StoryEditorOCM
Hrvatskaopasna kemikalija

U jednom povrću otkriven toksični pesticid štetan za zdravlje ljudi: ‘Rizik je ozbiljan‘

Piše mozaik sd
23. travnja 2024. - 15:54

Zabranjen toksični pesticid otkriven je u povrću iz Albanije, objavljeno je u europskom sustavu za brzo uzbunjivanje u prometu hranom.

"Ostaci pesticida formetanata hidroklorida otkriveni su u feferonima iz Albanije. Rizik je ozbiljan", navodi se u današnjoj obavijesti.

Zemlja prijave je Hrvatska. Srećom, štetna je kemikalija otkrivena kontrolom na granici, pa je pošiljka feferona odmah uništena. U povrću je bilo 0,34 mg/kg formetanata, a nije dopuštena ni najmanja koncentracija.

Formetanat je više puta otriven u voću i povrću uvezenom iz drugih zemlja. Posljednji slučajevi bili su sa svježom paprikom iz Turske i Sjeverne Makedonije te jabukama iz Srbije. Problem je što tamo taj pesticid, za razliku od EU, nije zabranjen za upotrebu, piše Danica.hr.

Formetanat je, inače, iznimno učinkovit insekticid koji se koristi u proizvodnji voća i povrća. Mnoge ga zemlje i dalje koriste, ali zabranjen je na području Europske unije zbog sumnje da može utjecati na zdravlje ljudi.

Formetanat je visoko akutno toksičan ako u organizam dospije oralnim putem, umjereno toksičan ako se udahne te ima nisku akutnu toksičnost ako dospije na kožu.

image

U feferonima iz Albanije otkriveni su ostaci pesticida formetanata hidroklorida (ilustracija)

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 15:54