StoryEditor
HrvatskaFOND IZGUBIO SPOR

Milijuni u azbestnoj prašini: država platila sanaciju otpada iz ‘Salonita‘, a ne zna je li ikad odrađena

1. srpnja 2020. - 18:46
Jakov Prkić/Hanza Media

Je li Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na čelu s tadašnjim direktorom Vinkom Mladineom, od 2006. do 2009. godine uložio 67,1 milijun kuna u sanaciju vranjičke Kave, na kojoj je igralište Nogometnog kluba "Omladinac", od azbestnog otpada?

Naime, u mandatu HDZ-ove Vlade predvođene Ivom Sanaderom, Fond je tih 67,1 milijun kuna državnog novca, po vlastitim tvrdnjama, isplatio raznim tvrtkama, ali i radnicima "Salonita" u stečaju i sindikalnim čelnicima za rad na čišćenju.

No, otkada je državna institucija 2010. podnijela tužbu protiv propale tvornice azbestnih proizvoda, od koje je tražila da joj nadoknadi taj iznos, Fond ni u prvom ni u drugom stupnju postupka nije uspio dokazati da su radovi na sanaciji Kave uistinu obavljeni, odnosno koliko je novca utrošeno ako su i odrađeni.

Cilj je tužbe, među ostalim, bio da država na ime potraživanja za sanaciju upiše više desetaka milijuna "teško" založno pravo na bivšu tvornicu smještenu uz more, i to na temelju Izmjena i dopuna Zakona o zaštiti okoliša iz 2009. godine koje je potpisao Luka Bebić (HDZ), tadašnji predsjednik Hrvatskog sabora.

Najveće stavke sanacije su 43,6 milijuna kuna za izvođenje radova i 20,2 milijuna kuna za radnike "Salonita" u stečaju, nakon čega slijedi 47.364 kune za građevinski nadzor, 467.260 kuna za projektnu dokumentaciju, 170.116 kuna za tehnološki nadzor, 128.863 kune za troškove mjerenja radnog okoliša, te 2,2 milijuna kuna ostalih troškova.

image
Veljko Martinović/ARHIV SD

No, Fond u sudski spis nije dostavio glavni projekt po kojem se obavljala sanacija. Nedostaju i privremene i okončane situacije ovjerene od stručnog i građevinskog nadzora, kao i građevinska knjiga.

Fond također nije uspio dokazati da se iznos koji je išao za radnike nije odnosio i na zbrinjavanje otpada unutar tvorničkog kruga i na deponiju Mravinačka kava budući da se tužba odnosila samo na sanaciju u Vranjicu.

Zbog toga je Trgovački sud u Splitu prije četiri godine nepravomoćno presudio da ​nema dostatne dokumentacije koja bi opravdala investiciju tolike vrijednosti, te da je zahtjev Fonda da mu "Salonit" u stečaju nadoknadi 67,1 milijun kuna – neosnovan! Sada je to potvrdio i Visoki trgovački sud, što znači da je državna institucija pravomoćno izgubila skupi spor.

Na kraju Fond mora "Salonitu" platiti 813.825 kuna odvjetničkih troškova, te još 896.565 kuna tvrtkama koje su bile umješači na strani propale tvornice, među kojima je i tvrtka "Robson Holding", koja je povezana s Jozom Ćurkovićem, bivšim vlasnikom vranjičke tvornice.

Evo zašto Fond nije uspio u zahtjevu za povratom novčanih sredstava uloženih u sanaciju odlagališta azbestnog otpada – u obrazloženju sud ističe da tužitelj nije uspio dokazati da su radovi na sanaciji Kave obavljeni, kao ni koja bi bila njihova stvarna vrijednost, ni pretpostavke odgovornosti za štetu.

image
ANTE ČIZMIĆ/HANZA MEDIA

Svoju odluku obrazlaže navodeći da Fond tvrdi da se tužbeni zahtjev temelji na glavnom projektu sanacije iz lipnja 2008. godine i njegovoj dopuni s konačnim rješenjem, a onda ističe da projekt nije dostavljen sudu tijekom postupka, da Fond nadalje tvrdi da je građevinski nadzor sadržavao ovjeru i kontrolu vođenja građevinskog dnevnika, a da u nastavku navodi da ne postoji popratna dokumentacija koja se odnosi na poslove nadzora, kao ni ona koja bi potvrdila odgovaraju li zaista ugovoreni poslovi izvršenim radovima.

Fond je navodio da je država u ime "Salonita" uložila novac u sanaciju tvorničkog kruga u koji se desetljećima odlagao otpad opasan za okoliš i zdravlje ljudi, i da tvrtka nije sanirala odlagalište iako je to bila dužna.

Državna institucija također navodi da je saborski Odbor za zaštitu okoliša na sjednici 27. lipnja 2008. donio zaključak o problematici onečišćenja azbestom u Hrvatskoj, kojim je zadužio Ministarstvo zaštite okoliša da provedu hitnu i stručnu sanaciju vranjičke Kave na kojoj se nalazi nogometno igralište, tvornice "Salonit" u stečaju i Mravinačke kave, sukladno navedenom zaključku, te da je Fond sukladno tome poduzeo sve pripremne i izvršene radnje.

Odlaganje uz dopuštenje


U presudi se spominje da je "Salonit" odlagao azbestni otpad u Kavi do 1979. godine, kada je to odlagalište sanirao svojim sredstvima i kada je uređeno igralište NK "Omladinac", koje je u vlasništvu Grada Solina.

Pretpostavlja se da je poduzeće "Antiša Vučičić" iz sustava "Dalmacijacementa" kao pravni prethodnik "Salonita" na tom mjestu odlagalo otpad uz dopuštenje lokalne vlasti, odnosno tadašnje Općine Split.

Radnicima na račun ‘sjela‘ 20,2 milijuna kuna


– Fond je radnicima "Salonita" isplatio 20.242.261 kunu, koji se iznos nikako ne može dovesti u vezu onim koji je Fond odobravao i isplaćivao na temelju odluka koje su se izričito odnosile na troškove sanacije nogometnog igrališta "Omladinac" u Vranjicu – navodi sud.

Visoki trgovački sud napominje da je splitski sud pravilno zaključio kako nije razvidno na temelju kojeg je određenog posla određivana plaća radnicima za navedeno razdoblje:

– Troškovi se ne odnose za plaće djelatnika "Salonita" na sanaciji vranjičke Kave, nego je razvidno da je tužitelj u navedene troškove obračunao sveukupne troškove sanacije, kako to proizlazi iz odluka iz 2006. nadalje, posebno što ne postoje dokazi iz kojih bi bio razvidno odgovaraju li zaista troškovi koje Fond potražuje vrijednosti odrađenog posla za koji su radnici bili plaćeni i u kojoj visini.

Izdvojeno

21. srpanj 2020 16:11