StoryEditorOCM
Hrvatskalako ih je potrošiti

Je li točno pisati pet centa ili pet centi? Profesor Marko Alerić detaljno objasnio kako deklinirati novu valutu

Piše vijesti sd
16. kolovoza 2023. - 14:07
Za razliku od nekih drugih valuta, euro dobro čuva jezični oblik i vrijednost, osim uz broj jedan, piše se isto od dva do milijardu eura/Shutterstock

Već je osam i pol mjeseci prošlo od uvođenja eura kao valute u Hrvatskoj. Euro je nažalost sa sobom donio i poskupljenja, a neki ljudi još se nisu na njega potpuno navikli.

Pitanje druge vrste je znamo li pravilno deklinirati eure i cente, jer ako je valuta europska, jezik je naš, hrvatski, i treba se uklopiti u postojeći jezični sustav i pravila.

Jezične savjete kako deklinirati eure i cente dao je prof. dr. sc. Marko Alerić na kanalu "Jezikomat", i to uoči uvođenja eura. Naravno da njegovi savjeti vrijde i danas, čak su nam i manje apstraktni jer nam je euro postao bliži.

Prof. Alerić izlaganje je počeo usporedbom s deklinacijom - odnosno sklanjanjem ili propadanjem kroz padeže, kako se kaže - kuna i lipa, gdje one uz brojeve 2, 3 i 4 imaju oblik kune, odnosno lipe.

Za brojeve 5, 6, 7, 8 i 9 govori se i piše kuna, odnosno lipa.

Tako se, kaže profesor, dekliniraju centi: 1 cent, 2, 3 i 4 centa, 5, 6, 7, 8 i 9 centi.

Međutim, euro se sklanja drugačije i od centi, kao i od kuna i lipa. Osim jednog eura, svi ostali iznosi eura imaju isti oblik: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9... eura pa sve do milijuna ili milijarde, ovisno koliko iamte ili koliko vam treba.

Euro dakle nema dvojinu za brojeve 2, 3 i 4, kao ostale valute.

Iz savjeta prof. Alerića mogu se iščitati i financijski savjeti kao što su: "Ne smijemo zaboraviti ni cente, oni isto puno vrijede". Ili: "Centi nikada ne može biti više od sto jer će se onda pretvarati u eure. Što više centi, to više eura", poručio je profesor.

Euro dakle čvršće drži oblik i vrijednost i pametno je znati ga koristiti, kako financijski, tako i jezično. Bolje da propada kroz padeže nego kroz prste.

image

Prof. dr. Marko Alerić dao je jezične savjete u vezi s eurom

Biljana Blivajs/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 07:16