stdClass Object ( [id] => 1005312 [title] => Droga koju u Zagrebu obožavaju kod Splićana nije hit, a ‘uvozni dileri‘ pokušavaju proširiti novu supstancu: evo što se ‘troši‘ na splitskom području [alias] => droga-koju-u-zagrebu-obozavaju-kod-splicana-nije-hit-a-uvozni-dileri-pokusavaju-prosiriti-novu-supstancu-evo-sto-se-trosi-na-splitskom-podrucju [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Marihuana, amfetamin, poznatiji kao “speed” i heroin najviše se troše na splitskom području, zaključak je koji se može izvući iz podataka o zapljenama droga i uhićenjima dilera u prošloj godini.

Od početka do kraja 2019. godine na području PU splitsko-dalmatinske zaplijenjeno je 77 kilograma “trave” i 518 stabljiki indijske konoplje, zatim 9,5 kilograma amfetamina i 9,1 kilogram heroina.

I prema popisu broja osoba prijavljenih za dilanje određene droge najviše je prošle godine uhićeno uzgajivača i prodavača marihuane, ukupno 88 osoba. Sljedeći na listi su: amfetamin za čiju prodaju je prijavljeno trideset osoba te 28 uhićenih dilera heroina. Ukupno su ‘pala’ 186 dilera, od kojih su ostali prodavali MDMA, tzv. čisti ecstasy, njih 18, zatim kokain 17 osoba te jedan koji je prodavao ostale lijekove s popisa opojnih droga, ali nisu standardna sredstva konzumacije.I od ukupnog broja zapljena na području PU splitsko-dalmatinske kojih je bilo 1823, najveći broj otpada na marihuanu i indijsku konoplju: 1227 slučajeva.

Stanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji je preslik trenda u cijeloj Hrvatskoj, ali i Europi gdje je također kanabis glavna i najzastupljenija ilegalna droga. Amfetamini su i na njihovu području na drugom mjestu, a među opijatima najčešće se upotrebljava heroin, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Godina počela sa zapljenama

Najveće zapljene tijekom prošle godine krenule su već početkom siječnja kada su inspektori Službe kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske u stanu u Kaštel Starom našli 5632 tablete ecstasyja, koje su sadržavale više od 2,2 kilograma MDMA, zatim 635 grama marihuane, 125 grama MDMA u prahu te 15,5 grama heroina. Za držanje droge radi dilanja optužena je Josipa Bađun (33), upravna referentica iz Splita, koja je uzela u najam navedeni stan.

Tek joj slijedi suđenje na Općinskom sudu u Splitu, a brani se sa slobode od dana uhićenja jer otprije nije procesuirana zbog istovrsnih kaznenih djela.

Krajem istog mjeseca na području Šestanovca zaplijenjen je kilogram i pol heroina kod bračnog para Mirko (44) i Daliborka (37) Đerić iz Trebinja koju su drogu dovezli iz BiH. Sve su priznali pa su već u srpnju osuđeni na po godinu dana zatvora. Osim bezuvjetnog zatvora, dobili su po još godinu dana uvjetne kazne koja se neće izvršiti ako tijekom pet godina ne počine novo kazneno djelo. Nakon objave presude na Općinskom sudu u Splitu nad njima je ukinut istražni zatvor te su pušteni na slobodu. Oboje imaju i legalne poslove, Mirko kao taksist za privatnu firmu, a Daliborka kao kuharica u Studentskom centru. Za šverc droge su dobili 1000 eura, a kada su krenuli na put kod kuće su ostavili bebu od godinu dana.

Zadnji dan ožujka uhićen je I.G. (21) iz Drniša koji je u Splitu iznajmio dva stana i garažu za potrebe dilerskog posla. Inspektori Službe kriminaliteta droga uhitili su ga nakon što je u pokušaju bijega svojim Mercedesom B-klase udario u njihovo službeno vozilo. Mladom Drnišaninu su na području Solina prepriječili cestu i pokazali značke kako bi se zaustavio. Umjesto da uspori i stane, I.G. je ubrzao i Mercedesom udario u policijsko vozilo tolikom snagom da ga je odgurnuo u stranu. Projurio je prema Splitu, ali nije daleko došao jer je odmah nakon ulaska u grad uhićen. Zatražen je sudski nalog nakon čega je obavljena pretraga garaže na Pazdigradu te stanova na Ravnim njivama i Brdima koje I.G. ima u najmu.

Pokazalo se kako je garaža glavno skladište opijata i pripadajuće opreme za ilegalan posao. Nađene su: dvije vrećice s 842 grama kokaina, vrećica bijelog praška koji služi za povećanje mase droge prilikom prodaje, uređaj za vakumiranje i digitalna vaga. Osim toga oduzeta su mu tri mobitela te veći iznos novca.

Polovicom travnja uhićen je Anel Hadžić (30) kojeg je policija apostrofirala kao jednog od vodećih narkobosova sa splitskog područja. U prosincu je osuđen na tri godine zatvora zbog držanja radi preprodaje više od dva kilograma heroina, 1,7 kg marihuane, pola kilograma kokaina, 133 tablete MDMA i 31 gram amfetamina u unajmljenoj ostavi na splitskim Brdima u blizini osnovne škole.To mu je treći postupak zbog dilanja, a od uhićenja se nalazi u istražnom zatvoru.

---

image
Anel Hadžić osuđen je na tri godine zatvora zbog preprodaje droge
Jakov Prkić/HANZA MEDIA
---

Uhićen je na Veliki četvrtak, nakon što su policajci tri mjeseca nadzirali kuću u čijem je zadnjem dvorištu bila ostava. Anel živi tri kuće dalje, a ostavu je uzeo u najam od susjeda za 1500 kuna mjesečno. Kada je policija krenula u akciju, u betonskoj “šupi” površine sedam metara četvornih našli su hrpu droge. Nađena su i dva pištolja Glock i 85 metaka uz kriptirani mobitel.

U istražnom zatvoru na splitskim Bilicama nalazi se i Damir Rašidagić (39) kojem je 21. lipnja prošle godine na splitskom Pazdigradu, u Maslinskoj ulici nađeno 1,3 kilograma speeda, 577 grama heroina, 467 grama kokaina i 1000 tableta MDMA-a. Uz to je imao tri digitalne vage i mikser blender s ostacima heroina i prigušivač za pištolj. Nađena su i dva pištolja Pietro Beretta, kalibra 7,65 mm i tri spremnika s mecima za što je prijavljen prekršajno.

U listopadu je protiv njega podignuta optužnica, a osim tog optužnog akta, čeka ga postupak po još jednom. Protiv njega je podignuta i optužnica da je zajedno s bivšim europskim prvakom u boksu I.Š.R. (64) i njegovim rođakom D.Š. (59) u splitskom kafiću “Dišpet” u Krležinoj ulici premlatio M.K.(32). Damir Rašidagić u svom dosjeu ima već pet presuda zbog zloporabe opojne droge, prvu uvjetnu iz 2005. godine, a nakon toga još četiri bezuvjetne zatvorske kazne od kojih posljednja u listopadu prošle godine. Najpoznatiji je kao nasljednik korčulanskog dilera Jakše Cvitanovića Cvika nakon njegova uhićenja 2006. godine. U međuvremenu je Rašo posao proširio na Split u kojem je imao već uspostavljene nabavne kanale.

Tabletice i novac

Početkom listopada s 1572 tablete ecstasyja pronađenih u stanu u Solinu uhićena su dvojica mladića: 29-godišnjak i 27-godišnjak. Osim ružičastih tabletica, nađena je i veća količina novca. Nakon iznošenja obrana pušteni su da se brane sa slobode. Prije kraja listopada uhićen je još jedan diler: na Čiovu je zaplijenjeno 17 kilograma marihuane i nešto manje od kilogram gospodarskog eksploziva. Inspektori Službe kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske su pretragom stana i drugih prostorija koje koristi 44-godišnjak našli 9 PVC vreća sa 16,9 kilograma droge marihuane i tri zasađene stabljike indijske konoplje visine 120 centimetara. Pronađeno je i oduzeto još 900 grama gospodarskog eksploziva.

Početak prosinca obilježila je zapljena na splitskom Lovretu kada su uhitili 29-godišnjeg dilera kod kojeg su našli 8,8 kilograma “trave”, 115 grama kokaina te 33.650 kuna za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela.

Zanimljiv je podatak kako je čak 500 zapljena bilo tijekom tri dana Ultra festivala koji se održava u srpnju. Brojka ne čudi s obzirom na to da je svaku večer festivala na terenu bilo oko 250 policajaca, uglavnom prerušenih u partijanere. Nakon završetka festivala policija je objavila podatke o zaplijenjenim narkoticima: 716 komada ecstasyja, 1,6 kilograma marihuane, 29 grama i 30 tableta MDMA, 57 grama kokaina, 8,75 grama hašiša, 13 grama speeda i 50 grama ketamina.

---

image
Zvonimir Barišin/HANZA MEDIA
---

Od ukupno 352 privedenih, njih deset je prijavljeno zbog sumnje u dilanje, a ostali samo prekršajno zbog posjedovanja droge te im je naplaćen milijun kuna kazni. Četvorica dilera bili su stranci, državljani Velike Britanije, od kojih dvojica Škoti. Oni su u Split donijeli ketamin, opojnu drogu koja do prije dvije godine nije evidentirana u policijskim zapljenama na splitskom području. Riječ je o veterinarskom anestetiku koji se proteklih nekoliko godina proširio po festivalskoj sceni diljem Jadrana i Istre, kojom operiraju dileri strani državljani.

Splitsku Ultru “uvozni dileri” pokušavaju iskoristiti za prodor na ovo tržište. Prvih godina festivala elektroničke glazbe zbog dilanja su pritvarani samo lokalni preprodavači. Zatim su dolazili gostujući distributeri droge sa zagrebačkog i slavonskog područja. Tijekom 2018. i 2019. godine bilo je očito kako ulaz na splitsko tržište traže stranci s novom drogom, uglavnom Britanci. Split im je tek jedna u nizu destinacija kojom se pokušavaju poslužiti za širenje već pozamašnog tržišta.

Prve zapljene ketamina u Hrvatskoj su zabilježene prije osam godina u Istri i prije šest godina na popularnom Zrću, i to upravo kod državljana Velike Britanije. Ketamin dolazi u obliku praha koji se ušmrkava, a može se uzimati i intravenozno. Gram ketamina je od početne cijene od 200 kuna, kad se pojavio na domaćem tržištu, došao na 350 kuna, za koliko se nudi prošlo ljeto. Daje osjećaj euforije i pojačane energije, a popularna je klupska droga jer ima i halucinogena svojstva.

Veća količina i učestalo uzimanje mogu dovesti do moždanog ili srčanog udara. Kako se kod njega brzo razvija tolerancija, konzumenti uzimaju sve veće doze, zbog čega i dolazi do neželjenih nuspojava i overdosea.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => europski trendovi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [extra_fields_search] => europski trendovi 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-02-23 13:22:03 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-02-24 09:08:24 [modified_by] => 3151 [publish_up] => 2020-02-24 08:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 26957 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/02\/23\/13027184.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Ilustracija"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_13027184_1280.jpg":"1280x1280","k_13027184_1024.jpg":"1024x1024","k_13027184_640.jpg":"640x640","k_13027184_480.jpg":"480x480","k_13027184_340.jpg":"340x340","k_13027184_220.jpg":"220x220","o_13027184_1280.jpg":"1280x853","o_13027184_1024.jpg":"1024x682","o_13027184_640.jpg":"640x426","o_13027184_480.jpg":"480x320","o_13027184_340.jpg":"340x226","o_13027184_220.jpg":"220x146","h_13027184_1280.jpg":"1280x854","h_13027184_1024.jpg":"1024x683","h_13027184_640.jpg":"640x427","h_13027184_480.jpg":"480x320","h_13027184_340.jpg":"340x227","h_13027184_220.jpg":"220x147","pp_13027184_1280.jpg":"1006x1280","pp_13027184_1024.jpg":"805x1024","pp_13027184_640.jpg":"503x640","pp_13027184_480.jpg":"377x480","pp_13027184_340.jpg":"267x340","pp_13027184_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38836729 Threads: 4 Questions: 7128955345 Slow queries: 3312093 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609145722 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/droga-koju-u-zagrebu-obozavaju-kod-splicana-nije-hit-a-uvozni-dileri-pokusavaju-prosiriti-novu-supstancu-evo-sto-se-trosi-na-splitskom-podrucju-1005312 [printLink] => /vijesti/hrvatska/droga-koju-u-zagrebu-obozavaju-kod-splicana-nije-hit-a-uvozni-dileri-pokusavaju-prosiriti-novu-supstancu-evo-sto-se-trosi-na-splitskom-podrucju-1005312?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 323135 [name] => droga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => droga [link] => /tag/droga ) [1] => stdClass Object ( [id] => 396652 [name] => diler [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => diler [link] => /tag/diler ) [2] => stdClass Object ( [id] => 298697 [name] => marihuana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marihuana [link] => /tag/marihuana ) [3] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => europski trendovi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Droga koju u Zagrebu obožavaju kod Splićana nije hit, a ‘uvozni dileri‘ pokušavaju proširiti novu supstancu: evo što se ‘troši‘ na splitskom području [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/23/13027184.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] => Ilustracija [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/23/13027184.jpg [title] => Ilustracija Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Marihuana, amfetamin, poznatiji kao “speed” i heroin najviše se troše na splitskom području, zaključak je koji se može izvući iz podataka o zapljenama droga i uhićenjima dilera u prošloj godini.

Od početka do kraja 2019. godine na području PU splitsko-dalmatinske zaplijenjeno je 77 kilograma “trave” i 518 stabljiki indijske konoplje, zatim 9,5 kilograma amfetamina i 9,1 kilogram heroina.

I prema popisu broja osoba prijavljenih za dilanje određene droge najviše je prošle godine uhićeno uzgajivača i prodavača marihuane, ukupno 88 osoba. Sljedeći na listi su: amfetamin za čiju prodaju je prijavljeno trideset osoba te 28 uhićenih dilera heroina. Ukupno su ‘pala’ 186 dilera, od kojih su ostali prodavali MDMA, tzv. čisti ecstasy, njih 18, zatim kokain 17 osoba te jedan koji je prodavao ostale lijekove s popisa opojnih droga, ali nisu standardna sredstva konzumacije.I od ukupnog broja zapljena na području PU splitsko-dalmatinske kojih je bilo 1823, najveći broj otpada na marihuanu i indijsku konoplju: 1227 slučajeva.

Stanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji je preslik trenda u cijeloj Hrvatskoj, ali i Europi gdje je također kanabis glavna i najzastupljenija ilegalna droga. Amfetamini su i na njihovu području na drugom mjestu, a među opijatima najčešće se upotrebljava heroin, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Godina počela sa zapljenama

Najveće zapljene tijekom prošle godine krenule su već početkom siječnja kada su inspektori Službe kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske u stanu u Kaštel Starom našli 5632 tablete ecstasyja, koje su sadržavale više od 2,2 kilograma MDMA, zatim 635 grama marihuane, 125 grama MDMA u prahu te 15,5 grama heroina. Za držanje droge radi dilanja optužena je Josipa Bađun (33), upravna referentica iz Splita, koja je uzela u najam navedeni stan.

Tek joj slijedi suđenje na Općinskom sudu u Splitu, a brani se sa slobode od dana uhićenja jer otprije nije procesuirana zbog istovrsnih kaznenih djela.

Krajem istog mjeseca na području Šestanovca zaplijenjen je kilogram i pol heroina kod bračnog para Mirko (44) i Daliborka (37) Đerić iz Trebinja koju su drogu dovezli iz BiH. Sve su priznali pa su već u srpnju osuđeni na po godinu dana zatvora. Osim bezuvjetnog zatvora, dobili su po još godinu dana uvjetne kazne koja se neće izvršiti ako tijekom pet godina ne počine novo kazneno djelo. Nakon objave presude na Općinskom sudu u Splitu nad njima je ukinut istražni zatvor te su pušteni na slobodu. Oboje imaju i legalne poslove, Mirko kao taksist za privatnu firmu, a Daliborka kao kuharica u Studentskom centru. Za šverc droge su dobili 1000 eura, a kada su krenuli na put kod kuće su ostavili bebu od godinu dana.

Zadnji dan ožujka uhićen je I.G. (21) iz Drniša koji je u Splitu iznajmio dva stana i garažu za potrebe dilerskog posla. Inspektori Službe kriminaliteta droga uhitili su ga nakon što je u pokušaju bijega svojim Mercedesom B-klase udario u njihovo službeno vozilo. Mladom Drnišaninu su na području Solina prepriječili cestu i pokazali značke kako bi se zaustavio. Umjesto da uspori i stane, I.G. je ubrzao i Mercedesom udario u policijsko vozilo tolikom snagom da ga je odgurnuo u stranu. Projurio je prema Splitu, ali nije daleko došao jer je odmah nakon ulaska u grad uhićen. Zatražen je sudski nalog nakon čega je obavljena pretraga garaže na Pazdigradu te stanova na Ravnim njivama i Brdima koje I.G. ima u najmu.

Pokazalo se kako je garaža glavno skladište opijata i pripadajuće opreme za ilegalan posao. Nađene su: dvije vrećice s 842 grama kokaina, vrećica bijelog praška koji služi za povećanje mase droge prilikom prodaje, uređaj za vakumiranje i digitalna vaga. Osim toga oduzeta su mu tri mobitela te veći iznos novca.

Polovicom travnja uhićen je Anel Hadžić (30) kojeg je policija apostrofirala kao jednog od vodećih narkobosova sa splitskog područja. U prosincu je osuđen na tri godine zatvora zbog držanja radi preprodaje više od dva kilograma heroina, 1,7 kg marihuane, pola kilograma kokaina, 133 tablete MDMA i 31 gram amfetamina u unajmljenoj ostavi na splitskim Brdima u blizini osnovne škole.To mu je treći postupak zbog dilanja, a od uhićenja se nalazi u istražnom zatvoru.

---

image
Anel Hadžić osuđen je na tri godine zatvora zbog preprodaje droge
Jakov Prkić/HANZA MEDIA
---

Uhićen je na Veliki četvrtak, nakon što su policajci tri mjeseca nadzirali kuću u čijem je zadnjem dvorištu bila ostava. Anel živi tri kuće dalje, a ostavu je uzeo u najam od susjeda za 1500 kuna mjesečno. Kada je policija krenula u akciju, u betonskoj “šupi” površine sedam metara četvornih našli su hrpu droge. Nađena su i dva pištolja Glock i 85 metaka uz kriptirani mobitel.

U istražnom zatvoru na splitskim Bilicama nalazi se i Damir Rašidagić (39) kojem je 21. lipnja prošle godine na splitskom Pazdigradu, u Maslinskoj ulici nađeno 1,3 kilograma speeda, 577 grama heroina, 467 grama kokaina i 1000 tableta MDMA-a. Uz to je imao tri digitalne vage i mikser blender s ostacima heroina i prigušivač za pištolj. Nađena su i dva pištolja Pietro Beretta, kalibra 7,65 mm i tri spremnika s mecima za što je prijavljen prekršajno.

U listopadu je protiv njega podignuta optužnica, a osim tog optužnog akta, čeka ga postupak po još jednom. Protiv njega je podignuta i optužnica da je zajedno s bivšim europskim prvakom u boksu I.Š.R. (64) i njegovim rođakom D.Š. (59) u splitskom kafiću “Dišpet” u Krležinoj ulici premlatio M.K.(32). Damir Rašidagić u svom dosjeu ima već pet presuda zbog zloporabe opojne droge, prvu uvjetnu iz 2005. godine, a nakon toga još četiri bezuvjetne zatvorske kazne od kojih posljednja u listopadu prošle godine. Najpoznatiji je kao nasljednik korčulanskog dilera Jakše Cvitanovića Cvika nakon njegova uhićenja 2006. godine. U međuvremenu je Rašo posao proširio na Split u kojem je imao već uspostavljene nabavne kanale.

Tabletice i novac

Početkom listopada s 1572 tablete ecstasyja pronađenih u stanu u Solinu uhićena su dvojica mladića: 29-godišnjak i 27-godišnjak. Osim ružičastih tabletica, nađena je i veća količina novca. Nakon iznošenja obrana pušteni su da se brane sa slobode. Prije kraja listopada uhićen je još jedan diler: na Čiovu je zaplijenjeno 17 kilograma marihuane i nešto manje od kilogram gospodarskog eksploziva. Inspektori Službe kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske su pretragom stana i drugih prostorija koje koristi 44-godišnjak našli 9 PVC vreća sa 16,9 kilograma droge marihuane i tri zasađene stabljike indijske konoplje visine 120 centimetara. Pronađeno je i oduzeto još 900 grama gospodarskog eksploziva.

Početak prosinca obilježila je zapljena na splitskom Lovretu kada su uhitili 29-godišnjeg dilera kod kojeg su našli 8,8 kilograma “trave”, 115 grama kokaina te 33.650 kuna za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela.

Zanimljiv je podatak kako je čak 500 zapljena bilo tijekom tri dana Ultra festivala koji se održava u srpnju. Brojka ne čudi s obzirom na to da je svaku večer festivala na terenu bilo oko 250 policajaca, uglavnom prerušenih u partijanere. Nakon završetka festivala policija je objavila podatke o zaplijenjenim narkoticima: 716 komada ecstasyja, 1,6 kilograma marihuane, 29 grama i 30 tableta MDMA, 57 grama kokaina, 8,75 grama hašiša, 13 grama speeda i 50 grama ketamina.

---

image
Zvonimir Barišin/HANZA MEDIA
---

Od ukupno 352 privedenih, njih deset je prijavljeno zbog sumnje u dilanje, a ostali samo prekršajno zbog posjedovanja droge te im je naplaćen milijun kuna kazni. Četvorica dilera bili su stranci, državljani Velike Britanije, od kojih dvojica Škoti. Oni su u Split donijeli ketamin, opojnu drogu koja do prije dvije godine nije evidentirana u policijskim zapljenama na splitskom području. Riječ je o veterinarskom anestetiku koji se proteklih nekoliko godina proširio po festivalskoj sceni diljem Jadrana i Istre, kojom operiraju dileri strani državljani.

Splitsku Ultru “uvozni dileri” pokušavaju iskoristiti za prodor na ovo tržište. Prvih godina festivala elektroničke glazbe zbog dilanja su pritvarani samo lokalni preprodavači. Zatim su dolazili gostujući distributeri droge sa zagrebačkog i slavonskog područja. Tijekom 2018. i 2019. godine bilo je očito kako ulaz na splitsko tržište traže stranci s novom drogom, uglavnom Britanci. Split im je tek jedna u nizu destinacija kojom se pokušavaju poslužiti za širenje već pozamašnog tržišta.

Prve zapljene ketamina u Hrvatskoj su zabilježene prije osam godina u Istri i prije šest godina na popularnom Zrću, i to upravo kod državljana Velike Britanije. Ketamin dolazi u obliku praha koji se ušmrkava, a može se uzimati i intravenozno. Gram ketamina je od početne cijene od 200 kuna, kad se pojavio na domaćem tržištu, došao na 350 kuna, za koliko se nudi prošlo ljeto. Daje osjećaj euforije i pojačane energije, a popularna je klupska droga jer ima i halucinogena svojstva.

Veća količina i učestalo uzimanje mogu dovesti do moždanog ili srčanog udara. Kako se kod njega brzo razvija tolerancija, konzumenti uzimaju sve veće doze, zbog čega i dolazi do neželjenih nuspojava i overdosea.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock
Shutterstock
Ilustracija
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/droga-koju-u-zagrebu-obozavaju-kod-splicana-nije-hit-a-uvozni-dileri-pokusavaju-prosiriti-novu-supstancu-evo-sto-se-trosi-na-splitskom-podrucju-1005312 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c9f87a9d7cccd65436bbf2c02ac13cde275bbfbf [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Droga+koju+u+Zagrebu+obo%C5%BEavaju+kod+Spli%C4%87ana+nije+hit%2C+a+%E2%80%98uvozni+dileri%E2%80%98+poku%C5%A1avaju+pro%C5%A1iriti+novu+supstancu%3A+evo+%C5%A1to+se+%E2%80%98tro%C5%A1i%E2%80%98+na+splitskom+podru%C4%8Dju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdroga-koju-u-zagrebu-obozavaju-kod-splicana-nije-hit-a-uvozni-dileri-pokusavaju-prosiriti-novu-supstancu-evo-sto-se-trosi-na-splitskom-podrucju-1005312 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdroga-koju-u-zagrebu-obozavaju-kod-splicana-nije-hit-a-uvozni-dileri-pokusavaju-prosiriti-novu-supstancu-evo-sto-se-trosi-na-splitskom-podrucju-1005312 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => europski trendovi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaeuropski trendovi

Droga koju u Zagrebu obožavaju kod Splićana nije hit, a ‘uvozni dileri‘ pokušavaju proširiti novu supstancu: evo što se ‘troši‘ na splitskom području

24. veljače 2020. - 09:45

Marihuana, amfetamin, poznatiji kao “speed” i heroin najviše se troše na splitskom području, zaključak je koji se može izvući iz podataka o zapljenama droga i uhićenjima dilera u prošloj godini.

Od početka do kraja 2019. godine na području PU splitsko-dalmatinske zaplijenjeno je 77 kilograma “trave” i 518 stabljiki indijske konoplje, zatim 9,5 kilograma amfetamina i 9,1 kilogram heroina.

I prema popisu broja osoba prijavljenih za dilanje određene droge najviše je prošle godine uhićeno uzgajivača i prodavača marihuane, ukupno 88 osoba. Sljedeći na listi su: amfetamin za čiju prodaju je prijavljeno trideset osoba te 28 uhićenih dilera heroina. Ukupno su ‘pala’ 186 dilera, od kojih su ostali prodavali MDMA, tzv. čisti ecstasy, njih 18, zatim kokain 17 osoba te jedan koji je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 01:30