StoryEditorOCM
Politikanisu više poželjni

Koga od poznatih faca više nećemo vidjeti u Saboru: oni nisu dospjeli na izborne liste, neki i zato što su na USKOK-ovim

Piše Vijesti SD
4. travnja 2024. - 09:01
Gordan Jandroković snima selfie na kraju rada prošlog saziva Hrvatskog sabora. Neka lica s ove fotografije više nećemo vidjeti u saborskim klupamaCropix

Kako zasad stvari stoje, od 151 zastupnika iz prošlog saziva Hrvatskog sabora, nakon parlamentarnih izbora ondje sigurno nećemo ponovno vidjeti njih 31 jer nisu na izbornim listama. Među njima ima i poznatih lica. Izostanak nekih ne iznenađuje, nekih pak da.

Ne iznenađuje, recimo, što će izostati ponovni poliitčki angažman Miroslava Škore, koji se na prošlim parlamentarnim izborima (prije toga i na predsjedničkima) pojavio kao ujedinitelj desnice i kojemu je s tim ciljem osnovana i njegovim imenom isprva brendirana stranka Domovinski pokret Miroslava Škore. Škoro se u međuvremenu razišao sa suosnivačima svoje stranke, većinu kojih je uveo u Sabor, a do kraja mandata pritajio se kao nezavisni zastupnik tek tu i tamo dajući znakove zastupničkog života, donosi N1.

S druge strane iznenađuje što na ovim izborima u ulozi kandidata nema Davora Bernardića. On je bio lider SDP-a i Restart koalicije, no cijenu izbornog poraza platio je smjenom i razlazom u stranci koju je preuzeo Peđa Grbin. Potom je sa sebi bliskim zastupnicima formirao novi zastupnički klub (najbrojniji oporbeni) a ubrzo s Davorkom Vidovićem osnovao i stranku Socijaldemokrati.

Sudeći po njegovim aktivnostima u posljednje vrijeme, Bernardić je angažiran u Zagrebu, raspoložen za kritiku vlasti gradonačenika Tomaševića i po svemu sudeći fokusiran na kampanju za lokalne izbore iduće godine. Potvrdio nam je to i predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović.

“Bero je ful u kampanji. Kao predsjednik gradske organizacije jako je angažiran, posebno u zagrebačkim izbornim jedinicama. Organizira sve, od sastanaka do letaka i promo materijala, iako nije na listi”, rekao nam je Vidović.

Na izbornim listama Socijaldemokrata i njihovih koalicijskih partnera nema ni Željka Pavića, člana predsjedništva stranke i također dosadašnjeg zastupnika. Kandidati Socijaldemokrata na ovim izborima neće biti ni Rajko Ostojić, Zvane Brumnić, Irena Šimunić, Sanja Udović, Marina Opačak Bilić, Erik Fabijanić i Matko Kuzmanić. Svi su oni bili nezavisni zastupnici u Klubu zastupnika Socijaldemokrata.

“Bivši” su i bivši ministri i gradonačelnici

HDZ u ovaj izborni ciklus ulazi bez čak 15 dosadašnjih zastupnika među kojima i nekih zvučnijih imena. Nema Marija Kapulice što čudi utoliko jer je on u proteklom razdoblju često nastupao u medijima u ime HDZ-a doimajući se pouzdanim stranačkim kadrom. Nema ni iskusnog saborskog zastupnika Dražena Bošnjakovića, koji je u dva navrata bio i ministar pravosuđa – prvi puta u vladi Jadranke Kosor, a potom u prvoj Vladi Andreja Plenkovića. Na izbornim listama nema ni Nade Murganić, ministrice obitelji i demografije u prvoj Plenkovićevoj vladi. Nema ni ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maje Grbe Bujević koja je 2020. ušla u Sabor kao lice koje se povremeno pojavljivalo na znamenitim covid-pressicama.

Na listama HDZ-a “bivši” je i bivši ministar turizma i bivši gradonačelnik Malog Lošinja Gari Capelli. Nema ni bivšeg gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića, aktualnog USKOK-ovog optuženika, što objašnjava njegov izostanak s HDZ-ovih lista. Od ostalih poznatijih HDZ-ovaca iz bivšeg saziva, na stranačkim izbornim listama nema ni bivšeg gradonačelnika Vinkovaca Mladena Karlića, a ni mladog Ante Bačića Baće, kojemu je bivši ministar obrane Mario Banožić odobrio upis u Ratnu školu i poslije mu dodijelio diplomu. Predsjednik Zoran Milanović obojicu je grdio zbog toga tvrdeći da Bačić kao saborski zastupnik, a time i državni dužnosnik, nije imao pravo pohađati tu školu.

HDZ se u borbi za novu parlamentranu većinu koja bi stranci donijela i novi mandat za sastavljanje Vlade odrekao još nekolicine slabije upamćenih zastupnika iz prošlog saziva: Marijane Balić, Ljubice Maksimčuk, Marije Jelkovac, Grozdane Perić, Anite Pocrnić-Radošević, Josipa Begonje i Luke Brčića.

Hrelja odlazi nakon pet saborskih mandata

U sljedeći saziv Sabor neće ni dugovječni Silvano Hrelja s pet zastupničkih mandata na plećima. On je i prošli mandat osvojio kao član Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) s liste SDP-ove Restart koalicije. U međuvremenu se razišao s HSU-om i priklonio HDZ-ovoj većini. U Saboru neće ponovno biti ni 76-godišnjeg Gorana Dodiga iz Hrvatske demokršćanske stranke, također HDZ-ovog koalicijskog partnera.

Na kandidacijskim listama nismo pronašli ni Ružicu Vukovac, svojedobno mostovku, potom članicu Domovinskog pokreta na čijoj je listi ušla u Sabor, a na koncu nezavisnu zastupnicu. Nismo naišli ni na ime mladog Marina Lerotića, koji je u prošli saziv ušao kao kandidat IDS-a da bi se potom i on razišao s matičnom strankom.

Ispali s lista jer su upali na USKOK-ove

Na koncu, neće biti ni dvojice bivših SDP-ovaca koji su tijekom prošloga mandata skinili, odnosno promijenili stranački dres. Skinuo ga je i postao nezavisni Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške, nakon što je s ranije spomenutim kolegom iz Velike Gorice, HDZ-ovcem Barišićem, bio osumnjičen i optužen u kraku afere JANAF zbog pogodovanja i davanja mita u nekoliko građevinskih projekata, a na štetu proračuna Europske unije.

Na predstojeće izbore neće ni dosadašnji zastupnik i bivši gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač koji je tijekom prošlog mandata prešao iz SDP-a u HSS. On je optužen zbog lažiranja SMS-ova u kojima je uoči lokalnih izbora 2021. navodno primio prijetnje smrću. Upamćen je po tome što se nakon objave da mu prijete smrću rasplakao pred novinarima u društvu Peđe Grbina, donosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 19:24