitivno s ovim izlaskom Milanovića kao kandidata za premijera onda je to da će se dignuti izlaznost građana na izbore. Mislim da se jedan dio neodlučnih birača priklonio SDP-u, što pokazuju i ankete. Što se tiče 8. izborne jedinice i što pokazuju naša mjerenja, izlazak Milanovića nas ne ugrožava. Na razini IDS-a, nije se ništa pretjerano novo dogodilo, ali na nacionalnoj razini je, vjerujem, pomoglo SDP-u. Naravno, uz zadršku da sve ovisi o vremenu pred nama, kako će se kretati izborna kampanja.

Načelnik ste općine od 2017. i predsjednik stranke od 2021. Kako se razlikuju ta dva posla političara? 

- Kad ste načelnik općine, naglasak je na problemima građana, na rješavanju infrastrukturnih problema, kvaliteti života žitelja. Drugi posao je strateški pristup, viša razina, razina s koje se borite da se daju alati u ruke ljudima koji upravljaju općinama i gradovima. I jedan i drugi posao su jako zahtjevni, iziskuju cjelodnevni angažman, ali su sadržajni.

Tko se ne mijenja ne stoji u mjestu, nego ide unatrag

Kako ocjenjujete ulogu IDS-a danas? Odgovara li Vaša stranka novim izazovima vremena i očekujete li da će građani Istre i dalje na izborima davati svoje povjerenje IDS-u? 

- Tko se ne mijenja ne stoji u mjestu, nego ide unatrag. Svaka se organizacija, pa tako i IDS, mijenja i prilagođava. Za IDS i Istrijane karakteristično je da su uvijek mislili svojom glavom, da idu svojim putem, ako su u njega uvjereni. Najbolja odlika IDS je da ima karakteristike i vrijednosti dobrog istarskog čovjeka, da je radišan. Ispravljamo greške po putu, u ove dvije i pol godine koliko sam na čelu stranke zaista smo promijenili i diskurs i političku kulturu unutar IDS-a. Mi smo jedina stranka u Hrvatskoj čiji su dužnosnici objavili svoje imovinske kartice, a da to nisu obvezni po zakonu o sprječavanu sukoba interesa. Naši gradovi imaju potpuno transparentne financije, iza naših gradonačelnika ili načelnika nema neke značajnije afere, a kamoli nekih pravnih posljedica. Mislim da je naš način upravljanja ono što ljudi prepoznaju i što daje rezultate. Podsjetit ću vas da Istarska županija izdvaja više za zdravstvo i za socijalu. Imamo nadstandard u hitnoj medicinskoj pomoći, otvaraju se tri velika staračka doma, mi svojim radom dižemo kvalitetu život građana i to ljudi prepoznaju.

Činjenice govore da je Istra najrazvijenija regija u Republici Hrvatskoj. Imate li neko objašnjenje za to?

- Istrom već 34 godine većinski upravlja upravo IDS. Imali smo znanje, viziju i ljude koji su tu viziju pretvorili u stvarnost, i upravo je zato Istra danas jedna od najrazvijenijih regija u Hrvatskoj. Pa da se za kraj malo našalim, ja bih volio da sve regije u Hrvatskoj slijede istarski primjer, to shvaćamo kao naš zadatak. Da istrijaniziramo Hrvatsku kako bi nam svima bilo bolje.
 

 

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damir Škomrlj/Cropix Damir Škomrlj/Cropix
Damir Škomrlj/Cropix

Dalibor Paus, predsjednik IDS-a: Ja bih volio da sve regije u Hrvatskoj slijede istarski primjer, to shvaćamo kao naš zadatak. Da istrijaniziramo Hrvatsku kako bi nam svima bilo bolje

Damir Škomrlj/Cropix

Hrvatska se dodatno centralizirala, a znamo da su najrazvijenije zemlje u Europskoj uniji one koje su decentralizirane

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/paus-zasto-necemo-u-koaliciju-s-sdp-om-s-njima-nemamo-sinergijski-ucinak-jos-2013-milanovic-je-povukao-los-potez-1375334 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=300e5f7841cb92d1decffd3fead909b5bab53f24 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Paus%3A+Za%C5%A1to+ne%C4%87emo+u+koaliciju+s+SDP-om%3F+S+njima+nemamo+sinergijski+u%C4%8Dinak.+Jo%C5%A1+2013.+Milanovi%C4%87+je+povukao+lo%C5%A1+potez...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fpaus-zasto-necemo-u-koaliciju-s-sdp-om-s-njima-nemamo-sinergijski-ucinak-jos-2013-milanovic-je-povukao-los-potez-1375334 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fpaus-zasto-necemo-u-koaliciju-s-sdp-om-s-njima-nemamo-sinergijski-ucinak-jos-2013-milanovic-je-povukao-los-potez-1375334 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VIJESTI IZA UČKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
PolitikaVIJESTI IZA UČKE

Paus: Zašto nećemo u koaliciju s SDP-om? S njima nemamo sinergijski učinak. Još 2013. Milanović je povukao loš potez...

Piše Petar Čikeš
25. ožujka 2024. - 17:18
Dalibor Paus, predsjednik IDS-a: Ja bih volio da sve regije u Hrvatskoj slijede istarski primjer, to shvaćamo kao naš zadatak. Da istrijaniziramo Hrvatsku kako bi nam svima bilo boljeDamir Škomrlj/Cropix

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin najavio je dolazak proljeća i izbornu pobjedu lijevo-liberalne koalicije Rijeka pravde pod vodstvom njegove stranke. U toj koalicijskoj bujici neće biti i lijevo-liberalnog IDS-a. Odluka je to koju je predsjednik stranke Dalibor Paus obznanio javnosti nakon istupa predsjednika Republike Zorana Milanovića kojim je najavio svoju kandidaturu za premijera. Paus, 51-godišnji načelnik Barbana i od 2021. godine predsjednik IDS-a, za izborni cilj svoje stranke je naveo prisutnost na mjestima gdje se donose odluke koje će utjecati živote građana u Istri. Hoće li u dolasku do tog cilja odluka o odbijanju koalicije sa SDP-om pomoći ili odmoći tek će se vidjeli. S predsjednikom IDS-a smo razgovarali o razlozima koji su doveli do odbijanja koalicije s najvećom strank...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 05:20