StoryEditorOCM
Hrvatskaima li kraja ovome?

Umirovljenik i stopostotni invalid šokiran računom za taksi, cijena je bila skoro četverostruko veća od uobičajene!

Piše Veronika Koprek/ JL
27. ožujka 2024. - 13:45

Kao i svaki put kad ide u KB Sestara milosrdnica u Vinogradskoj ulici u Zagrebu, umirovljenik i 100- postotni invalid iz Samobora D.T. (85) pripremio je 16 eura za taksi do bolnice i natrag. Naime, automobilom najprije dođe do naselja Rudeš, gdje ima parking za invalide, a dalje nastavi taksijem da ne mora tražiti parkirno mjesto kod bolnice. I uvijek ta cijena, jer uvijek ide Zagrebačkim taksijem, bude oko 16 eura ukupno za obje vožnje. Međutim, ovaj put ga je povratna vožnja od 4,74 kilometara šokirala jer mu je naplaćena 27 eura i 49 centi.

"Ja ne znam u kojoj državi mi živimo. Išao sam u Vinogradsku bolnicu doktoru odnijeti jedan bolnički dokument. Pošto nisam iz Zagreba žena i ja dođemo autom do Jablanske ulice u Rudešu jer tamo imamo parking za 100-postotne invalide i do bolnice uzmemo Zagrebački taksi. Dolazim svaka dva ili tri mjeseca pa onda platim osam eura do bolnice i osam natrag, koliko košta vožnja", rekao je umirovljenik, piše Jutarnji list.

image

Račun za taksi, koji je gotovo četiri puta viši od uobičajenog i koji je s razlogom zaprepastio zagrebačkog umirovljenika

Željko Puhovski/Cropix

S uslugama Zagrebačkog taksija, koje uvijek koristi, do sada nije imao nikakvih problema, ali kod posljednjeg je posjeta bolnici slučajno ušao u auto druge kompanije, RIDES USLUGE M&P j.d.o.o.

"Nakon što sam predao papirologiju, ispred bolnice sam uzeo prvi taksi koji je tamo stajao jer nisam mislio da će biti velike razlike u cijeni, ali sam se prevario. Vožnju koju inače plaćam osam eura sada sam platio skoro 28. Sve što sam trebao u bolnici obavio sam u deset minuta i razlika u vremenu vožnje nije bila velika te nije bilo nikakve veće gužve koja bi činila razliku i opravdala ovu cijenu", ispričao je.

‘pljačka države i penzionera‘

"Zanimalo me tko o tome vodi brigu. Nazvao sam Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, oni su mi odgovorili kako s time nemaju nikakve veze već da pružatelji usluge mogu naplatiti koliko žele", prenosi umirovljenik.

Od taksista je zatražio račun na kojem je na dnu, kako kaže, pisalo da poslovni subjekt nije u sustavu PDV-a po osnovi Članka 90. Zakona o PDV-u. Kako stoji na stranicama Narodnih novina, članak 90. se odnosi na male porezne obveznike čija zarada prethodne kalendarske godine nije bila veća od 230 tisuća kuna, odnosno oko 30.500 eura. Oni su odredbom Porezne uprave oslobođeni od plaćanja PDV-a na pet godina.

image

‘Neki imaju digitalne taksimetre koji se mogu lako prepraviti. Stisnu nekakav skriveni gumbić pa mu se kilometar ne naplaćuje onako kako stoji u cjeniku već dvostruko ili trostruko više‘, otkrio je jedan taksist (ilustracija)

Joško Šupić/Cropix

"Ja imam 85 godina i meni je svega već pomalo dosta. Ako naša država dopušta da netko naplaćuje uslugu koliko želi i pritom ne plaća PDV, onda mi je jasno zašto je moja penzija samo 370 eura. Na kraju sam mu platio 28 eura i izašao jer ovo je pljačka države i penzionera", završio je umirovljenik.

U razgovoru s ostalim zagrebačkim taksistima saznajemo kako je ovaj slučaj jedan od mnogih koji se svakodnevno događaju. Nakon što je zakon koji je regulirao taxi usluge postao blaži to je, kako kažu, otvorilo vrata brojnim prevarantima i privatnim prijevoznicima koji manipuliraju ljudima.

Duga vožnja do odgovora

"Ima jako puno privatnika, obrtnika ili firmi s oznakom j.d.o.o. koji mogu po zakonu određivati cijenu za vožnju koliku oni žele. Svatko osmisli svoj cjenik, odnese ga u Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet koje ga zatim odobri. On je legalan, bez obzira na to stajala cijena jednog kilometra jedan ili sto eura", rekao je jedan taksist.

"Grad Zagreb je nekada imao određenu najnižu i najvišu cijenu vožnje, ali mislimo da je to propalo nakon dolaska aplikacija", nadopunio ga je drugi.

"Svako autotaksi vozilo mora imati ugrađen taksimetar odobrenog tipa, osim u slučaju kada se naknada za obavljeni prijevoz određuje putem elektroničke aplikacije koja ispunjava uvjete iz Zakona. Također, ako vožnje naplaćujete putem taksimetra, morate na putniku vidljivom mjestu imati istaknut cjenik", stoji na stranicama Upravitelja prijevoza RH. Unatoč tome taksisti često varaju svoje putnike.

image

Ulazak u pogrešan taksi može biti jako skupo iskustvo (ilustracija)

Darko Tomaš/Cropix

"Oni imaju svoj cjenik koji je legalan i odobren od države, no tu postoje razne cake kako pljačkaju ljude. Neki ne izdaju račune, izbjegavaju poreze, a drugi pak imaju digitalne taksimetre koji se mogu lako prepraviti. Stisnu nekakav skriveni gumbić pa mu se kilometar ne naplaćuje onako kako stoji u cjeniku već dvostruko ili trostruko više", otkrio je jedan taksist.

Najčešće žrtve prevara su umirovljenici i turisti, a bolnice, željeznički i autobusni kolodvori mjesta su na kojima vrebaju ovi prijevoznici.

"Ako vam se dogodi neka prevara možete se obratiti inspekciji, ali moje vam je iskustvo da je to uvijek na kraju varijanta pojeo vuk magare", završio je taksist.

Kontaktirali smo prijevoznika koji je umirovljeniku trostruko naplatio vožnju, no odgovor na upit nismo dobili. Za pomoć oko cijele situacije obratili smo se i Državnom inspektoratu Republike Hrvatske. Oni su nas uputili na Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koji su odgovorili kako naš mail šalju na daljnje postupanje. Odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo, piše Jutarnji list.

image

Račun za taksi, koji je gotovo četiri puta viši od uobičajenog i koji je s razlogom zaprepastio zagrebačkog umirovljenika

Željko Puhovski/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:55