StoryEditorOCM
Hrvatskaposlušali pantovčak

Ivan Anušić: ‘Usvojili smo Milanovićev prijedlog oko imenovanja novog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH‘

Piše Hina
29. veljače 2024. - 16:29
Zagreb, 290224. NSK, Ulica Hrvatske bratske zajednice. Odrzana 289. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na fotografiji: Ivan Anusic, izjava za medije nakon sjednice Vlade.Damir Krajac/Cropix

Postignut je dogovor s Pantovčakom oko imenovanja novog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala Tihomira Kundida, a potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić rekao je u četvrtak kako su usvojili prijedlog predsjednika Republike.

"Taj razgovor je obavljen prije nekoliko dana. Suradnici iz kabineta i ja smo razgovarali s predsjednikom Milanovićem i s njegovim suradnicima o budućem kandidatu za načelnika Glavnog stožera OS RH. Usvojili smo prijedlog predsjednika Milanovića", rekao je Anušić.

Vlada je danas na sjednici donijela odluku, i prijedlog kandidature generala Kundida za načelnika Glavnog stožera OS RH bit će upućen sutra u 10 na saborski Odbor za obranu.

Nakon saborskog Odbora upućuje se prijedlog Vladi, koji ona potom upućuje predsjedniku RH Zoranu Milanoviću koji donosi odluku, a nakon toga slijedi tehnička procedura primopredaje dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH između admirala Roberta Hranja i generala Kundida.

Na pitanje jesu li izrazili želju Vlade o tome da bi se za ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) u idućem mandatu također trebao imenovati aktualni šef Daniel Markić, ministar Anušić je odgovorio kako je i ta tema bila otvorena te su se i tu usuglasili.

Na novinarsko pitanje jesu li dobili ‘garancije od Pantovčaka‘ da će to tako i biti što se tiče šefa SOA-e, ministar obrane Anušić je rekao kako garanciju u nekakvom pisanom smislu nisu dobili.

"Razgovarali smo i kroz razgovore smo te teme otvarali i dogovarali se. Mislim da je to dovoljno, da smo na dovoljno ozbiljnoj razini da s takvim ljudima kroz razgovor možemo računati na ono što smo dogovorili", istaknuo je Anušić.

Ta procedura rješavat će kada Markiću istekne mandat 6. svibnja.

Na ponovljena pitanja o izborim ministar ponovio - sve će biti u okvirima zakona i ustavnih rokova

Na pisanja medija da se Opći (izvještajni) sabor HDZ-a s lipnja premjestio na ožujak te pitanje ‘znači li to da se saborski zastupnici nakon 22. ožujka ne vraćaju u klupe i da u svibnju idemo na izbore‘, Anušić je novinarima ponovio kako datum izbora ili datum raspuštanja Sabora još nisu potvrđeni.

Upitan ‘zašto u vladajućoj stranci toliko odugovlače‘ s tom odlukom, ministar je rekao kako - ne odugovlače.

"Sve što ćemo napraviti bit će u okvirima zakona i ustavnih rokova. Nema odugovlačenja ni o čemu, zakonski moraju biti do devetog mjeseca, do devetog mjeseca će izbori i biti", poručio je.

Istaknuo je kako će se sve saznati na vrijeme kako bi se svi - stranke, javnost, mediji - mogli pripremiti.

Upitan je li potvrđeno da je Opći sabor HDZ-a prebačen na ožujak, odgovorio je kako nije.

"To su datumi o kojima se špekulira, nije ništa potvrđeno", rekao je Anušić, istaknuvši kako se to i ne mora održati 17. ožujka kao što su pisali mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:25