StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKI SLIKAR OD DRVA IZRADIO MALI RASPJEVANI DUBROVNIK

VEDRAN GRABOVAC Moji tići Gundulići neće utihnuti!

9. ožujka 2019. - 23:48

Sa željom da se ne zaboravi Mali raspjevani Dubrovnik i maestro Đelo Jusić, dubrovački slikar Vedran Grabovac od drva je izradio dječji zbor i njegovog voditelja.

- Došao sam na ideju jer sam se stalno družio s našim velikim maestrom, gosparom Đelom Jusićem. Jedanput smo kod mene sjedili i ja sam mu pokazao figuricu upitavši ga: „Ljutiš li se ti što sam te napravio kao pticu?!“ On govori: „Ma ne, dapače!“ Slikao je to i poslao sinu u Zagreb, bio je oduševljen, iako još ni pola nije bilo gotovo, priča Grabovac.


Preko 40 tićica


Priznaje da je "dumao" kako će prikazati gospara Đela. Na kraju je odlučio se da bude „glavni tić“.

- Stavio sam mu njegovu poznatu leptiričicu jer je uvijek obučen k'o gospar, tu je i njegova lula i mali štapić za dirigiranje. Lijepo je ispao! (smijeh) Mnogima se to svidjelo pa sam odlučio dovršiti cijelu konstrukciju. Đelo je htio da rad bude u nekom izlogu. Rekao je da će pitati gradonačelnika ima li se gdje to izložiti, međutim, nažalost razbolio se. U Zagrebu je, pričao sam s njim neki dan, bolje se osjeća, ali bolnica je bolnica, dosta da ležiš tamo zdrav – dosadilo bi ti, slikovito će Grabovac.

Ispričao je i koliko mu je vremena trebalo.

- Iskreno, meni je ovo bio rutinski rad. Ima sigurno više od 40 i nešto tićica, dosta je sitnih detalja. Imam jednu malu bansegu pa na njoj to izrađujem, a izgubio sam ako ne i četrdeset ura da ovo izradim, kazuje sugovornik.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika! 

26. travanj 2024 22:35