StoryEditorOCM
Crna kronikasuđenje mamićima

Balaban potvrdio da je primio milijun eura od Mamića u kešu, sad kaže: ‘Ne sjećam se toga, ne znam zašto sam to rekao‘

Piše Nikola Patković/JL
25. ožujka 2024. - 14:14

Boško Balaban u Dinamo je došao 2000. godine, a otišao je 2001. u Aston Villu. Pri tome je Dinamu oprostio i dio duga, a od odštete koju je Villa isplatila Dinamu njemu je pripalo 75 posto iznosa. U Dinamo se vratio na posudbu 2003. godine i ostao 10-ak mjeseci, a onda se opet vratio 2007. godine i ostao godinu i pol dana. Kazao je da mu je Dinamo sve plaćao na račun u banci. Koliko se sjećam, nisam dobivao novac na ruke. Dinamo mu nije ostao ništa dužan. Zdravka Mamića upoznao je 1997. godine, dok je igrao u Rijeci, i tada mu je on postao menadžer te je s njim imao dogovor o isplati novca prilikom transfera, piše Jutarnji list.

- Transfer u Englesku bio je 5,2 milijuna funti, ali ne znam točno koliko sam ja dobio, a koliko sam dao Zdravku. Mislim da smo podijelili pola-pola. Znam da smo obojica bili zadovoljni – rekao je Balaban. Mamić ga je zastupao do 2002. ili 2003. godine, a onda su se posvađali, pa je našao druge agente. Iz Engleske je otišao u belgijski Club Brugge, gdje je ostao gotovo 4 godine, pa se vratio u Dinamo i to je dogovoreno s Mamićem. Na Miškovićev upit kazao je da u tom transferu nisu sudjelovali Mario Mamić i Nikky Arthur Vuksan. Inače, u istrazi je kazao da mu je od transfera u Villu pripalo 1,6 milijuna, a Mamić je svoj dio dogovarao s Dinamom.

- Znam da je Mamić imao pravo na odštetu i od Dinama i od Ville, odnosno od mene – rekao je Balaban, ponovivši kako se ne sjeća da je u Dinamu dobivao novac na ruke. Predočene su mu potom tri potvrde da je tijekom 2002. i 2003. godine primio ukupno 112.500 eura, pri čemu je potvrdio da su na njima njegovi potpisi, ali se i dalje toga ne sjeća. U istrazi je 2018. godine kazao da se sjeća tih potvrda, da ih je sam napisao i da mu je taj novac dao Mamić. Sada se, pak, toga ne sjeća, ali je naveo da je moguće da je tako bilo.

U istrazi je rekao i kako je od Mamića primio milijun eura u gotovini, a sada je istaknuo da nikada nije dobio toliko novca u gotovini i ne zna zašto je u istrazi tako rekao.

Zbog brojnih razlika u Balabanovom iskazu iz istrage s onim što je govorio na sudu, Glavaš je tražio da se pročita cijeli njegov iskaz iz istrage, ali je sudsko vijeće to odbilo. Glavaš je stavio primjedbu na Balabanov iskaz u dijelu koji je suprotan njegovim iskazima iz istrage koja je dao 2016. i 2018. godine.

- Njegov današnji iskaz je neživotan i nelogičan i očito je da je na svjedoka izvršena određena vrsta pritiska kako bi promijenio svoj iskaz – rekao je Glavaš. Balaban je na to rekao da na njega nije izvršen nikakav pritisak, niti je to moguće. Razliku u iskazima objasnio je time da je vjerojatno u nečemu pogriješio. Na upit tužitelja Miškovića rekao je i da ga prije davanja iskaza u DORH-u nije kontaktirao nitko iz obitelji Mamić, zaključuje Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:36