StoryEditor
Hrvatska40 milijuna eura austrijancima

Slavonska banka bez komentara "slučaja Hypo"

Piše PSD.
21. ožujka 2008. - 14:22

Predsjednik Uprave Slavonske banke Ivan Mihaljević nije danas želio komentirati medijske napise u kojima se Slavonska banka proziva kao odgovorna zbog odštete koju država, zbog izgubljenog sudskog spora, treba platiti austrijskoj bankarskoj grupaciji Hypo Group Alpe Adria, a koja se procjenjuje na oko 40 milijuna eura.

Odgovarajući na novinarske upite prilikom uručivanja donacije osječkoj Kliničkoj bolnici Mihaljević je samo kazao da je "pitanje upućeno na krivu adresu" te da Slavonska banka, kao članica Hypo grupe, ne želi davati nikakve izjave dok traje arbitražni postupak.

Nije želio komentirati ni novinarski upit je li Uprava banke od Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) dobila zahtjev za regresnom odštetom, u slučaju da država, zbog odluke Međunarodnog arbitražnog suda u Londonu, bude morala platiti odštetu Hypo-u, ponovivši kako "ne može ništa reći dok traje arbitražni postupak".

Naime, zbog nepravilnosti u financijskim izvješćima prilikom kupnje udjela u Slavonskoj banci austrijska je bankarska grupacija, nakon neuspjelog pokušaja rješavanja spora nagodbom mirnim putem, pokrenula arbitražni postupak pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Londonu, koji je za rješavanje spora nadležan po kupoprodajnom ugovoru.

DAB je tu arbitražu izgubio krajem 2007. godine, a austrijski su mediji ovih dana prenijeli vijest da će Hrvatska Hypo-u morati temeljem toga platiti odštetu od 40 milijuna eura.

Visinu odštete ne želi potvrditi niti jedna strana u sporu, a kako je jučer izjavio potpredsjednik Vlade Damir Polančec u tijeku su pregovori s Hypo-om o "kompromisnom rješenju", ali i arbitražni postupak zbog tzv. "regresnog potraživanja" kako bi se, ukoliko će DAB morati platiti odštetu, dio sredstava potraživao od Slavonske banke.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. rujan 2020 01:05