StoryEditor
Hrvatskadostupnost do stana

Hoće li nova Vlada pokazati više sluha za inicijativu ugradnje dizala u zgrade? ‘Hrvatska može i mora naći način da pomogne desecima tisuća građana‘

2. srpnja 2020. - 21:08
Joško Ponoš/HANZA MEDIA

Hoće li nova hrvatska Vlada pokazati više sluha za inicijativu umirovljeničkih udruga ugradnje dizala u stambene zgrade kroz program “Dostupnost do stana” i sufinanciranje iz EU fondova? Na to pitanje Želimir Manenica iz Koordinacijskog odbora društava i udruga umirovljenika HP i HT, koji je prije četiri godine pokrenuo ovaj program, odgovara kako sve ovisi koja će Vlada doći u Banske dvore.

U protekle četiri godine umirovljeničke udruge nisu imale sreće u komunikaciji s Vladom i resornim Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije. U više navrata pisali su i premijeru Andreju Plenkoviću, ove godine krajem siječnja i ponovno koncem lipnja. Odgovor nisu dobili.

Još u startu ove inicijative zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, koja podržava realizaciju programa, dobila je potvrdan odgovor iz tadašnje Junckerove komisije o mogućnosti sufinanciranja iz EU fondova, ove godine ponovno je uputila pitanje Komisiji o rješavanju mobilnosti i pristupačnosti u okviru Europskog zelenog plana s obzirom da je zacrtano kako bi EU i države članice trebali sudjelovati u ‘valu obnove’ javnih i privatnih zgrada.

- U RH postoji 16.804 evidentiranih zgrada koje nemaju dizala. Umirovljenik koji živi na trećem katu takve zgrade, u godinu dana prijeđe gotovo trideset tisuća stepenica. Kad godine i bolest učine svoje, ti ljudi praktički postaju zatočenici svojih stanova – kaže Biljana Borzan dodajući kako je anketa koju je krajem 2018. provela udruga umirovljenika HP i HT pokazala kako su suvlasnici u 12 tisuća takvih zgrada izrazili interes za sudjelovanje u projektu.

Eurozastupnica naglašava i kako se europski i globalni trendovi skrbi za starije i osobe s invaliditetom već neko vrijeme odmiču od institucionalizacije, odnosno smještaja u razne domove, u korist života u zajednici.

- Prevencija institucionalizacije je mjera koja je prihvatljiva za financiranje iz strukturnih i investicijskih fondova EU. To je jasno iz odgovora na zastupničko pitanje kojeg sam 2016. dobila od Junckerove komisije te iz odgovora koji sam nedavno dobila od povjerenice Dalli iz trenutne Komisije. Uz to, u internim uputama za službenike Europske komisije koji se bave ovim pitanjem, stoji kako su među mjerama prihvatljivim za financiranje programi koji preveniraju institucionalizaciju te programi koji osobama s poteškoćama i posebnim potrebama omogućuju pristup stanovanju, obrazovanju, zapošljavanju, liječenju i rekreaciji. To znači da

Hrvatska može i mora naći način kako da zadovolji te uvjete i olakša život desecima tisuća građana, starijih, slabo pokretnih, osoba s invaliditetom i obitelji s malom djecom – kazuje Biljana Borzan naglašavajući i kako bi realizacija projekta rezultirala i direktnim gospodarskim benefitima za Hrvatsku jer bi se u ugradnji i održavanju dizala otvorila brojna radna mjesta.

Biljana Borzan smatra i kako je osim kroz strukturne fondove i Europski Zeleni plan prilika da se ovo pitanje počne rješavati na razini cijele Unije.

- Jedan od programa u Zelenom planu je tzv.„Renovacijski val“ čija je osnova energetska obnova zgrada, javnih, komercijalnih i stambenih, kako bi se smanjila potrošnja energije i emisije CO2. Radi se o jedinstvenoj prilici da se dostupnost postojećih javnih i privatnih zgrada za osobe s poteškoćama i invaliditetom stavi na agendu EU. Na tome radim kroz Parlament, a Vlada može kroz Vijeće također lobirati za taj cilj. Kao što se vidi iz odgovora povjerenice Dalli, Europska komisija je vrlo otvorena za taj prijedlog – ističe Biljana Borzan.

Želimir Manenica ističe višestruke koristi realizacije programa “Dostupnost do stana”, kojeg je u svoj program rada uvrstio i Europski Disability Forum, koji je preuzeo obvezu da ugradnja dizala bude jedna od podmjera tzv. renovacijskog vala EU. O tome piše i u posljednjem pismu premijeru Plenkoviću zalažući se da tehnička Vlada u skladu sa svojim nadležnostima i odlukama Europske komisije krene u ubrzano korištenje preostalih nemalih sredstava koji su na raspolaganju kroz operativni program u razdoblju 2014.-2020. za projekte koji služe jačanju zdravstvenog sustava i ekonomije.

- Sada, u 2020. po usvajanju Odluke Vlade RH o Programu, može se raditi na pregledu i snimanju pojedinih 16.804 stambenih višeetažnih građevina, u cilju utvrđivanja koje imaju tehničke uvjete za ugradnju dizala bilo unutar građevine ili panoramskog dizala. Adrese svake građevine u RH posjedujemo – piše Manenica premijeru Plenkoviću.

- Tehnička Vlada ima još dovoljno vremena da pokrene realizaciju ovog programa. Strašno je da se govori o pustim milijardama koje EU osigurava za Hrvatsku, a da se ignoriraju potrebe građana i da se sredstva ne koriste u punom iznosu koji nam je na raspolaganju. Itekako je važno i da se ta sredstva počmu čim prije koristiti u svrhu ugradnje dizala s maksimalnim udjelom sufinanciranja iz EU fondova od 85 posto jer u idućoj financijskoj perspektivi udio bespovratnih EU sredstava neće biti toliko izdašan- ističe Manenica.

Odgovor Europske komisije Biljani Borzan

Komisija se zalaže za stavljanje pitanja invaliditeta u središte relevantnih inicijativa Europskog Zelenog plana i za nastavak provedbe europskog stupa socijalnih prava, u skladu s Konvencijom UN-a o pravima osoba s invaliditetom.

Poboljšana održivost, posebice društvena održivost, korisna je osobama s invaliditetom. Obnova radi energetske učinkovitosti izvrsna je prilika za poboljšanje pristupačnosti zgrada, što se odražava u prilozima preporukama o obnovi i modernizaciji zgrada, te otvara nove mogućnosti zapošljavanja, među ostalim i u korist osoba s invaliditetom.

To je između ostaloga navedeno u odgovoru povjerenice za ravnopravnost Helene Dalli u ime Europske komisije

- U okviru fondova EU-a i programa InvestEU pristupačnost je prihvatljiva za financiranje i mora se uzeti u obzir u svim fazama pripreme i provedbe programa - stoji u odgovoru na upit Biljane Borzan.

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 17:51