StoryEditor
HrvatskaPomoć mališanima

U Hrvatskoj se uskoro otvara prva banka majčinog mlijeka, evo kako će funkcionirati

Piše PSD
4. srpnja 2019. - 01:25

Banka humanog, majčinog mlijeka po prvi put otvara svoja vrata u Hrvatskoj dok u Europi postoji više od 230 takvih banaka. Višak mlijeka od žena koje doje svoju djecu će se prikupljati s terena te će njime bit hranjena nedonoščad na svim odjelima intenzivne skrbi, piše 24 sata.

"U prvom tjednu kolovoza započet će kampanja kojom ćemo nastojati senzibilizirati dojilje da postanu donorice svoga mlijeka. Namjera nam je do jeseni stvoriti mrežu od četrdesetak žena u ciklusu dojenja, čije bi mlijeko bilo dostatno za prehranu nedonoščadi. Godišnje se u Hrvatskoj rodi oko 380 takve djece", za 24 sata izjavila je doc. dr. sc.Branka Golubić Ćepulić, predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju pri KBC-u Zagreb.

"Prva naša banka majčinog mlijeka otvorena je trebala biti već krajem prošle godine, no njeno je pokretanje usporila javna nabava opreme, kao i manjak građevinaraca na tržištu. Kasnilo se s adaptacijom prostorija u kojima će se Banka nalaziti,160 četvornih metara pored rodilišta u Petrovoj u Zagrebu", objasnila je i naglasila da svaka žena koja doji dijete može izdojiti do dvije litre mlijeka viška.

Mlijeko će se u banci mikrobiološki testirati i pasterizirati, a donorice će se morati testirati na zarazne bolesti. Izdojeno mlijeko će kod kuće pohranjivati u bočice i zamrzavati, a kada prikupe dvije litre mlijeka dostavno vozilo će ih obići.

Oko sto litara majčinog mlijeka godišnje potrebno je hrvatskoj djeci rođenoj s težinom manjom od 1.500 grama koja im ujedno predstavlja lijek, a tu količinu može osigurati 40 do 50 dojilja. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. siječanj 2021 23:11