stdClass Object ( [id] => 1364567 [title] => Nema šanse da Turudić postane ne-tema, Zdravko Mamić nije skroz lupnuo kad se prozvao reformatorom hrvatskog pravosuđa [alias] => nema-sanse-da-turudic-postane-ne-tema-zdravko-mamic-nije-skroz-lupnuo-kad-se-prozvao-reformatorom-hrvatskog-pravosuda [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Demonštrancjun! “Ima dva slova N, ma ima tri, seronjo”, naruga se Roko Prč žandaru u “Malome mistu”. Oće li u Zagrebu bit više od tri demonštranta još ćemo vidit. Mislin na tri iljadice. Sve preko toga broja bit će za organizatore bingo. U početku su djelovali pomalo nesigurni u uspjeh, a onda su se vidno osokolili pa je prosvjed praktično počeo presicom dan ranije. Svi su se izredali pred novinarskim mikrofonima, adrenalin ih već nosi, smješkaju se... A još je, kao naručena, stigla i vijest da je policija u petak upala u Ministarstvo kulture.

Ova subota na Markovom trgu za opoziciju će bit pokazna vježba pred parlamentarne izbore. Ako ćemo sudit po kratkim obraćanjima javnosti, našli su u više točaka zajednički jezik, mada su pedantnijem slušatelju njihove razlike jasne. Vidljivo je i koliko neki od njih očajnički trebaju koalicije jer bez njih će uskoro nestati s govornica. Jasno je i da se neki tresu dok govori Katarina Peović misleći, valjda, da će zabrijati predaleko kako ona to već zna učiniti, s tim da je daljina relativan pojam. Ali O.K., danas je svečani početak izborne kampanje. HDZ je tom prigodom snimio promotivni spotić s premijerom u zaštitnoj kacigi. E pa, trebat će mu još zaštitne opreme, možda i ona protupožarna razbuktaju li se prosvjedi po glavnom gradu. A najavljuju ih liječnici, učitelji...

PONEDJELJAK: Milanovićeva vrhunska receptura za još jedan mandat

Opet smo već za vikend silovito utrčali u ovaj tjedan. Ima bit da su, od kada su nedjelje totalno neradne, svi malo više uz televizore, što su shvatili u uredništvima, a bogme i oni kojima je stalo da se pojave. Predsjednik Republike ispravno je odlučio da će, dok se peku galofak kokoši i kumpiri u pećnicama Hrvata, bit masu gledan pa je spremno odgovarao na pitanja novinarke taman toliko dugo da pečenje ne zagori. Kakva zabava je to bila! Hiperbole su odradile! Ili, kao što je i sam rekao, u nas se moraš skinuti do gola da te netko primijeti. Ta njegova taktika jasna je od početka. No, je li on predsjednik svih ukoliko je to uopće bitno pitanje jer zašto bi bio i tko je ikada rekao da bi to morao biti? Osim što to svakako službeno jest pa kome drago.

Ali trebaju li se s njim svi slagati, potpuno je drugi par postola. I zato je jedino točno da je Zoran Milanović predsjednik svih, ali ne u isto vrijeme i po istom pitanju. Nema njegove izjave na koju jednom neće ispaliti lijevi, a potpisati je desni i obrnuto. Jednom ga malo uzmu jedni, drugi put drugi. Među probisvijete i opuške, za ove s manje škole, vješto ubaci Erazma Rotterdamskog za ove s više, i to je to. I još naciju malo podigne jer odvali o stranim ministrima da su budale. Vrhunska receptura za ostat još jedan mandat na Pantovčaku. Nastave li se ovakve Milanovićeve nedjeljne mise, mogle bi se i SDP-u vratit rode.

---

image

Nema šanse da Ivan Turudić postane ne-tema

Damjan Tadić/Cropix
---

UTORAK: Vlada se trudi, ali nema šanse da Turudić postane ne-tema

Zanimljivo je kako se u nas stalno kotrlja neka procedura, al’ uvijek je prati nekoliko tumačenja. Možda je i opozicija mogla bit pažljivija kad je iščitavala zakone o izboru glavnog državnog odvjetnika. Tko naručuje sigurnosnu provjeru kandidata, važi li mu postojeća pet godina...? Sve vam se pobrkalo, jasno. Zapravo je sve to nebitno pored zdravih očiju i ušiju. Tip koji će biti zadužen da hapsi prijestupnike je lažov. Premijer je moćan i postavit će ga ondje gdje mu je najpotrebniji i više se tu nema što reći. Osim da Zdravko Mamić nije skroz lupnuo kad se prozvao reformatorom hrvatskog pravosuđa.

Do pred kraj ovog radnog tjedna Ivan Turudić bit će ulovljen u još jednoj laži trudom redakcije RTL-a koji su iskopali arhivski Direkt gdje je gospodin sudac gostovao. Ne, ne i ne..., odgovorio je na pitanje viđa li se s Mamićem, a netom ranije izašao je iz njegova auta. Toliko je to već tragikomično da nisam iščekala četvrtak pod koji bi ovo spadalo napisat.

Inače, cijeli tjedan iz Vlade se, prilično neuspješno, trude da nas malo maknu s pravosudne teme pa nam uvaljuju priče o obaveznom vojnom roku. Ipak, nema šanse da tema Turudić postane ne-tema. Jer, evo i suci je nastavljaju.

SRIJEDA: Pritužba koja će ostati na nivou (valentinovske) čestitke

Na Valentinovo, valjda, u znak ljubavi prema kolegi, predsjednik Visokog kaznenog suda zajedno s predsjednikom Vrhovnog suda, podnio je nadležnom sudačkom vijeću pritužbu protiv suca tog suda Ivana Turudića zbog povrede Kodeksa sudačke etike.

To će, doduše, kako su već mnogi stručnjaci pojasnili, ostati na nivou čestitke. Ma mogu ovi njegovi dojučerašnji kolege sa zakašnjelim refleksom njemu poslati i kitu cvijeća za koji mjesec, ništa od toga. Jer on će postati to što je naumio kako god.

Šansa da jednom ne bude na mjestu glavnog državnog odvjetnika jedino je u smjeni HDZ-a na sljedećim izborima. I u nekoj sljedećoj nazovidemokratskoj proceduri. To što ćemo svi mi zajedno s Turudićem možda čuti da je kršio etičke principe sudačke profesije, njemu samome, a ni onome tko ga protežira, ama baš ništa ne znači.

---

image

 Dok jedni podržavaju smjenu Roberta Jarnija s mjesta izbornika mlade reprezentacije, drugi su zgroženi oštrom sankcijom 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

ČETVRTAK: Sve bi s navijačima Hajduka bilo totalno šarmantno samo da nije...

Jedina tema koja je barem trećinu, ako ne i pola pučanstva, skrenula s izbora glavnog državnog odvjetnika je – balun! Jarni, Petković, klaunovi... Tko je tu za koga institucija, jesmo li obitelj i slično eskaliralo je u četvrtak, kad su opet otkopane sjekire sjevera i juga! Dok jedni podržavaju smjenu Roberta Jarnija s mjesta izbornika mlade reprezentacije, drugi su zgroženi oštrom sankcijom. Pitaju se zašto je HNS vijećao tri dana i zašto je taj potez povukao tek nakon istupa Bruna Petkovića uoči utakmice Dinama s Betisom.

Nasmijale su me tu večer reakcije Jerka Leke i Milana Stjelje u studiju Nove TV nakon izjava bivšeg Hajdukovog golmana Vladimira Balića. Na pitanje hoće li gledat utakmicu Dinama, ovako je odgovorio: “Neću gledati jer ne gledam ništa osim Hajduka. Vi morate znati da je Hajduk religija i nemojte očekivati od nas koji živimo ovaj klub i koji smo dio ovog kluba da navijamo za nekog drugog. Mi to nećemo niti ćemo ikad raditi niti je to navijač Hajduka radio”, kazao je Balić, a ova dvojica očigledno su načas blokali.

Sve bi s navijačima Hajduka bilo totalno šarmantno samo da nije onih potpisa Torcide ispod svega i svačega. Baš ovaj tjedan onaj fašistički mural, zbog kojeg je fizički napadnut predsjednik zadarskog SDP-a Daniel Radeta, nakon niza gradova, osvanuo je i u Splitu. Vrlo brzo je prebrisan, al’ vjerojatno zaludu, jer po zapovijedi se širi uokolo. “Glavni tajnik Europske komisije mi je odgovorio i nadam se da će to doći i do premijera Plenkovića. On je dobro upoznat o ovoj temi, ali je kukavica i ne želi se očitovati”, rekao je Radeta u jednom TV nastupu. Aha.

---

image

Kao naručena, stigla i vijest da je policija u petak upala u Ministarstvo kulture i medija

Ranko Šuvar/Cropix
---

PETAK: Eno ljudi tužiteljice Kovesi iz EPPO-a češljaju Ministarstvo kulture...

U toj Komisiji EU-a sjede Plenkovićeve prijateljice Fonderlajenica i Šuica, nema od toga ništa. Zato se možda možemo pouzdati u tužiteljicu Lauru Kovesi, koja ne preza ni od koga i eno njeni iz EPPO-a češljaju Ministarstvo kulture. Sumnja se, rekli su, u počinjenje subvencijske prijevare i korupcije na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. “Ove aktivnosti, čiji je cilj prikupljanje dokaza, odnose se na nekoliko hrvatskih državljana za koje se sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti na štetu financijskih interesa Europske unije”, izvijestili su. Evo nam i nje, Obuljen Koržinek Nine, ministrice fine. Kaže da će netko, ako je kriznu situaciju zloupotrijebio, odgovarat. Tvrdi i dalje da ukradeni novac nije iz Europske unije. Hm, malo se ne uklapa.

A Plenković pred novinarima govori ovo: “Svi su mi rekli da su u pitanju nacionalna, a ne europska sredstva. Ministricu sam pitao, i Bačića i ministra financija, jesu li ta sredstva europska ili nacionalna. Ne vidim razlog da bi mi netko rekao nešto što nije točno”.

Ha, ha, ha, ha, ne vidi on razloga da bi neki HDZ-ovac lagao! A onda je pred novinarima nervozno još i ovo rekao: “Nismo mi vesla sisali ovih osam godina, mi smo spasili hrvatske građane!” Jok, niste vesla nego naše novce. A mi smo sisali i sišemo sondu. I zato - demonštrancjun! “Formira se veliki šator, veći od Hasan-aginog!”, najavio je Milanović. Ovo je, inače, bio njegov uobičajeni metak u petak.

---

image

‘Formira se veliki šator, veći od Hasan-aginog!‘, najavio je Zoran Milanović. Ovo je, inače, bio njegov uobičajeni metak u petak

Damir Krajač/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ova subota na Markovom trgu za opoziciju će bit pokazna vježba pred parlamentarne izbore. Ako ćemo sudit po kratkim obraćanjima javnosti, našli su u više točaka zajednički jezik, mada su pedantnijem slušatelju njihove razlike jasne. Vidljivo je i koliko neki od njih očajnički trebaju koalicije jer bez njih će uskoro nestati s govornica... A eno i predsjednik Milanović reče da se ‘formira veliki šator, veći od Hasan-aginog!’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Ova subota na Markovom trgu za opoziciju će bit pokazna vježba pred parlamentarne izbore. Ako ćemo sudit po kratkim obraćanjima javnosti, našli su u više točaka zajednički jezik, mada su pedantnijem slušatelju njihove razlike jasne. Vidljivo je i koliko neki od njih očajnički trebaju koalicije jer bez njih će uskoro nestati s govornica... A eno i predsjednik Milanović reče da se ‘formira veliki šator, veći od Hasan-aginog!’ Pretres tjedna 2 0 8277 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-16 15:36:28 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-16 16:48:05 [modified_by] => 3207 [publish_up] => 2024-02-16 16:48:05 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Ova subota na Markovom trgu za opoziciju će bit pokazna vježba pred parlamentarne izbore. Ako ćemo sudit po kratkim obraćanjima javnosti, našli su u više točaka zajednički jezik, mada su pedantnijem slušatelju njihove razlike jasne. Vidljivo je i kol [metadata] => robots= author= title=Nema šanse da Turudić postane ne-tema, Zdravko Mamić nije skroz lupnuo kad se prozvao reformatorom hrvatskog pravosuđa page_title=Nema šanse da Turudić postane ne-tema, Zdravko Mamić nije skroz lupnuo kad se prozvao reformatorom hrvatskog pravosuđa [metakey] => pretres tjedna, prosvjed u zagrebu, opozicija, Ivan Turudić, andrej plenković, zoran milanović, Nina Obuljen Koržinek, zdravko mamić, Robert Jarni, torcida mural [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/16\/26523881.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/16\/26582057.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/16\/24040300.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/16\/26452756.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/16\/26582259.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/16\/26482569.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ranko \u0160uvar\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Duje Klari\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Demon\u0161trancjun!\u00a0 O\u0107e li u Zagrebu bit vi\u0161e od tri demon\u0161tranta jo\u0161 \u0107emo vidit. Mislin na tri iljadice. Sve preko toga broja bit \u0107e za organizatore bingo<\/p>","

\u00a0Dok jedni podr\u017eavaju smjenu Roberta Jarnija s mjesta izbornika mlade reprezentacije, drugi su zgro\u017eeni o\u0161trom sankcijom\u00a0<\/p>","

\u00a0Zdravko Mami\u0107, reformator hrvatskog pravosu\u0111a?<\/p>","

\u2018Formira se veliki \u0161ator, ve\u0107i od Hasan-aginog!\u2018, najavio je Zoran Milanovi\u0107. Ovo je, ina\u010de, bio njegov uobi\u010dajeni metak u petak<\/p>","

Nema \u0161anse da Ivan Turudi\u0107 postane ne-tema<\/p>","

Kao naru\u010dena, stigla i vijest da je policija u petak upala u Ministarstvo kulture i medija<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26523881_1920.jpg":"1920x1080","k_26523881_1280.jpg":"1280x1280","k_26523881_1024.jpg":"1024x1024","k_26523881_640.jpg":"640x640","k_26523881_480.jpg":"480x480","k_26523881_340.jpg":"340x340","k_26523881_220.jpg":"220x220","o_26523881_1280.jpg":"1280x853","o_26523881_1024.jpg":"1024x682","o_26523881_640.jpg":"640x426","o_26523881_480.jpg":"480x320","o_26523881_340.jpg":"340x226","o_26523881_220.jpg":"220x146","h_26523881_1280.jpg":"1280x854","h_26523881_1024.jpg":"1024x683","h_26523881_640.jpg":"640x427","h_26523881_480.jpg":"480x320","h_26523881_340.jpg":"340x227","h_26523881_220.jpg":"220x147","pp_26523881_1280.jpg":"1280x1628","pp_26523881_1024.jpg":"1024x1303","pp_26523881_640.jpg":"640x814","pp_26523881_480.jpg":"480x611","pp_26523881_340.jpg":"340x432","pp_26523881_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1229","hd_26582057_1920.jpg":"1920x1080","k_26582057_1280.jpg":"1280x1280","k_26582057_1024.jpg":"1024x1024","k_26582057_640.jpg":"640x640","k_26582057_480.jpg":"480x480","k_26582057_340.jpg":"340x340","k_26582057_220.jpg":"220x220","o_26582057_1280.jpg":"1280x819","o_26582057_1024.jpg":"1024x655","o_26582057_640.jpg":"640x409","o_26582057_480.jpg":"480x307","o_26582057_340.jpg":"340x217","o_26582057_220.jpg":"220x140","h_26582057_1280.jpg":"1280x854","h_26582057_1024.jpg":"1024x683","h_26582057_640.jpg":"640x427","h_26582057_480.jpg":"480x320","h_26582057_340.jpg":"340x227","h_26582057_220.jpg":"220x147","pp_26582057_1280.jpg":"1280x1628","pp_26582057_1024.jpg":"1024x1303","pp_26582057_640.jpg":"640x814","pp_26582057_480.jpg":"480x611","pp_26582057_340.jpg":"340x432","pp_26582057_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1169","hd_24040300_1920.jpg":"1920x1080","k_24040300_1280.jpg":"1280x1280","k_24040300_1024.jpg":"1024x1024","k_24040300_640.jpg":"640x640","k_24040300_480.jpg":"480x480","k_24040300_340.jpg":"340x340","k_24040300_220.jpg":"220x220","o_24040300_1280.jpg":"1280x779","o_24040300_1024.jpg":"1024x623","o_24040300_640.jpg":"640x389","o_24040300_480.jpg":"480x292","o_24040300_340.jpg":"340x207","o_24040300_220.jpg":"220x133","h_24040300_1280.jpg":"1280x854","h_24040300_1024.jpg":"1024x683","h_24040300_640.jpg":"640x427","h_24040300_480.jpg":"480x320","h_24040300_340.jpg":"340x227","h_24040300_220.jpg":"220x147","pp_24040300_1280.jpg":"1280x1628","pp_24040300_1024.jpg":"1024x1303","pp_24040300_640.jpg":"640x814","pp_24040300_480.jpg":"480x611","pp_24040300_340.jpg":"340x432","pp_24040300_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26452756_1920.jpg":"1920x1080","k_26452756_1280.jpg":"1280x1280","k_26452756_1024.jpg":"1024x1024","k_26452756_640.jpg":"640x640","k_26452756_480.jpg":"480x480","k_26452756_340.jpg":"340x340","k_26452756_220.jpg":"220x220","o_26452756_1280.jpg":"1280x853","o_26452756_1024.jpg":"1024x682","o_26452756_640.jpg":"640x426","o_26452756_480.jpg":"480x320","o_26452756_340.jpg":"340x226","o_26452756_220.jpg":"220x146","h_26452756_1280.jpg":"1280x854","h_26452756_1024.jpg":"1024x683","h_26452756_640.jpg":"640x427","h_26452756_480.jpg":"480x320","h_26452756_340.jpg":"340x227","h_26452756_220.jpg":"220x147","pp_26452756_1280.jpg":"1280x1628","pp_26452756_1024.jpg":"1024x1303","pp_26452756_640.jpg":"640x814","pp_26452756_480.jpg":"480x611","pp_26452756_340.jpg":"340x432","pp_26452756_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26582259_1920.jpg":"1920x1080","k_26582259_1280.jpg":"1280x1280","k_26582259_1024.jpg":"1024x1024","k_26582259_640.jpg":"640x640","k_26582259_480.jpg":"480x480","k_26582259_340.jpg":"340x340","k_26582259_220.jpg":"220x220","o_26582259_1280.jpg":"1280x853","o_26582259_1024.jpg":"1024x682","o_26582259_640.jpg":"640x426","o_26582259_480.jpg":"480x320","o_26582259_340.jpg":"340x226","o_26582259_220.jpg":"220x146","h_26582259_1280.jpg":"1280x854","h_26582259_1024.jpg":"1024x683","h_26582259_640.jpg":"640x427","h_26582259_480.jpg":"480x320","h_26582259_340.jpg":"340x227","h_26582259_220.jpg":"220x147","pp_26582259_1280.jpg":"1280x1628","pp_26582259_1024.jpg":"1024x1303","pp_26582259_640.jpg":"640x814","pp_26582259_480.jpg":"480x611","pp_26582259_340.jpg":"340x432","pp_26582259_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26482569_1920.jpg":"1920x1080","k_26482569_1280.jpg":"1280x1280","k_26482569_1024.jpg":"1024x1024","k_26482569_640.jpg":"640x640","k_26482569_480.jpg":"480x480","k_26482569_340.jpg":"340x340","k_26482569_220.jpg":"220x220","o_26482569_1280.jpg":"1280x853","o_26482569_1024.jpg":"1024x682","o_26482569_640.jpg":"640x426","o_26482569_480.jpg":"480x320","o_26482569_340.jpg":"340x226","o_26482569_220.jpg":"220x146","h_26482569_1280.jpg":"1280x854","h_26482569_1024.jpg":"1024x683","h_26482569_640.jpg":"640x427","h_26482569_480.jpg":"480x320","h_26482569_340.jpg":"340x227","h_26482569_220.jpg":"220x147","pp_26482569_1280.jpg":"1280x1628","pp_26482569_1024.jpg":"1024x1303","pp_26482569_640.jpg":"640x814","pp_26482569_480.jpg":"480x611","pp_26482569_340.jpg":"340x432","pp_26482569_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8023475 Threads: 4 Questions: 1598275011 Slow queries: 4886673 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112493140 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/nema-sanse-da-turudic-postane-ne-tema-zdravko-mamic-nije-skroz-lupnuo-kad-se-prozvao-reformatorom-hrvatskog-pravosuda-1364567 [printLink] => /vijesti/hrvatska/nema-sanse-da-turudic-postane-ne-tema-zdravko-mamic-nije-skroz-lupnuo-kad-se-prozvao-reformatorom-hrvatskog-pravosuda-1364567?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 642739 [name] => pretres tjedna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-02 21:21:22 [main_article_id] => 0 [alias] => pretres-tjedna [link] => /tag/pretres-tjedna ) [1] => stdClass Object ( [id] => 513791 [name] => prosvjed u zagrebu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prosvjed-u-zagrebu [link] => /tag/prosvjed-u-zagrebu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 620549 [name] => opozicija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-16 19:55:38 [main_article_id] => 0 [alias] => opozicija [link] => /tag/opozicija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 243410 [name] => ivan turudić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-turudic [link] => /tag/ivan-turudic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 291508 [name] => Andrej Plenković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andrej-plenkovic [link] => /tag/andrej-plenkovic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 524521 [name] => Zoran Milanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zoran-milanovic [link] => /tag/zoran-milanovic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 292385 [name] => Nina Obuljen Koržinek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nina-obuljen-korzinek [link] => /tag/nina-obuljen-korzinek ) [7] => stdClass Object ( [id] => 393233 [name] => zdravko mamic [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravko-mamic [link] => /tag/zdravko-mamic ) [8] => stdClass Object ( [id] => 347688 [name] => Robert Jarni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => robert-jarni [link] => /tag/robert-jarni ) [9] => stdClass Object ( [id] => 748392 [name] => torcida mural [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-16 17:05:32 [main_article_id] => 0 [alias] => torcida-mural [link] => /tag/torcida-mural ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ova subota na Markovom trgu za opoziciju će bit pokazna vježba pred parlamentarne izbore. Ako ćemo sudit po kratkim obraćanjima javnosti, našli su u više točaka zajednički jezik, mada su pedantnijem slušatelju njihove razlike jasne. Vidljivo je i koliko neki od njih očajnički trebaju koalicije jer bez njih će uskoro nestati s govornica... A eno i predsjednik Milanović reče da se ‘formira veliki šator, veći od Hasan-aginog!’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nema šanse da Turudić postane ne-tema, Zdravko Mamić nije skroz lupnuo kad se prozvao reformatorom hrvatskog pravosuđa [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/16/26523881.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ranko Šuvar/Cropix [mainImageDesc] =>

Demonštrancjun!  Oće li u Zagrebu bit više od tri demonštranta još ćemo vidit. Mislin na tri iljadice. Sve preko toga broja bit će za organizatore bingo

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/16/26523881.jpg [title] =>

Demonštrancjun!  Oće li u Zagrebu bit više od tri demonštranta još ćemo vidit. Mislin na tri iljadice. Sve preko toga broja bit će za organizatore bingo

Ranko Šuvar/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/16/26582057.jpg [title] =>

 Dok jedni podržavaju smjenu Roberta Jarnija s mjesta izbornika mlade reprezentacije, drugi su zgroženi oštrom sankcijom 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/16/24040300.jpg [title] =>

 Zdravko Mamić, reformator hrvatskog pravosuđa?

Duje Klarič/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/16/26452756.jpg [title] =>

‘Formira se veliki šator, veći od Hasan-aginog!‘, najavio je Zoran Milanović. Ovo je, inače, bio njegov uobičajeni metak u petak

Damir Krajač/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/16/26582259.jpg [title] =>

Nema šanse da Ivan Turudić postane ne-tema

Damjan Tadić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/16/26482569.jpg [title] =>

Kao naručena, stigla i vijest da je policija u petak upala u Ministarstvo kulture i medija

Ranko Šuvar/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Demonštrancjun! “Ima dva slova N, ma ima tri, seronjo”, naruga se Roko Prč žandaru u “Malome mistu”. Oće li u Zagrebu bit više od tri demonštranta još ćemo vidit. Mislin na tri iljadice. Sve preko toga broja bit će za organizatore bingo. U početku su djelovali pomalo nesigurni u uspjeh, a onda su se vidno osokolili pa je prosvjed praktično počeo presicom dan ranije. Svi su se izredali pred novinarskim mikrofonima, adrenalin ih već nosi, smješkaju se... A još je, kao naručena, stigla i vijest da je policija u petak upala u Ministarstvo kulture.

Ova subota na Markovom trgu za opoziciju će bit pokazna vježba pred parlamentarne izbore. Ako ćemo sudit po kratkim obraćanjima javnosti, našli su u više točaka zajednički jezik, mada su pedantnijem slušatelju njihove razlike jasne. Vidljivo je i koliko neki od njih očajnički trebaju koalicije jer bez njih će uskoro nestati s govornica. Jasno je i da se neki tresu dok govori Katarina Peović misleći, valjda, da će zabrijati predaleko kako ona to već zna učiniti, s tim da je daljina relativan pojam. Ali O.K., danas je svečani početak izborne kampanje. HDZ je tom prigodom snimio promotivni spotić s premijerom u zaštitnoj kacigi. E pa, trebat će mu još zaštitne opreme, možda i ona protupožarna razbuktaju li se prosvjedi po glavnom gradu. A najavljuju ih liječnici, učitelji...

PONEDJELJAK: Milanovićeva vrhunska receptura za još jedan mandat

Opet smo već za vikend silovito utrčali u ovaj tjedan. Ima bit da su, od kada su nedjelje totalno neradne, svi malo više uz televizore, što su shvatili u uredništvima, a bogme i oni kojima je stalo da se pojave. Predsjednik Republike ispravno je odlučio da će, dok se peku galofak kokoši i kumpiri u pećnicama Hrvata, bit masu gledan pa je spremno odgovarao na pitanja novinarke taman toliko dugo da pečenje ne zagori. Kakva zabava je to bila! Hiperbole su odradile! Ili, kao što je i sam rekao, u nas se moraš skinuti do gola da te netko primijeti. Ta njegova taktika jasna je od početka. No, je li on predsjednik svih ukoliko je to uopće bitno pitanje jer zašto bi bio i tko je ikada rekao da bi to morao biti? Osim što to svakako službeno jest pa kome drago.

Ali trebaju li se s njim svi slagati, potpuno je drugi par postola. I zato je jedino točno da je Zoran Milanović predsjednik svih, ali ne u isto vrijeme i po istom pitanju. Nema njegove izjave na koju jednom neće ispaliti lijevi, a potpisati je desni i obrnuto. Jednom ga malo uzmu jedni, drugi put drugi. Među probisvijete i opuške, za ove s manje škole, vješto ubaci Erazma Rotterdamskog za ove s više, i to je to. I još naciju malo podigne jer odvali o stranim ministrima da su budale. Vrhunska receptura za ostat još jedan mandat na Pantovčaku. Nastave li se ovakve Milanovićeve nedjeljne mise, mogle bi se i SDP-u vratit rode.

---

image

Nema šanse da Ivan Turudić postane ne-tema

Damjan Tadić/Cropix
---

UTORAK: Vlada se trudi, ali nema šanse da Turudić postane ne-tema

Zanimljivo je kako se u nas stalno kotrlja neka procedura, al’ uvijek je prati nekoliko tumačenja. Možda je i opozicija mogla bit pažljivija kad je iščitavala zakone o izboru glavnog državnog odvjetnika. Tko naručuje sigurnosnu provjeru kandidata, važi li mu postojeća pet godina...? Sve vam se pobrkalo, jasno. Zapravo je sve to nebitno pored zdravih očiju i ušiju. Tip koji će biti zadužen da hapsi prijestupnike je lažov. Premijer je moćan i postavit će ga ondje gdje mu je najpotrebniji i više se tu nema što reći. Osim da Zdravko Mamić nije skroz lupnuo kad se prozvao reformatorom hrvatskog pravosuđa.

Do pred kraj ovog radnog tjedna Ivan Turudić bit će ulovljen u još jednoj laži trudom redakcije RTL-a koji su iskopali arhivski Direkt gdje je gospodin sudac gostovao. Ne, ne i ne..., odgovorio je na pitanje viđa li se s Mamićem, a netom ranije izašao je iz njegova auta. Toliko je to već tragikomično da nisam iščekala četvrtak pod koji bi ovo spadalo napisat.

Inače, cijeli tjedan iz Vlade se, prilično neuspješno, trude da nas malo maknu s pravosudne teme pa nam uvaljuju priče o obaveznom vojnom roku. Ipak, nema šanse da tema Turudić postane ne-tema. Jer, evo i suci je nastavljaju.

SRIJEDA: Pritužba koja će ostati na nivou (valentinovske) čestitke

Na Valentinovo, valjda, u znak ljubavi prema kolegi, predsjednik Visokog kaznenog suda zajedno s predsjednikom Vrhovnog suda, podnio je nadležnom sudačkom vijeću pritužbu protiv suca tog suda Ivana Turudića zbog povrede Kodeksa sudačke etike.

To će, doduše, kako su već mnogi stručnjaci pojasnili, ostati na nivou čestitke. Ma mogu ovi njegovi dojučerašnji kolege sa zakašnjelim refleksom njemu poslati i kitu cvijeća za koji mjesec, ništa od toga. Jer on će postati to što je naumio kako god.

Šansa da jednom ne bude na mjestu glavnog državnog odvjetnika jedino je u smjeni HDZ-a na sljedećim izborima. I u nekoj sljedećoj nazovidemokratskoj proceduri. To što ćemo svi mi zajedno s Turudićem možda čuti da je kršio etičke principe sudačke profesije, njemu samome, a ni onome tko ga protežira, ama baš ništa ne znači.

---

image

 Dok jedni podržavaju smjenu Roberta Jarnija s mjesta izbornika mlade reprezentacije, drugi su zgroženi oštrom sankcijom 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

ČETVRTAK: Sve bi s navijačima Hajduka bilo totalno šarmantno samo da nije...

Jedina tema koja je barem trećinu, ako ne i pola pučanstva, skrenula s izbora glavnog državnog odvjetnika je – balun! Jarni, Petković, klaunovi... Tko je tu za koga institucija, jesmo li obitelj i slično eskaliralo je u četvrtak, kad su opet otkopane sjekire sjevera i juga! Dok jedni podržavaju smjenu Roberta Jarnija s mjesta izbornika mlade reprezentacije, drugi su zgroženi oštrom sankcijom. Pitaju se zašto je HNS vijećao tri dana i zašto je taj potez povukao tek nakon istupa Bruna Petkovića uoči utakmice Dinama s Betisom.

Nasmijale su me tu večer reakcije Jerka Leke i Milana Stjelje u studiju Nove TV nakon izjava bivšeg Hajdukovog golmana Vladimira Balića. Na pitanje hoće li gledat utakmicu Dinama, ovako je odgovorio: “Neću gledati jer ne gledam ništa osim Hajduka. Vi morate znati da je Hajduk religija i nemojte očekivati od nas koji živimo ovaj klub i koji smo dio ovog kluba da navijamo za nekog drugog. Mi to nećemo niti ćemo ikad raditi niti je to navijač Hajduka radio”, kazao je Balić, a ova dvojica očigledno su načas blokali.

Sve bi s navijačima Hajduka bilo totalno šarmantno samo da nije onih potpisa Torcide ispod svega i svačega. Baš ovaj tjedan onaj fašistički mural, zbog kojeg je fizički napadnut predsjednik zadarskog SDP-a Daniel Radeta, nakon niza gradova, osvanuo je i u Splitu. Vrlo brzo je prebrisan, al’ vjerojatno zaludu, jer po zapovijedi se širi uokolo. “Glavni tajnik Europske komisije mi je odgovorio i nadam se da će to doći i do premijera Plenkovića. On je dobro upoznat o ovoj temi, ali je kukavica i ne želi se očitovati”, rekao je Radeta u jednom TV nastupu. Aha.

---

image

Kao naručena, stigla i vijest da je policija u petak upala u Ministarstvo kulture i medija

Ranko Šuvar/Cropix
---

PETAK: Eno ljudi tužiteljice Kovesi iz EPPO-a češljaju Ministarstvo kulture...

U toj Komisiji EU-a sjede Plenkovićeve prijateljice Fonderlajenica i Šuica, nema od toga ništa. Zato se možda možemo pouzdati u tužiteljicu Lauru Kovesi, koja ne preza ni od koga i eno njeni iz EPPO-a češljaju Ministarstvo kulture. Sumnja se, rekli su, u počinjenje subvencijske prijevare i korupcije na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. “Ove aktivnosti, čiji je cilj prikupljanje dokaza, odnose se na nekoliko hrvatskih državljana za koje se sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti na štetu financijskih interesa Europske unije”, izvijestili su. Evo nam i nje, Obuljen Koržinek Nine, ministrice fine. Kaže da će netko, ako je kriznu situaciju zloupotrijebio, odgovarat. Tvrdi i dalje da ukradeni novac nije iz Europske unije. Hm, malo se ne uklapa.

A Plenković pred novinarima govori ovo: “Svi su mi rekli da su u pitanju nacionalna, a ne europska sredstva. Ministricu sam pitao, i Bačića i ministra financija, jesu li ta sredstva europska ili nacionalna. Ne vidim razlog da bi mi netko rekao nešto što nije točno”.

Ha, ha, ha, ha, ne vidi on razloga da bi neki HDZ-ovac lagao! A onda je pred novinarima nervozno još i ovo rekao: “Nismo mi vesla sisali ovih osam godina, mi smo spasili hrvatske građane!” Jok, niste vesla nego naše novce. A mi smo sisali i sišemo sondu. I zato - demonštrancjun! “Formira se veliki šator, veći od Hasan-aginog!”, najavio je Milanović. Ovo je, inače, bio njegov uobičajeni metak u petak.

---

image

‘Formira se veliki šator, veći od Hasan-aginog!‘, najavio je Zoran Milanović. Ovo je, inače, bio njegov uobičajeni metak u petak

Damir Krajač/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ranko Šuvar/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Duje Klarič/Cropix Damir Krajač/Cropix Damjan Tadić/Cropix Ranko Šuvar/Cropix
Ranko Šuvar/Cropix

Demonštrancjun!  Oće li u Zagrebu bit više od tri demonštranta još ćemo vidit. Mislin na tri iljadice. Sve preko toga broja bit će za organizatore bingo

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

 Dok jedni podržavaju smjenu Roberta Jarnija s mjesta izbornika mlade reprezentacije, drugi su zgroženi oštrom sankcijom 

Duje Klarič/Cropix

 Zdravko Mamić, reformator hrvatskog pravosuđa?

Damir Krajač/Cropix

‘Formira se veliki šator, veći od Hasan-aginog!‘, najavio je Zoran Milanović. Ovo je, inače, bio njegov uobičajeni metak u petak

Damjan Tadić/Cropix

Nema šanse da Ivan Turudić postane ne-tema

Ranko Šuvar/Cropix

Kao naručena, stigla i vijest da je policija u petak upala u Ministarstvo kulture i medija

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/nema-sanse-da-turudic-postane-ne-tema-zdravko-mamic-nije-skroz-lupnuo-kad-se-prozvao-reformatorom-hrvatskog-pravosuda-1364567 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=52d6a2cd4a6ca1ea0ff7922f7475f2a15ee72e19 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nema+%C5%A1anse+da+Turudi%C4%87+postane+ne-tema%2C+Zdravko+Mami%C4%87+nije+skroz+lupnuo+kad+se+prozvao+reformatorom+hrvatskog+pravosu%C4%91a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnema-sanse-da-turudic-postane-ne-tema-zdravko-mamic-nije-skroz-lupnuo-kad-se-prozvao-reformatorom-hrvatskog-pravosuda-1364567 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnema-sanse-da-turudic-postane-ne-tema-zdravko-mamic-nije-skroz-lupnuo-kad-se-prozvao-reformatorom-hrvatskog-pravosuda-1364567 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ova subota na Markovom trgu za opoziciju će bit pokazna vježba pred parlamentarne izbore. Ako ćemo sudit po kratkim obraćanjima javnosti, našli su u više točaka zajednički jezik, mada su pedantnijem slušatelju njihove razlike jasne. Vidljivo je i koliko neki od njih očajnički trebaju koalicije jer bez njih će uskoro nestati s govornica... A eno i predsjednik Milanović reče da se ‘formira veliki šator, veći od Hasan-aginog!’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPretres tjedna

Nema šanse da Turudić postane ne-tema, Zdravko Mamić nije skroz lupnuo kad se prozvao reformatorom hrvatskog pravosuđa

Piše Silvana Uzinić
16. veljače 2024. - 17:48
Demonštrancjun!  Oće li u Zagrebu bit više od tri demonštranta još ćemo vidit. Mislin na tri iljadice. Sve preko toga broja bit će za organizatore bingoRanko Šuvar/Cropix

Demonštrancjun! “Ima dva slova N, ma ima tri, seronjo”, naruga se Roko Prč žandaru u “Malome mistu”. Oće li u Zagrebu bit više od tri demonštranta još ćemo vidit. Mislin na tri iljadice. Sve preko toga broja bit će za organizatore bingo. U početku su djelovali pomalo nesigurni u uspjeh, a onda su se vidno osokolili pa je prosvjed praktično počeo presicom dan ranije. Svi su se izredali pred novinarskim mikrofonima, adrenalin ih već nosi, smješkaju se... A još je, kao naručena, stigla i vijest da je policija u petak upala u Ministarstvo kulture.

Ova subota na Markovom trgu za opoziciju će bit pokazna vježba pred parlamentarne izbore. Ako ćemo sudit po kratkim obraćanjima javnosti, našli su u više točaka zajednički jezik, mada su pedantnijem slušatelju njihove razlik...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 06:00