stdClass Object ( [id] => 1155724 [title] => ‘Crna kronika‘ 2021: od paljevina i višestrukih ubojstava do nestalih maloljetnica i celebrity dama u raljama kriminala te dilera s punim frižiderom speeda [alias] => crna-kronika-2021-od-paljevina-i-visestrukih-ubojstava-do-nestalih-maloljetnica-i-celebrity-dama-u-raljama-kriminala-te-dilera-s-punim-friziderom-speeda [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pregledali smo što se čitalo u Crnoj kronici tijekom 2021. godine i izabrali 15 slučajeva koji su izazvali pažnju javnosti. Pri tom nismo u svakom pojedinom tražili najteže zločine niti smo najbrojili sva zlodjela s kojima su se suočile brojne žrtve i njihove obitelji.

Potrudili smo se pokriti cijeli spektar kaznenih djela i zbivanja kojima su se bavili policija i pravosuđe te reporteri "najmračnije rubrike". O pojedinima je teško i pisati, čak i sa odmakom vremena, dok drugi na nevjerojatan način pokazuju apsurd (ne)rada institucija.

SIJEČANJ - četverostruko ubojstvo u Šibeniku

Šibenik je te subote 30. siječnja oko 13 sati potresla vijest da je Tedi Slamić (47) poznati šibenski poduzetnik ubijen u svom automobilu na parkingu kod trgovačkog centra Djelo u Vodicama. Izrešetan je rafalom iz vatrenog oružja.

Nakon toga su još tri tijela pronađena na drugom kraju Šibenika, u podrumu objekta bivše pekare tvrtke Matkol, u poslovnoj zoni u Ražinama, smještene između Jadranske magistrale i valjaonice bivšeg TLM -a, sadašnjeg IMPOL-a.

Identificirani su: poduzetnik Toni Šparada (42), stečajna upraviteljica i šibenska gradska vijećnica Radojka Danek (61) i njezin 63-godišnji suprug Mario Danek. Ubojica, Branko Koloper (57), vlasnik pekarskog lanca pronađen je mrtav pored automobila u vodičkom zaleđu gdje je sam sebi presudio.

Nakon stravičnog zločina i samoubojstva o motivima se moglo samo nagađati, ali se pretpostavlja kako je uzrok stečaj tvrtke Branka Kalopera i prodavanje imovine po cijeni, koju je smatrao znatno nižom od stvarne vrijednosti.

VELJAČA - presuda Filipu Zavadlavu za trostruko ubojstvo u Splitu

Na 40 godina zatvora na Županijskom sudu u Splitu 23. veljače nepravomoćno je osuđen Filip Zavadlav (27) zbog trostrukog ubojstva u centru Splita u siječnju 2020. godine. Raspon kazne za ubojstvo je od pet do 20 godina, a Zavadlav je dobio po 15 godina za svaku pojedinu smrt jer je bio bitno smanjeno ubrojiv prilikom počinjenja zločina.

---

image
Izricanje presude Filipu Zavadlavu, optuženom za trostruko ubojstvo
Jakov Prkić/ Cropix
---

Iako je državno odvjetništvo pokušavalo dobiti dugotrajnu kaznu zatvora kvalifikacijom koja ga je teretila za tzv. teška ubojstva iz bezobzirne osvete, sudsko vijeće nije prihvatilo takvu optužnicu. Prema sudu, nisu izneseni dokazi da su ubijeni: Jurica Torlak (37), Marin Boban (25) i Marin Ožić Paić (25) bili pripadnici narko miljea, naveo je sud prilikom obrazloženja presude.

OŽUJAK - nestala maloljetnica iz Dicma "pojavila se" na You Tubeu

Deset dana od prijave nestanka djevojke iz Dicma polovicom ožujka na YouTubeu pojavljuje se video koji okončava potragu, ali i donosi probleme roditeljima. Krenimo redom, 23. veljače roditelji su policiji prijavili nestanak maloljetnice koji je odmah objavljen u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Roditeljima se javlja osoba koja kaže da je malodobnica otišla dragovoljno s punoljetnom osobom s kojom se druži dulje vremena. Nakon toga je na You Tubeu objavljen video u kojem ona i navedena osoba optužuju njene roditelje da su je zatočili jer nisu željeli da se njih dvoje druže.

Kada prvi video skinut kao neprimjeren sadržaj, njih dvoje snimaju novi u kojem prozivaju institucije. Tada se iz mrtvila bude nadležni, 20 dana od nestanka, ali ne kako bi vratili djevojku kući već u potpuno drugom smjeru.

Roditelji su morali ići na razgovor u Centar za socijalnu skrb Sinj jer, metode zaključavanja i ograničavanja slobode oni ne odobravaju. U kuću im dolazi policija koja provjerava jesu li s prozora skinute kvake, a ubrzo nakon toga djevojka se vratila, ali ne u obiteljski dom.

TRAVANJ - pijani vozač izazvao sudar u kojem su ozlijeđeni unuka i djed

Pijani vozač Bruno Drnovšek (24) koji je 16. travnja prošao kroz crveno svjetlo na raskrižju Ulice Slobode i Mažuranićevog šetališta u Splitu izazvao je sudar u kojem su teško stradali 73-godišnji djed i dvogodišnja unuka. Nesretnu djevojčicu su morali izvlačiti ispod automobila nakon čega su i ona i djed hospitalizirani s teškim tjelesnim ozljedama.

---

image
Na mjesto prometne nesreće prvo dođe vozilo Hitne pomoći
Nikola Vilić/Cropix
---

Osim zatvorske kazne od tri godine i osam mjeseci, mladom vozaču Suzuki Vitare je nakon suđenja nepravomoćnom presudom izrečena i zabrana upravljanja vozilima svih kategorija u trajanju od četiri godine. Postupak protiv vozača vodilo je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu koje je za manje od dva mjeseca provelo istragu i podiglo optužnicu u kojoj je nacedeno da je 
imao je najmanje 1,58 promila alkohola u krvi.

SVIBANJ - u Splitu zaplijenjeno 35 kilograma amfetamina speed

Preko 35 kilograma speeda nađeno je u stanu u Bihaćkoj ulici u Splitu 26. svibnja. Inspektori Službe kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske uhitili su dilera F.A. (30) koji je iznajmio stan u Bihaćkoj ulici kako bi ga koristio za skladište, a njegova adresa stanovanja bila je pet minuta hoda udaljena od ‘boksa’.

---

image
U Splitu je u svibnju zaplijenjeno 35 kilograma amfetamina speed
PU SD
---

Osim 35 PVC paketa sa speedom skrivao je i 617 grama marihuane, dvanaest stabljika indijske konoplje i opremu za uzgoj iste biljke: šator za unutarnji uzgoj te ventilatore i lampu. Speed je bio raspoređen u vakuumirane pakete s otisnutim crtežom lubanje spremljene u frižider radi održavanja vlažnosti droge.

LIPANJ - optužen Sandro Firić za ubojstvo Branka Mijatovića na Klisu

Dva mjeseca nakon što je Branko Mijatović, zvani Naranča, 32-godišnjak iz Splita 12. travnja, oko 22.30, prostrijeljene glave izbačen iz automobila i ostavljen da leži na staroj kliškoj cesti u blizini tunela, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu za njegovo ubojstvo optužilo je 29-godišnjeg Sandra Firića iz Splita.

Terete ga da je tijekom prepirke oko navodnog novčanog duga na Mijatovićevu glavu, odnosno u njegov zatiljak, prislonio poluautomatski pištolj marke Crvena zastava, kalibar 7,65 mm Browning, te je ispalio jedan hitac. Žrtva je zadobila ustrjelnu ranu glave te je preminuo 15. travnja 2021. godine u KBC-u Split, navedeno je, među ostalim, u optužnici.

SRPANJ - brutalni napad na dvije žene u Splitu i udaljen iz službe šef krim službe zadarske policije

Tijekom jutarnjih sati u subotu 17. srpnja u Splitu su brutalno napadnute i pretučene dvije žene, a napao ih je A.N. (28) iz Gline. Na 52-godišnju žrtvu je nasrnuo na Firulama kada je otvarala kafić. Pitao je vode, a zatim je svom snagom udario punom staklenom bocom, koju je uzeo iz gajbe, po glavi koju je prethodno.

Kad je nesretna žena pala na stepenice divljački ju je tukao rukama i nogama. Produžio je prema Ulici Antuna Branka Šimića gdje je, dok je zvonila na parlafon na zgradi, napao 40-godišnjakinju prišavši joj s leđa.

Udario ju je kamenom dva tri puta po glavi, zatim joj je čupao kosu i udarao šakama po tijelu da bi je nakon toga bacio na pod nastavivši je udarati. Nakon višesatne opsežne potjere tijekom koje je pobjegao van grada u prigradska naselja, uhićen je u ulici Sv. Fabijana u Podstrani oko 16.15 sati. Nakon što je ušao među kuće, opkolili su ga i uhitili.

Krajem istog mjeseca jedan od njihovih rukovodećih ljudi PU zadarske, voditelj Službe kriminalističke policije Bore Mršić izazvao je 28. srpnja u 5.00 sati prometnu nesreću s ozljeđenom ososbom na Jadranskoj magistrali u Bibinjama upravljajući Mercedesom u vlasništvu renta-car kuće u alkoholiziranom stanju s 1,37 promila u krvi.

Načelnik policijske uprave ga je tada smijenio s rukovodeće dužnosti, ali je par dana kasnije zatečen u vožnji van kolničke trake te je vrijeđao kolegu policajca. Udaljen je iz službe zbog sumnje u počinjenje teže povrede službene dužnosti te je pokrenut disciplinski postupak.

KOLOVOZ - otkrivena plantaža kraj Zadra s 8,8 tona marihuane

Sudac istrage Županijskog suda u Zadru odredio je istražni zatvor za Marija Lončara (58) koji je priveden zbog sumnje da je u Smilčiću na plantaži industrijske konoplje posadio 7.728 biljaka marihuane, ukupne težine veće od 8,8 tona.

---

image
Plantaža s 8,8 tona marihuane kraj Zadra
PU ZD
---

Sumnjiči se da je od 1. svibnja do 18. kolovoza na dijelu polja površine od 21.000 kvadratnih metara, od ukupno 20.841 zasađenih stabljika posadio 7.728 biljaka konoplje čije lišće i cvjetni vrhovi sadrže više od 0,3 posto THC-a (tetrahidrokanabinola, djelatne psihoaktivne tvari).

RUJAN - okrutno ubojstvo troje djece u Zagrebu

Harald Kopitz (56) je u subotu 25. rujna oko 2 sata ujutro zadavio svoje troje djece u dobi od četiri i sedam godina u svom stanu u Zagrebu dok su djeca bila na vikendu kod njega. Majku, koja je u vrijeme ubojstva bila u Dubrovniku, o tragediji su obavijestili policajci u pratnji zdravstvenih djelatnika.

Ubojica se nakon zločina pokušao ubiti, ali nije uzeo dovoljno psihofarmaka. Rođen je u Beču te je kao nezavisni konzultant dugo vremena proveo radeći u Hrvatskoj. Poslovi kojima se bavio uključivali su financijska savjetovanja. osumnjičen je za tri ubojstva na podmukao način što je kvalificirani oblik navedenog kaznenog djela.

LISTOPAD- uhićen Splitsko-kaštelanski ogranak zločinačke udruge “Složna braća”

Južni ogranak “Složne braće”, zločinačke udruge koja je utajila 51 milijun kuna poreza, bio je iznimno dobro organiziran i donosio je ogromni dio zarade, stoji u prijavi USKOK-a. Prvi na listi je Tomislav Šoljić, bjegunac pred zakonom od polovice 2020. godine kada je ubijen Mario Boljat (36) zvani Pajkić i ranjen Jozo Čabraja u Kaštel Kambelovcu, za što je u međuvremenu nepravomoćno osuđen.

---

image
Marija Roje, djevojački Milić, bivša Pipi djevojka, uhićena u akciji 'Složna braća'
Tom Dubravec/Cropix
---

Sljedeći osumnjičeni u ekipi je Duje Vitaljić kojeg nisu pronašli na kućnoj adresi kada su krenula uhićenja prošli tjedan te je i on od tada u bijegu pred organima pravosuđa. Osumnjičena je i nevjenčana supruga njegovog brata Tonija Vitaljića, Ružica Jovičević, bivša dopisnica Red carpeta iz Splita i dizajnerica.

Među osumnjičenima je i Krešo Svalina, osoba sa splitske krim scene.On je, prema USKOK-u, u priču sa “Složnom braćom” regrutirao svoju djevojku Mariju Roje iz Splita, djevojački Milić, Pipi djevojka iz kampanje otprije sedam godina.

Istragom su obuhvaćene ukupno 42 osobe osumnjičene da su od početka 2019. do 28. listopada 2021. godine u Zagrebu, Sesvetama, Splitu i Kaštelima utajili ukupno 51 milijun kuna poreza i carinskih davanja.

STUDENI - ubojstvo trgovkinje u Splitu i objava fotografija snimljenih u ćelijama splitskog Zatvora

U rano poslijepodne 30. studenog Željko Đekić (54) zvani Lika usmrtio je nožem bivšu partericu na njenom radnom mjestu u trgovini Lidla na Poljičkoj cesti u Splitu. Unatoč naporima medicinskog osoblja teško ranjena žena je preminula nedugo nakon što je dovezena u bolnicu s smrtonosnim ozljedama.

Ubojicu su savladali kupci i zaštitar, a saznalo se da u dosjeu nije imao prijave iz domene obiteljskog nasilja, iako je duže vremena nakon prekida veze progonio svoju žrtvu s kojom ima zajedničko dijete.

---

image
Željko Rajić u Zatvoru u Splitu čita 'Anu Karenjinu'
Privatni album
---

Tog mjeseca u našu redakciju su dostavljene fotografije snimljene u ćeliji zatvora na Bilicama tijekom ljeta ove godine. Na jednoj od njih Željko Rajić (36), optužen kao šef najpoznatije zločinačke iz Splita, čita "Anu Karenjinu", na drugoj je zagrljen sa Sandrom Firićem (29) iz Solina, optuženim za ubojstvo Branka Mijatovića.

Na grupnoj fotografiji su još dvojica istražnih zatvorenika od kojih je jedan u međuvremenu osuđen zbog dilanja 30 kilograma marihuane. Fotografije su snimljene mobitelom koji je prošvercan u ćeliju.

PROSINAC - strava na Klisu i vatrena garaža na Pujankama u Splitu

Iz obiteljske kuće na Klisu Mario Usanović (32) je bježao pred policijom koja ga je došla uhititi zbog sumnje da je tog poslijepodneva pokušao ugušiti svoje dijete staro pet mjeseci. Beba je dovedena u bolnicu s posljedicama utapanja te je zadržana na liječenju.

Otac je uhićen i nalazi se u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama dok traje istraga za pokušaj teškog ubojstva, zanemarivanje djeteta, napad na policajca prilikom uhićenja i zlouporabu opojne droge koja je nađena te noći u kući. Beba i starije dijete su smješteni u dom.

---

image
Mario Usanović, uhićen zbog pokušaja utapanja bebe
Facebook
---

Istog mjeseca ukupno 20 vozila zapaljeno je u dva podmetnuta požara u garaži u Tijardovićevoj ulici na Pujankama u Splitu. U prvom, početkom prosinca, tijekom noći je izvani ubačena zapaljiva tvar te je izgorjelo pet automobila i devet motora, dok je u drugom prije par dana izgorjelo šest osobnih automobila.

Utvrđeno je da je vatra podmetnuta na poklopcu motora BMW-a, u vlasništvu majke vlasnika motora R1 koji je izgorio u prvom požaru. Garaža je iznajmljivana ilegalno, a služila je kao sklonište vozilima dilera iz Splita i Solina.

Pojedinci među njima izbjegavali su držati automobile i motocikle kraj kuće gdje žive upravo kako bi izbjegli ovakav scenarij. Policija istražuje informaciju da se radi o dugu o 35.000 eura za kokain iz Zadra koji nije nikada u potpunosti otplaćen.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠTO SE ČITALO? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ŠTO SE ČITALO? 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-30 16:51:10 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-31 15:19:22 [modified_by] => 3151 [publish_up] => 2021-12-31 15:11:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 159 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/30\/20448410.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/30\/20443964.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/30\/20274462.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/30\/19882498.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/30\/20202940.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/30\/16975748.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/30\/19995530.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/30\/17964420.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/30\/19846000.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/30\/19868038.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","Facebook","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/ Cropix","Privatni album","PU SD","PU ZD","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["S lijeva na desno, Sandro Firi\u0107, \u017deljko Raji\u0107 te dva cimera snimljeni u \u0107eliji Zatvora u Splitu","Mario Usanovi\u0107, uhi\u0107en zbog poku\u0161aja utapanja bebe","Policija na Klisu, o\u010devid u tijeku nakon poku\u0161aja ubojstva bebe","Marija Roje, djevoja\u010dki Mili\u0107, biv\u0161a Pipi djevojka, uhi\u0107ena u akciji 'Slo\u017ena bra\u0107a'","O\u010devid nakon prvog po\u017eara u gara\u017ei na Pujankama u Splitu","Izricanje presude Filipu Zavadlavu, optu\u017eenom za trostruko ubojstvo","\u017deljko Raji\u0107 u Zatvoru u Splitu \u010dita 'Anu Karenjinu'","U Splitu je u svibnju zaplijenjeno 35 kilograma amfetamina speed","Planta\u017ea s 8,8 tona marihuane kraj Zadra","Na mjesto prometne nesre\u0107e prvo do\u0111e vozilo Hitne pomo\u0107i"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x1041","hd_20448410_1920.jpg":"1920x1080","k_20448410_1280.jpg":"1280x1280","k_20448410_1024.jpg":"1024x1024","k_20448410_640.jpg":"640x640","k_20448410_480.jpg":"480x480","k_20448410_340.jpg":"340x340","k_20448410_220.jpg":"220x220","o_20448410_1280.jpg":"1280x1041","o_20448410_1024.jpg":"1024x832","o_20448410_640.jpg":"640x520","o_20448410_480.jpg":"480x390","o_20448410_340.jpg":"340x276","o_20448410_220.jpg":"220x178","h_20448410_1280.jpg":"1280x854","h_20448410_1024.jpg":"1024x683","h_20448410_640.jpg":"640x427","h_20448410_480.jpg":"480x320","h_20448410_340.jpg":"340x227","h_20448410_220.jpg":"220x147","pp_20448410_1280.jpg":"1006x1280","pp_20448410_1024.jpg":"805x1024","pp_20448410_640.jpg":"503x640","pp_20448410_480.jpg":"377x480","pp_20448410_340.jpg":"267x340","pp_20448410_220.jpg":"173x220"},{"size0":"714x713","hd_20443964_1920.jpg":"1920x1080","k_20443964_1280.jpg":"1280x1280","k_20443964_1024.jpg":"1024x1024","k_20443964_640.jpg":"640x640","k_20443964_480.jpg":"480x480","k_20443964_340.jpg":"340x340","k_20443964_220.jpg":"220x220","o_20443964_1280.jpg":"1280x1278","o_20443964_1024.jpg":"1024x1022","o_20443964_640.jpg":"640x639","o_20443964_480.jpg":"480x479","o_20443964_340.jpg":"340x339","o_20443964_220.jpg":"220x219","h_20443964_1280.jpg":"1280x854","h_20443964_1024.jpg":"1024x683","h_20443964_640.jpg":"640x427","h_20443964_480.jpg":"480x320","h_20443964_340.jpg":"340x227","h_20443964_220.jpg":"220x147","pp_20443964_1280.jpg":"1006x1280","pp_20443964_1024.jpg":"805x1024","pp_20443964_640.jpg":"503x640","pp_20443964_480.jpg":"377x480","pp_20443964_340.jpg":"267x340","pp_20443964_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1330","hd_20274462_1920.jpg":"1920x1080","k_20274462_1280.jpg":"1280x1280","k_20274462_1024.jpg":"1024x1024","k_20274462_640.jpg":"640x640","k_20274462_480.jpg":"480x480","k_20274462_340.jpg":"340x340","k_20274462_220.jpg":"220x220","o_20274462_1280.jpg":"1280x886","o_20274462_1024.jpg":"1024x709","o_20274462_640.jpg":"640x443","o_20274462_480.jpg":"480x332","o_20274462_340.jpg":"340x235","o_20274462_220.jpg":"220x152","h_20274462_1280.jpg":"1280x854","h_20274462_1024.jpg":"1024x683","h_20274462_640.jpg":"640x427","h_20274462_480.jpg":"480x320","h_20274462_340.jpg":"340x227","h_20274462_220.jpg":"220x147","pp_20274462_1280.jpg":"1006x1280","pp_20274462_1024.jpg":"805x1024","pp_20274462_640.jpg":"503x640","pp_20274462_480.jpg":"377x480","pp_20274462_340.jpg":"267x340","pp_20274462_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1236","hd_19882498_1920.jpg":"1920x1080","k_19882498_1280.jpg":"1280x1280","k_19882498_1024.jpg":"1024x1024","k_19882498_640.jpg":"640x640","k_19882498_480.jpg":"480x480","k_19882498_340.jpg":"340x340","k_19882498_220.jpg":"220x220","o_19882498_1280.jpg":"1280x824","o_19882498_1024.jpg":"1024x659","o_19882498_640.jpg":"640x412","o_19882498_480.jpg":"480x309","o_19882498_340.jpg":"340x218","o_19882498_220.jpg":"220x141","h_19882498_1280.jpg":"1280x854","h_19882498_1024.jpg":"1024x683","h_19882498_640.jpg":"640x427","h_19882498_480.jpg":"480x320","h_19882498_340.jpg":"340x227","h_19882498_220.jpg":"220x147","pp_19882498_1280.jpg":"1006x1280","pp_19882498_1024.jpg":"805x1024","pp_19882498_640.jpg":"503x640","pp_19882498_480.jpg":"377x480","pp_19882498_340.jpg":"267x340","pp_19882498_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_20202940_1920.jpg":"1920x1080","k_20202940_1280.jpg":"1280x1280","k_20202940_1024.jpg":"1024x1024","k_20202940_640.jpg":"640x640","k_20202940_480.jpg":"480x480","k_20202940_340.jpg":"340x340","k_20202940_220.jpg":"220x220","o_20202940_1280.jpg":"1280x854","o_20202940_1024.jpg":"1024x683","o_20202940_640.jpg":"640x427","o_20202940_480.jpg":"480x320","o_20202940_340.jpg":"340x226","o_20202940_220.jpg":"220x146","h_20202940_1280.jpg":"1280x854","h_20202940_1024.jpg":"1024x683","h_20202940_640.jpg":"640x427","h_20202940_480.jpg":"480x320","h_20202940_340.jpg":"340x227","h_20202940_220.jpg":"220x147","pp_20202940_1280.jpg":"1006x1280","pp_20202940_1024.jpg":"805x1024","pp_20202940_640.jpg":"503x640","pp_20202940_480.jpg":"377x480","pp_20202940_340.jpg":"267x340","pp_20202940_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1307","hd_16975748_1920.jpg":"1920x1080","k_16975748_1280.jpg":"1280x1280","k_16975748_1024.jpg":"1024x1024","k_16975748_640.jpg":"640x640","k_16975748_480.jpg":"480x480","k_16975748_340.jpg":"340x340","k_16975748_220.jpg":"220x220","o_16975748_1280.jpg":"1280x871","o_16975748_1024.jpg":"1024x697","o_16975748_640.jpg":"640x435","o_16975748_480.jpg":"480x326","o_16975748_340.jpg":"340x231","o_16975748_220.jpg":"220x149","h_16975748_1280.jpg":"1280x854","h_16975748_1024.jpg":"1024x683","h_16975748_640.jpg":"640x427","h_16975748_480.jpg":"480x320","h_16975748_340.jpg":"340x227","h_16975748_220.jpg":"220x147","pp_16975748_1280.jpg":"1006x1280","pp_16975748_1024.jpg":"805x1024","pp_16975748_640.jpg":"503x640","pp_16975748_480.jpg":"377x480","pp_16975748_340.jpg":"267x340","pp_16975748_220.jpg":"173x220"},{"size0":"583x771","hd_19995530_1920.jpg":"1920x1080","k_19995530_1280.jpg":"1280x1280","k_19995530_1024.jpg":"1024x1024","k_19995530_640.jpg":"640x640","k_19995530_480.jpg":"480x480","k_19995530_340.jpg":"340x340","k_19995530_220.jpg":"220x220","o_19995530_1280.jpg":"1280x1692","o_19995530_1024.jpg":"1024x1354","o_19995530_640.jpg":"640x846","o_19995530_480.jpg":"480x634","o_19995530_340.jpg":"340x449","o_19995530_220.jpg":"220x290","h_19995530_1280.jpg":"1280x854","h_19995530_1024.jpg":"1024x683","h_19995530_640.jpg":"640x427","h_19995530_480.jpg":"480x320","h_19995530_340.jpg":"340x227","h_19995530_220.jpg":"220x147","pp_19995530_1280.jpg":"1006x1280","pp_19995530_1024.jpg":"805x1024","pp_19995530_640.jpg":"503x640","pp_19995530_480.jpg":"377x480","pp_19995530_340.jpg":"267x340","pp_19995530_220.jpg":"173x220"},{"size0":"750x500","hd_17964420_1920.jpg":"1920x1080","k_17964420_1280.jpg":"1280x1280","k_17964420_1024.jpg":"1024x1024","k_17964420_640.jpg":"640x640","k_17964420_480.jpg":"480x480","k_17964420_340.jpg":"340x340","k_17964420_220.jpg":"220x220","o_17964420_1280.jpg":"1280x853","o_17964420_1024.jpg":"1024x682","o_17964420_640.jpg":"640x426","o_17964420_480.jpg":"480x320","o_17964420_340.jpg":"340x226","o_17964420_220.jpg":"220x146","h_17964420_1280.jpg":"1280x854","h_17964420_1024.jpg":"1024x683","h_17964420_640.jpg":"640x427","h_17964420_480.jpg":"480x320","h_17964420_340.jpg":"340x227","h_17964420_220.jpg":"220x147","pp_17964420_1280.jpg":"1006x1280","pp_17964420_1024.jpg":"805x1024","pp_17964420_640.jpg":"503x640","pp_17964420_480.jpg":"377x480","pp_17964420_340.jpg":"267x340","pp_17964420_220.jpg":"173x220"},{"size0":"750x563","hd_19846000_1920.jpg":"1920x1080","k_19846000_1280.jpg":"1280x1280","k_19846000_1024.jpg":"1024x1024","k_19846000_640.jpg":"640x640","k_19846000_480.jpg":"480x480","k_19846000_340.jpg":"340x340","k_19846000_220.jpg":"220x220","o_19846000_1280.jpg":"1280x960","o_19846000_1024.jpg":"1024x768","o_19846000_640.jpg":"640x480","o_19846000_480.jpg":"480x360","o_19846000_340.jpg":"340x255","o_19846000_220.jpg":"220x165","h_19846000_1280.jpg":"1280x854","h_19846000_1024.jpg":"1024x683","h_19846000_640.jpg":"640x427","h_19846000_480.jpg":"480x320","h_19846000_340.jpg":"340x227","h_19846000_220.jpg":"220x147","pp_19846000_1280.jpg":"1006x1280","pp_19846000_1024.jpg":"805x1024","pp_19846000_640.jpg":"503x640","pp_19846000_480.jpg":"377x480","pp_19846000_340.jpg":"267x340","pp_19846000_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1359","hd_19868038_1920.jpg":"1920x1080","k_19868038_1280.jpg":"1280x1280","k_19868038_1024.jpg":"1024x1024","k_19868038_640.jpg":"640x640","k_19868038_480.jpg":"480x480","k_19868038_340.jpg":"340x340","k_19868038_220.jpg":"220x220","o_19868038_1280.jpg":"1280x906","o_19868038_1024.jpg":"1024x724","o_19868038_640.jpg":"640x453","o_19868038_480.jpg":"480x339","o_19868038_340.jpg":"340x240","o_19868038_220.jpg":"220x155","h_19868038_1280.jpg":"1280x854","h_19868038_1024.jpg":"1024x683","h_19868038_640.jpg":"640x427","h_19868038_480.jpg":"480x320","h_19868038_340.jpg":"340x227","h_19868038_220.jpg":"220x147","pp_19868038_1280.jpg":"1006x1280","pp_19868038_1024.jpg":"805x1024","pp_19868038_640.jpg":"503x640","pp_19868038_480.jpg":"377x480","pp_19868038_340.jpg":"267x340","pp_19868038_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7922402 Threads: 5 Questions: 1585797616 Slow queries: 4842444 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112171565 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/crna-kronika-2021-od-paljevina-i-visestrukih-ubojstava-do-nestalih-maloljetnica-i-celebrity-dama-u-raljama-kriminala-te-dilera-s-punim-friziderom-speeda-1155724 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/crna-kronika-2021-od-paljevina-i-visestrukih-ubojstava-do-nestalih-maloljetnica-i-celebrity-dama-u-raljama-kriminala-te-dilera-s-punim-friziderom-speeda-1155724?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 600269 [name] => Filip Zavadlav [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => filip-zavadlav [link] => /tag/filip-zavadlav ) [1] => stdClass Object ( [id] => 654622 [name] => složna braća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-30 08:39:42 [main_article_id] => 0 [alias] => slozna-braca [link] => /tag/slozna-braca ) [2] => stdClass Object ( [id] => 23883 [name] => Speed [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => speed [link] => /tag/speed ) [3] => stdClass Object ( [id] => 224811 [name] => Pujanke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pujanke [link] => /tag/pujanke ) [4] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠTO SE ČITALO? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Crna kronika‘ 2021: od paljevina i višestrukih ubojstava do nestalih maloljetnica i celebrity dama u raljama kriminala te dilera s punim frižiderom speeda [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/30/20448410.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] => S lijeva na desno, Sandro Firić, Željko Rajić te dva cimera snimljeni u ćeliji Zatvora u Splitu [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/30/20448410.jpg [title] => S lijeva na desno, Sandro Firić, Željko Rajić te dva cimera snimljeni u ćeliji Zatvora u Splitu Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/30/20443964.jpg [title] => Mario Usanović, uhićen zbog pokušaja utapanja bebe Facebook ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/30/20274462.jpg [title] => Policija na Klisu, očevid u tijeku nakon pokušaja ubojstva bebe Paun Paunović/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/30/19882498.jpg [title] => Marija Roje, djevojački Milić, bivša Pipi djevojka, uhićena u akciji 'Složna braća' Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/30/20202940.jpg [title] => Očevid nakon prvog požara u garaži na Pujankama u Splitu Joško Ponoš/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/30/16975748.jpg [title] => Izricanje presude Filipu Zavadlavu, optuženom za trostruko ubojstvo Jakov Prkić/ Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/30/19995530.jpg [title] => Željko Rajić u Zatvoru u Splitu čita 'Anu Karenjinu' Privatni album ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/30/17964420.jpg [title] => U Splitu je u svibnju zaplijenjeno 35 kilograma amfetamina speed PU SD ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/30/19846000.jpg [title] => Plantaža s 8,8 tona marihuane kraj Zadra PU ZD ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/30/19868038.jpg [title] => Na mjesto prometne nesreće prvo dođe vozilo Hitne pomoći Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Pregledali smo što se čitalo u Crnoj kronici tijekom 2021. godine i izabrali 15 slučajeva koji su izazvali pažnju javnosti. Pri tom nismo u svakom pojedinom tražili najteže zločine niti smo najbrojili sva zlodjela s kojima su se suočile brojne žrtve i njihove obitelji.

Potrudili smo se pokriti cijeli spektar kaznenih djela i zbivanja kojima su se bavili policija i pravosuđe te reporteri "najmračnije rubrike". O pojedinima je teško i pisati, čak i sa odmakom vremena, dok drugi na nevjerojatan način pokazuju apsurd (ne)rada institucija.

SIJEČANJ - četverostruko ubojstvo u Šibeniku

Šibenik je te subote 30. siječnja oko 13 sati potresla vijest da je Tedi Slamić (47) poznati šibenski poduzetnik ubijen u svom automobilu na parkingu kod trgovačkog centra Djelo u Vodicama. Izrešetan je rafalom iz vatrenog oružja.

Nakon toga su još tri tijela pronađena na drugom kraju Šibenika, u podrumu objekta bivše pekare tvrtke Matkol, u poslovnoj zoni u Ražinama, smještene između Jadranske magistrale i valjaonice bivšeg TLM -a, sadašnjeg IMPOL-a.

Identificirani su: poduzetnik Toni Šparada (42), stečajna upraviteljica i šibenska gradska vijećnica Radojka Danek (61) i njezin 63-godišnji suprug Mario Danek. Ubojica, Branko Koloper (57), vlasnik pekarskog lanca pronađen je mrtav pored automobila u vodičkom zaleđu gdje je sam sebi presudio.

Nakon stravičnog zločina i samoubojstva o motivima se moglo samo nagađati, ali se pretpostavlja kako je uzrok stečaj tvrtke Branka Kalopera i prodavanje imovine po cijeni, koju je smatrao znatno nižom od stvarne vrijednosti.

VELJAČA - presuda Filipu Zavadlavu za trostruko ubojstvo u Splitu

Na 40 godina zatvora na Županijskom sudu u Splitu 23. veljače nepravomoćno je osuđen Filip Zavadlav (27) zbog trostrukog ubojstva u centru Splita u siječnju 2020. godine. Raspon kazne za ubojstvo je od pet do 20 godina, a Zavadlav je dobio po 15 godina za svaku pojedinu smrt jer je bio bitno smanjeno ubrojiv prilikom počinjenja zločina.

---

image
Izricanje presude Filipu Zavadlavu, optuženom za trostruko ubojstvo
Jakov Prkić/ Cropix
---

Iako je državno odvjetništvo pokušavalo dobiti dugotrajnu kaznu zatvora kvalifikacijom koja ga je teretila za tzv. teška ubojstva iz bezobzirne osvete, sudsko vijeće nije prihvatilo takvu optužnicu. Prema sudu, nisu izneseni dokazi da su ubijeni: Jurica Torlak (37), Marin Boban (25) i Marin Ožić Paić (25) bili pripadnici narko miljea, naveo je sud prilikom obrazloženja presude.

OŽUJAK - nestala maloljetnica iz Dicma "pojavila se" na You Tubeu

Deset dana od prijave nestanka djevojke iz Dicma polovicom ožujka na YouTubeu pojavljuje se video koji okončava potragu, ali i donosi probleme roditeljima. Krenimo redom, 23. veljače roditelji su policiji prijavili nestanak maloljetnice koji je odmah objavljen u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Roditeljima se javlja osoba koja kaže da je malodobnica otišla dragovoljno s punoljetnom osobom s kojom se druži dulje vremena. Nakon toga je na You Tubeu objavljen video u kojem ona i navedena osoba optužuju njene roditelje da su je zatočili jer nisu željeli da se njih dvoje druže.

Kada prvi video skinut kao neprimjeren sadržaj, njih dvoje snimaju novi u kojem prozivaju institucije. Tada se iz mrtvila bude nadležni, 20 dana od nestanka, ali ne kako bi vratili djevojku kući već u potpuno drugom smjeru.

Roditelji su morali ići na razgovor u Centar za socijalnu skrb Sinj jer, metode zaključavanja i ograničavanja slobode oni ne odobravaju. U kuću im dolazi policija koja provjerava jesu li s prozora skinute kvake, a ubrzo nakon toga djevojka se vratila, ali ne u obiteljski dom.

TRAVANJ - pijani vozač izazvao sudar u kojem su ozlijeđeni unuka i djed

Pijani vozač Bruno Drnovšek (24) koji je 16. travnja prošao kroz crveno svjetlo na raskrižju Ulice Slobode i Mažuranićevog šetališta u Splitu izazvao je sudar u kojem su teško stradali 73-godišnji djed i dvogodišnja unuka. Nesretnu djevojčicu su morali izvlačiti ispod automobila nakon čega su i ona i djed hospitalizirani s teškim tjelesnim ozljedama.

---

image
Na mjesto prometne nesreće prvo dođe vozilo Hitne pomoći
Nikola Vilić/Cropix
---

Osim zatvorske kazne od tri godine i osam mjeseci, mladom vozaču Suzuki Vitare je nakon suđenja nepravomoćnom presudom izrečena i zabrana upravljanja vozilima svih kategorija u trajanju od četiri godine. Postupak protiv vozača vodilo je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu koje je za manje od dva mjeseca provelo istragu i podiglo optužnicu u kojoj je nacedeno da je 
imao je najmanje 1,58 promila alkohola u krvi.

SVIBANJ - u Splitu zaplijenjeno 35 kilograma amfetamina speed

Preko 35 kilograma speeda nađeno je u stanu u Bihaćkoj ulici u Splitu 26. svibnja. Inspektori Službe kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske uhitili su dilera F.A. (30) koji je iznajmio stan u Bihaćkoj ulici kako bi ga koristio za skladište, a njegova adresa stanovanja bila je pet minuta hoda udaljena od ‘boksa’.

---

image
U Splitu je u svibnju zaplijenjeno 35 kilograma amfetamina speed
PU SD
---

Osim 35 PVC paketa sa speedom skrivao je i 617 grama marihuane, dvanaest stabljika indijske konoplje i opremu za uzgoj iste biljke: šator za unutarnji uzgoj te ventilatore i lampu. Speed je bio raspoređen u vakuumirane pakete s otisnutim crtežom lubanje spremljene u frižider radi održavanja vlažnosti droge.

LIPANJ - optužen Sandro Firić za ubojstvo Branka Mijatovića na Klisu

Dva mjeseca nakon što je Branko Mijatović, zvani Naranča, 32-godišnjak iz Splita 12. travnja, oko 22.30, prostrijeljene glave izbačen iz automobila i ostavljen da leži na staroj kliškoj cesti u blizini tunela, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu za njegovo ubojstvo optužilo je 29-godišnjeg Sandra Firića iz Splita.

Terete ga da je tijekom prepirke oko navodnog novčanog duga na Mijatovićevu glavu, odnosno u njegov zatiljak, prislonio poluautomatski pištolj marke Crvena zastava, kalibar 7,65 mm Browning, te je ispalio jedan hitac. Žrtva je zadobila ustrjelnu ranu glave te je preminuo 15. travnja 2021. godine u KBC-u Split, navedeno je, među ostalim, u optužnici.

SRPANJ - brutalni napad na dvije žene u Splitu i udaljen iz službe šef krim službe zadarske policije

Tijekom jutarnjih sati u subotu 17. srpnja u Splitu su brutalno napadnute i pretučene dvije žene, a napao ih je A.N. (28) iz Gline. Na 52-godišnju žrtvu je nasrnuo na Firulama kada je otvarala kafić. Pitao je vode, a zatim je svom snagom udario punom staklenom bocom, koju je uzeo iz gajbe, po glavi koju je prethodno.

Kad je nesretna žena pala na stepenice divljački ju je tukao rukama i nogama. Produžio je prema Ulici Antuna Branka Šimića gdje je, dok je zvonila na parlafon na zgradi, napao 40-godišnjakinju prišavši joj s leđa.

Udario ju je kamenom dva tri puta po glavi, zatim joj je čupao kosu i udarao šakama po tijelu da bi je nakon toga bacio na pod nastavivši je udarati. Nakon višesatne opsežne potjere tijekom koje je pobjegao van grada u prigradska naselja, uhićen je u ulici Sv. Fabijana u Podstrani oko 16.15 sati. Nakon što je ušao među kuće, opkolili su ga i uhitili.

Krajem istog mjeseca jedan od njihovih rukovodećih ljudi PU zadarske, voditelj Službe kriminalističke policije Bore Mršić izazvao je 28. srpnja u 5.00 sati prometnu nesreću s ozljeđenom ososbom na Jadranskoj magistrali u Bibinjama upravljajući Mercedesom u vlasništvu renta-car kuće u alkoholiziranom stanju s 1,37 promila u krvi.

Načelnik policijske uprave ga je tada smijenio s rukovodeće dužnosti, ali je par dana kasnije zatečen u vožnji van kolničke trake te je vrijeđao kolegu policajca. Udaljen je iz službe zbog sumnje u počinjenje teže povrede službene dužnosti te je pokrenut disciplinski postupak.

KOLOVOZ - otkrivena plantaža kraj Zadra s 8,8 tona marihuane

Sudac istrage Županijskog suda u Zadru odredio je istražni zatvor za Marija Lončara (58) koji je priveden zbog sumnje da je u Smilčiću na plantaži industrijske konoplje posadio 7.728 biljaka marihuane, ukupne težine veće od 8,8 tona.

---

image
Plantaža s 8,8 tona marihuane kraj Zadra
PU ZD
---

Sumnjiči se da je od 1. svibnja do 18. kolovoza na dijelu polja površine od 21.000 kvadratnih metara, od ukupno 20.841 zasađenih stabljika posadio 7.728 biljaka konoplje čije lišće i cvjetni vrhovi sadrže više od 0,3 posto THC-a (tetrahidrokanabinola, djelatne psihoaktivne tvari).

RUJAN - okrutno ubojstvo troje djece u Zagrebu

Harald Kopitz (56) je u subotu 25. rujna oko 2 sata ujutro zadavio svoje troje djece u dobi od četiri i sedam godina u svom stanu u Zagrebu dok su djeca bila na vikendu kod njega. Majku, koja je u vrijeme ubojstva bila u Dubrovniku, o tragediji su obavijestili policajci u pratnji zdravstvenih djelatnika.

Ubojica se nakon zločina pokušao ubiti, ali nije uzeo dovoljno psihofarmaka. Rođen je u Beču te je kao nezavisni konzultant dugo vremena proveo radeći u Hrvatskoj. Poslovi kojima se bavio uključivali su financijska savjetovanja. osumnjičen je za tri ubojstva na podmukao način što je kvalificirani oblik navedenog kaznenog djela.

LISTOPAD- uhićen Splitsko-kaštelanski ogranak zločinačke udruge “Složna braća”

Južni ogranak “Složne braće”, zločinačke udruge koja je utajila 51 milijun kuna poreza, bio je iznimno dobro organiziran i donosio je ogromni dio zarade, stoji u prijavi USKOK-a. Prvi na listi je Tomislav Šoljić, bjegunac pred zakonom od polovice 2020. godine kada je ubijen Mario Boljat (36) zvani Pajkić i ranjen Jozo Čabraja u Kaštel Kambelovcu, za što je u međuvremenu nepravomoćno osuđen.

---

image
Marija Roje, djevojački Milić, bivša Pipi djevojka, uhićena u akciji 'Složna braća'
Tom Dubravec/Cropix
---

Sljedeći osumnjičeni u ekipi je Duje Vitaljić kojeg nisu pronašli na kućnoj adresi kada su krenula uhićenja prošli tjedan te je i on od tada u bijegu pred organima pravosuđa. Osumnjičena je i nevjenčana supruga njegovog brata Tonija Vitaljića, Ružica Jovičević, bivša dopisnica Red carpeta iz Splita i dizajnerica.

Među osumnjičenima je i Krešo Svalina, osoba sa splitske krim scene.On je, prema USKOK-u, u priču sa “Složnom braćom” regrutirao svoju djevojku Mariju Roje iz Splita, djevojački Milić, Pipi djevojka iz kampanje otprije sedam godina.

Istragom su obuhvaćene ukupno 42 osobe osumnjičene da su od početka 2019. do 28. listopada 2021. godine u Zagrebu, Sesvetama, Splitu i Kaštelima utajili ukupno 51 milijun kuna poreza i carinskih davanja.

STUDENI - ubojstvo trgovkinje u Splitu i objava fotografija snimljenih u ćelijama splitskog Zatvora

U rano poslijepodne 30. studenog Željko Đekić (54) zvani Lika usmrtio je nožem bivšu partericu na njenom radnom mjestu u trgovini Lidla na Poljičkoj cesti u Splitu. Unatoč naporima medicinskog osoblja teško ranjena žena je preminula nedugo nakon što je dovezena u bolnicu s smrtonosnim ozljedama.

Ubojicu su savladali kupci i zaštitar, a saznalo se da u dosjeu nije imao prijave iz domene obiteljskog nasilja, iako je duže vremena nakon prekida veze progonio svoju žrtvu s kojom ima zajedničko dijete.

---

image
Željko Rajić u Zatvoru u Splitu čita 'Anu Karenjinu'
Privatni album
---

Tog mjeseca u našu redakciju su dostavljene fotografije snimljene u ćeliji zatvora na Bilicama tijekom ljeta ove godine. Na jednoj od njih Željko Rajić (36), optužen kao šef najpoznatije zločinačke iz Splita, čita "Anu Karenjinu", na drugoj je zagrljen sa Sandrom Firićem (29) iz Solina, optuženim za ubojstvo Branka Mijatovića.

Na grupnoj fotografiji su još dvojica istražnih zatvorenika od kojih je jedan u međuvremenu osuđen zbog dilanja 30 kilograma marihuane. Fotografije su snimljene mobitelom koji je prošvercan u ćeliju.

PROSINAC - strava na Klisu i vatrena garaža na Pujankama u Splitu

Iz obiteljske kuće na Klisu Mario Usanović (32) je bježao pred policijom koja ga je došla uhititi zbog sumnje da je tog poslijepodneva pokušao ugušiti svoje dijete staro pet mjeseci. Beba je dovedena u bolnicu s posljedicama utapanja te je zadržana na liječenju.

Otac je uhićen i nalazi se u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama dok traje istraga za pokušaj teškog ubojstva, zanemarivanje djeteta, napad na policajca prilikom uhićenja i zlouporabu opojne droge koja je nađena te noći u kući. Beba i starije dijete su smješteni u dom.

---

image
Mario Usanović, uhićen zbog pokušaja utapanja bebe
Facebook
---

Istog mjeseca ukupno 20 vozila zapaljeno je u dva podmetnuta požara u garaži u Tijardovićevoj ulici na Pujankama u Splitu. U prvom, početkom prosinca, tijekom noći je izvani ubačena zapaljiva tvar te je izgorjelo pet automobila i devet motora, dok je u drugom prije par dana izgorjelo šest osobnih automobila.

Utvrđeno je da je vatra podmetnuta na poklopcu motora BMW-a, u vlasništvu majke vlasnika motora R1 koji je izgorio u prvom požaru. Garaža je iznajmljivana ilegalno, a služila je kao sklonište vozilima dilera iz Splita i Solina.

Pojedinci među njima izbjegavali su držati automobile i motocikle kraj kuće gdje žive upravo kako bi izbjegli ovakav scenarij. Policija istražuje informaciju da se radi o dugu o 35.000 eura za kokain iz Zadra koji nije nikada u potpunosti otplaćen.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Facebook Paun Paunović/Cropix Tom Dubravec/Cropix Joško Ponoš/Cropix Jakov Prkić/ Cropix Privatni album PU SD PU ZD Nikola Vilić/Cropix
Privatni album
S lijeva na desno, Sandro Firić, Željko Rajić te dva cimera snimljeni u ćeliji Zatvora u Splitu
Facebook
Mario Usanović, uhićen zbog pokušaja utapanja bebe
Paun Paunović/Cropix
Policija na Klisu, očevid u tijeku nakon pokušaja ubojstva bebe
Tom Dubravec/Cropix
Marija Roje, djevojački Milić, bivša Pipi djevojka, uhićena u akciji 'Složna braća'
Joško Ponoš/Cropix
Očevid nakon prvog požara u garaži na Pujankama u Splitu
Jakov Prkić/ Cropix
Izricanje presude Filipu Zavadlavu, optuženom za trostruko ubojstvo
Privatni album
Željko Rajić u Zatvoru u Splitu čita 'Anu Karenjinu'
PU SD
U Splitu je u svibnju zaplijenjeno 35 kilograma amfetamina speed
PU ZD
Plantaža s 8,8 tona marihuane kraj Zadra
Nikola Vilić/Cropix
Na mjesto prometne nesreće prvo dođe vozilo Hitne pomoći
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/crna-kronika-2021-od-paljevina-i-visestrukih-ubojstava-do-nestalih-maloljetnica-i-celebrity-dama-u-raljama-kriminala-te-dilera-s-punim-friziderom-speeda-1155724 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ad1bcb44897d3aa33e2b0566ebfbdf927a6ab9a8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Crna+kronika%E2%80%98+2021%3A+od+paljevina+i+vi%C5%A1estrukih+ubojstava+do+nestalih+maloljetnica+i+celebrity+dama+u+raljama+kriminala+te+dilera+s+punim+fri%C5%BEiderom+speeda&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fcrna-kronika-2021-od-paljevina-i-visestrukih-ubojstava-do-nestalih-maloljetnica-i-celebrity-dama-u-raljama-kriminala-te-dilera-s-punim-friziderom-speeda-1155724 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fcrna-kronika-2021-od-paljevina-i-visestrukih-ubojstava-do-nestalih-maloljetnica-i-celebrity-dama-u-raljama-kriminala-te-dilera-s-punim-friziderom-speeda-1155724 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠTO SE ČITALO? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaŠTO SE ČITALO?

‘Crna kronika‘ 2021: od paljevina i višestrukih ubojstava do nestalih maloljetnica i celebrity dama u raljama kriminala te dilera s punim frižiderom speeda

31. prosinca 2021. - 16:11

Pregledali smo što se čitalo u Crnoj kronici tijekom 2021. godine i izabrali 15 slučajeva koji su izazvali pažnju javnosti. Pri tom nismo u svakom pojedinom tražili najteže zločine niti smo najbrojili sva zlodjela s kojima su se suočile brojne žrtve i njihove obitelji.

Potrudili smo se pokriti cijeli spektar kaznenih djela i zbivanja kojima su se bavili policija i pravosuđe te reporteri "najmračnije rubrike". O pojedinima je teško i pisati, čak i sa odmakom vremena, dok drugi na nevjerojatan način pokazuju apsurd (ne)rada institucija.

SIJEČANJ - četverostruko ubojstvo u Šibeniku

Šibenik je te subote 30. siječnja oko 13 sati potresla vijest da je Tedi Slamić (47) poznati šibenski poduzetnik ubijen u svom automobilu na parkingu kod trgovačkog centra Djelo u Vodicama. Izr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 01:55