StoryEditorOCM
Hrvatskastabilnost

Ministar Filipović: ‘Ne očekujem prevelike šokove što se tiče cijene energenata. Građani će imati mirnu zimu‘

Piše Hina
8. rujna 2023. - 17:20

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je u petak kako ne očekuje nikakve šokove vezane uz cijene energenata ove zime, te da će građani po pitanju toga imati sigurnu zimu, kao i lani.

"Ne očekujem nikakve prevelike šokove što se tiče cijene energenata", kazao je Filipović na Danu Hrvatskih voda, odgovarajući na upit novinara što očekuje po pitanju cijena energenata ove jeseni.

Kako je dodao, ako se uzme cijena struje "day ahead", ona je sada 109 eura po megavatsatu (MWh), zadnji kvartal ove godine će biti oko 120 eura po MWh, a prognozira se da će u prvom kvartalu sljedeće godine biti 140 eura, dok su prošle godine cijene bilo puno veće nego u odnosu na ove navedene.

image

Davor Filipović

Goran Mehkek/Cropix

"Također, što se tiče cijene plina, zadnji kvartal se prognozira da će biti oko 50 eura po MWh, a prvi kvartal iduće godine oko 60 eura. Naravno, to su prognoze, cijene se mijenjau ovisno o tržištu i vremenskim uvjetima", naveo je Filipović.

Kako je istaknuo, građani će, kao i lani, imati sigurnu zimu, te je najavio da će Vlada idući tjedan predstaviti novi paket mjera za pomoć najugroženijima, koji će ići u smjeru "snažne podrške građanima i gospodarstvu". Nije htio govoriti o detaljima, kazavši da su sve opcije vezane uz te mjere još na stolu i da se razmatraju

Filipović je na višekratne upite novinara o tome može li sadašnji čelnik HEP-a Frane Barbarić voditi tu kompaniju, budući da mediji pišu da USKOK provodi više izvida u vezi njega, odgovorio da ne može komentirati izvide, a da je najvažnije da građani imaju stabilne cijene energenata, koje se neće povećavati niti u razdoblju ispred nas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:33