StoryEditorOCM
Hrvatskadajte im da (za)rade

Kako doskočiti zabrani rada praznicima i blagdanima? Udruga Glas poduzetnika uputila apel gradonačelnicima i načelnicima

Piše Vijesti SD
8. kolovoza 2023. - 09:24

Udruga Glas poduzetnika uputila je javni apel svim gradonačelnicima i načelnicima da omoguće rad svim poduzetnicima koji žele raditi nedjeljama, praznicima i blagdanima.

Njihov poziv prenosimo u cijelosti:

‘Udruga Glas poduzetnika poziva gradonačelnike i načelnike općina u RH da za blagdan Velike Gospe proglase manifestacije ili sajamske dane u svojim gradovima i općinama kako bi poduzetnici iz sektora trgovine mogli raditi.

Naime, nastavno na odredbe Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini koje su stupile na snagu 1. srpnja 2023.g., a kojima se zabranjuje rad nedjeljom i blagdanom te kojima se ograničava radno vrijeme trgovina, uz mogućnost korištenja 16 radnih nedjelja godišnje, a koje se ne mogu koristiti blagdanima, imali smo prilike vidjeti na Dan domovinske zahvalnosti 5.kolovoza da je takav zakon nebulozan i šteti poslovanju velikom broju poduzetnika u sektoru trgovine.

Mnogi gradovi na našoj obali poput recimo Grada Hvara ili Općine Podgora koji su donijeli Odluku kojom se u svrhu promidžbeno - turističkih aktivnosti 5. i 15. kolovoza 2023. proglašavaju sajamskim danima na njihovom području te na taj način omogućili prigodnu prodaju na kioscima, štandovima i sličnim objektima kao sastavni dio sajamskih događanja, te barem dijelu poduzetnika omogućio rad koji može započeti od 9:00 i završiti do 24:00 sata.

“Ovaj zakon najviše utječe na male obrtnike i poduzetnike kojima je svaki dan rada bitan, a naročito u vrijeme sezone. UGP je protiv bilo kakve zabrane rada, te smatramo da to treba biti stvar izbora. Drago nam je da su neki gradovi i općine prepoznali i poslušali svoje sugrađane koji žele raditi te im Odlukama o sajamskim danima to omogućili, nadamo se da će i drugi slijediti njihov primjer.” - izjavila je Branka Prišlić, glavna tajnica UGP-a.

Udruga Glas poduzetnika organizirala je i okupila svoje članove čije je poslovanje pogođeno izmjenama i dopunama Zakona o trgovini te podnijela Ustavnom sudu Prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona s Ustavom u odnosu na zakonske odredbe izmjena i dopuna Zakona o trgovini koje se tiču zabrane rada nedjeljom i blagdanom, kao i određivanja maksimalnog broja radnih sati pojedine trgovine.

Dok se čeka ocjena ustavnosti Zakona o trgovini, apeliramo na gradove i općine da omoguće poduzetnicima da zarade svoje plaće i posluju bez ograničenja.‘, poručuju iz udruge Glas poduzetnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:34